Școala altfel

Personal empatizez într-o bună măsură cu cei din învățământ aflați în grevă zilele astea. Nu de alta dar sistemul este subfinanțat deși educația ar trebui să reprezinte o prioritate pentru orice stat civilizat. Și nu poți avea pretenția să meargă lucrurile decent în condițiile în care nici un tânăr întreg la minte nu ar alege să predea în școli pe sumele alea mizere. Numai cine n-a făcut asta vreodată poate spune că e floare la ureche să explici informația astfel încât să fie ascultată și înțeleasă de minți diferite. Da, putem argumenta că în școala noastră la momentul actual aproape nimeni nu mai face chestia asta cum trebuie, dar ar trebui să realizăm că motivul principal este fix faptul că este un sistem subfinanțat și căpușat politic, împânzit de impostori aduși pe pile (pentru că, după cum spuneam, aproape nimeni inteligent nu ar mai intra în sistemul ăsta de bunăvoie).

Și ca opinie complet nepopulară, principalii vinovați pentru toată mizeria asta din sistem sunt părinții. Mă rog, noi, ceilalți. Pentru că ne complacem în mizeria cotidiană și ne doare-n pulă de aproape orice altceva, inclusiv de proprii copii. Durerea în pulă a părinților încetează brusc atunci când sunt obligați să țină copiii acasă (din orice motiv, că s-a mai văzut asta și în pandemie). Numai că și în momentele alea, în loc să ajungă la cauza problemei, se apucă să înjure pe primii aflați în fața ochilor. Tot părinții sunt principalii vinovați și pentru ditai evaziunea fiscală făcută cu meditațiile. Că ne placem să plătim și să primim bani la negru în toate situațiile posibile.
Și apropos de meditații, în blocul în care locuiesc, la parter, stau 2 profesori, soț și soție. Azi dimineață intra la ei în casă un cârd de vreo 10-12 copii. Cum nu e sweat-shop pe acolo ca să-i pună la cusut tricouri sau lipit tălpi de teniși, nu pot decât să presupun că veneau la meditații. Și m-am întrebat de ce pula calului ai da bani ca copilul tău să facă meditații în formula asta, că nu e nici o diferență între ora aia (sau chiar 2 ore) făcute așa și cum se predă la o oră de clasă în școală. Și hai, putem contra-argumenta că din cauza grevei e mai bine să facă așa decât deloc. Dar nu e prima oară și sunt convins că e o practică frecventă asta. În grup de mai mult de 3-4 elevi nu ai cum să acorzi atenție fiecărui elev în parte ca să-l poți ajuta să progreseze în vreun fel. Ca profesor, vei face exact ce faci și la școală, explici un subiect cât mai bine posibil, eventual răspunzi la 2-3 întrebări dacă există și apoi îi pui să facă exerciții peste care te uiți în fugă.

Și eu am făcut meditații înainte de bac dar am făcut singur cu un profesor care venea la noi acasă. Și meditațiile m-au ajutat pentru că profesorul respectiv avea timp să îmi pună mie întrebări și să îmi observe greșelile. Sunt convins că dacă am fi fost un grup mai mare, efectul ar fi fost nul în cazul meu. Pe de altă parte eu am avut profesori decenți în școală la momentul respectiv și nici prost nu eram neaparat. Doar lepră.

O altă problemă de fond a sistemului de învățământ pe la noi este că nu mai există nici o urmă de îndrumare a tinerilor pentru a le descoperi o vocație. Că deh, suntem toți diferiți și avem abilități diferite care ar trebui exersate din timp. Tinerii din ziua de azi vor să fie toți influenceri sau ceva asemănător. De principiu să stea cu pula la soare și să cadă bani din cer.

Dar toate lucrurile astea au nevoie în măsură egală și de finanțarea decentă a sistemului de învățământ dar și de implicarea părinților în întregul proces. Și când zic “implicare” nu mă refer la “puiul mamii e cel mai deștept, de ce nu are nota 10”. Părinții ar trebui să ceară profesori care să fie exigenți și bine pregătiți și să înțeleagă că copiii sunt diferiți cu nevoi diferite și să accepte că poate odrasla lor nu are capabilitățile necesare pentru a ajunge medic neurochirurg ci poate doar sculer-matrițer.

Complet utopic, având în vedere că părinții ăștia sunt tot ăia de care ne lovim zi de zi peste tot, nesimțiți, tupeiști, aruncând gunoaie pe stradă și parcând mașinile pe avarii pe unde apucă. Dar putem măcar defini cam cum ar trebui să arate normalitatea.

 

3 Comments Școala altfel

  1. Paul

    Dar putem măcar defini cam cum ar trebui să arate normalitatea.

    Iar dacă ți se spune, de mine de exemplu, că ai descris greșit normalitatea, te superi.

    Reply
    1. Radu

      De ce să mă supăr, aștept argumente și putem discuta. Dezbat în comentarii la zoso pe subiectul ăsta de două zile și nu m-am supărat.

  2. ABS

    Propriii copii se scrie cu 3 de i, daca tot stam sa cârcotim.

    Altfel, foarte de acord cu tine. Problema e ca societatea merge pe linia ‘toti suntem speciali’, fără sa explice ca ‘special’ înseamnă de multe ori prostovan, idiot sau chiar retardat.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *