Cum ne facem că reciclăm

Cu ceva întârziere am făcut și noi curățenia de primăvară prin hainele din dulapuri și am strâns vreo 5 saci/sacoșe de haine pe care vroiam să le ducem undeva la reciclat. În anii anteriori (pre-pandemie parcă), existau niște containere de textile prin mai multe zone ale orașului. Nu mai există însă containerele vechi, acum teoretic toate/majoritatea magazinelor de haine din mall-uri primesc textile uzate. Zic teoretic pentru că la toate cele în care am întrebat de chestia asta, angajații au ridicat confuzi din umeri.

Prin urmare am căutat o soluție similară cu cele vechi, adică un container unde poți să-ți duci singur hainele, amplasat undeva unde să ai access ușor să le descarci din mașină. Nu am mai găsit opțiunea asta decât pe la o serie de magazine Kaufland.

Nici o problemă, unul dintre magazine era la ~15 minute de mers cu mașina de noi, așa că am pus toate hainele în mașină și hai acolo. Când am parcat chiar fix vis-a-vis de containerul de haine, un angajat al Kaufland (cu ecusonul și vestuța după el), era cu mâinile până la cot în container. A tras de acolo niște chestii, s-a apucat să probeze niște încălțăminte, le-a pus într-o sacoșă și s-a cărat. Apoi am ieșit și noi din mașină și am luat câte două sacoșe în mână plini de încredere. La container, surpriză, ăsta era plin ochi, nu mai aveai loc să bagi nimic în el.

Cum tot aveam treabă în magazin, am zis să le ridic problema la biroul de informații și poate se rezolvă până când ieșim de la cumpărături. I-am specificat domnișoarei de la informații că vrem să punem în container mai multe sacoșe și că e plin ochi.

Buun, terminăm cumpărăturile, ieșim din magazin și mai tragem o fisă ducând sacoșele la container. Ăștia de la Kaufland însă sunt lepre leneșe, au luat vreo două căcaturi de deasupra și atât, adică tot nu aveam loc să aruncăm nimic acolo.

Azi dimineață zic să mai încerc din nou, la același magazin. Situația fiind însă identică, containerul plin, pula loc să mai arunci ceva.

Zic, ia, hai să căutăm din nou centre de reciclare textile pe interneți. Mai sunt vreo 2-3 prin București dar nu răspunde nimeni pe la telefon.

Și uite-așa îmi sare muștarul și mă apuc să înjur. Nu de alta, dar toți se bat în piept cu reciclatul și sustenabilitatea dar sunt doar vorbe goale. Pot să pun pariu că magazinele alea care oferă “pe hârtie” posibilitatea să recicleze haine, au ceva reducere de taxe pe acolo și de aia fac treaba asta. Dar evident, o fac românește. Doar cu vorba. Pe ăia de la Kaufland îi cam doare-n cur de ce e în ograda proprie, au avut loc de amplasat container dar nu fac mai mult de-atât. Și opțiuni ai din părți.

Hai, că hainele care mai sunt bune/încă arată bine, le-aș putea dona/duce pe la niște centre de bătrâni sau mânăstiri pe undeva. Dar ce faci cu alea care nu mai pot fi purtate, sunt rupte și nu vrei să-ți bați joc de oameni. Le duci la gunoi ? Nu poți, operatorul meu de salubrizare (Supercom/S2 București), nu acceptă textile în containerul de fracție uscată. Le arunci în ăla cu fracție umedă ? Păi și-atunci unde pula calului mai e sustenabilitatea ? Că sunt fibre textile, majoritatea pot fi reciclate lejer. E o discrepanță majoră între modul în care se bat toți cu pumnul în piept că reciclăm și modul în care se face treaba asta efectiv de către stat și/sau companiile care iau bani pentru asta. Dar de vină sunt cetățenii de rând că ei nu depun efort mai mult să facă planeta curată.

Ah, și dacă tot suntem aici, să nu uit, multă muie ăluia care i-a venit ideea să facă paie de carton în timp ce majoritatea băuturilor răcoritoare tot la pahar de plastic se servesc.

1 Comments Cum ne facem că reciclăm

  1. ABS

    Operatorul meu de salubritate a venit cu o chestie genială. Înainte scoteam o data pe săptămână, odată cu tomberonul, și sacii de reciclabile (un sac sau mai mulți de carton, unul sau mai mulți de plastic și metal, după caz).
    De vreo luna s-au gândit ca e complicat pentru ei sa separe ‘la baza’ sacii, asa ca au venit cu o idee geniala: o săptămână ridica doar carton, următoarea plastic și metal, apoi sticla, iar plastic și metal.
    Adică iau cartonul o data la 4 săptămâni. Mai pe scurt, stai prostule cu sacii de carton în curte o luna (scoteam 1-2 saci de carton săptămânal, mare parte cutii de emag și alte alea).
    Asa ca de o luna am început sa arunc cartonul la tomberon. Sa le fie de bine, sa mai recicleze bunica.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *