Mikrotik 433 review

Am primit acum ceva vreme (era cald și frumos afară încă :D) o jucărie care se anunța extrem de interesantă. Un (o) Mikrotik RouterBoard 433 cu un mPCI wireless într-o carcasă metalică simplă care la prima vedere nu inspiră absolut nimic. Jucaria a ajuns la mine de undeva de prin Cluj,  de la wlantrade, unde trudește unul din cititorii mei. Îmi spusese de ceva vreme de jucariile astea (routerboard) și chiar eram curios să încerc una din ele. Așadar am bătut palma și cutiuța menționată mai sus plus o antenă ceva mai puternică a luat calea Bucureștiului până la mine.

Ca mai întotdeauna când vine vorba de geek toys sunt în stare să mă joc cu ele absolut dezinteresat de orice foloase materiale. Așa și acum. Și în afară de o creștere (deloc surprinzătoare) a lățimii de bandă (explic mai încolo cum și de ce) n-am rămas decât cu bucuria de-a găsi în RouterBoard o alternativă interesantă la ceea ce există acum pe piață.

Aspect

Spuneam că am primit coletul pe la mijlocul lunii septembrie. M-am dus să-l ridic de pe la sediul unor parteneri ai celor de la wlantrade, de undeva din Colentina. Nu știu cum sunteți voi dar eu nu am răbdare să ajung cu o cutie întreagă acasă dacă în interior se află ceva de genul ăsta. Nici acum n-am făcut excepție de la regula asta așa că masacrasem cutia cu mult înainte de-a parca mașina în fața blocului. Ce-am găsit în interior însă nu m-a fascinat prea mult.

RouterBoard (placa propriu zisă) se afla montată într-o carcasă metalică, simplă, cu găuri de aerisire în părți, cu conectorul de antenă la unul din capete și cu mufele RJ-45 și seriala la celălalt capăt. Singurul lucru care m-a încântat la prima vedere a fost prezența mufei seriale fiind un adept înfocat al CLI-ului. Probabil că dacă aș fi avut o șurubelniță Philips la îndemână aș fi desfăcut și carcasa în mașină (traficul din București m-ar fi ajutat). Din păcate (sau din fericire pentru router) nu am avut unelte la îndemână. Acasă în schimb n-am stat prea mult la discuții și am deșurubat cele 4 șuruburi ale carcasei. Placa conține 3 sloturi mPCI, unul dintre sloturi fiind ocupat cu un adaptor wireless b/g conectat printr-un pigtail la antena externă. Fusesem deja avertizat că pigtail-ul nu avea sistemul standard de prindere în carcasă și soluția găsită nu ținea foarte bine mufa externă a antenei. Am mai “inginerit-o” eu cu niște șaibe ca să nu mă trezesc cu pisica alergând antena prin casă și am tras rapid câteva poze pe interior/exterior.

DSC_0185 DSC_0186 DSC_0187 DSC_0188 DSC_0189 DSC_0190 DSC_0191 DSC_0192 DSC_0194 DSC_0184

Aspectul după cum ziceam nu m-a impresionat mai deloc. Carcasa are o formă oarecum neinspirată (datorată și plăcii din interior), nu are niște piciorușe de cauciuc care să-i asigure o stabilitate odată pusă undeva și nici posibilitatea de a o monta într-un eventual rack. Nu e în mod clar o jucărie adresată home-userilor dar tocmai din această cauză mă așteptam măcar la o posibilitate de a o monta într-un rack. Mai ales că știu din proprie experiență ce haos se ascunde prin rack-urile alea mici de perete aflate prin sediile firmelor mici și mijlocii.

Am mai constatat un lucru oarecum neplăcut la carcasă. Suprafața neagră și lucioasă reține absolut toate amprentele și în scurt timp arată destul de nasol. Se poate șterge cu o cârpă umedă (spirt eventual) dar nu ține mult. În rest este îndeajuns de solidă încât să protejeze ce-i în interior de o căzătură de la nivelul unui rack. Bine, asta presupunând că sistemul de montare al antenei este cel potrivit :).

Hardware

Din punct de vedere hardware nu sunt prea multe lucruri de spus. Jucăria este “ajutată” de un procesor Atheros la 300Mhz și de 64RAM și flash de 64MB. “Dotări” net superioare oricărei jucării de nivel home-user.

 

Interfață

După cum spuneam și mai sus sunt un adept al CLI-ului când vine vorba de jucării de genul ăsta. Așadar am vrut să am primul contact cu el via CLI. Am întins frumos cablul USB-Serial și m-am conectat pe jucărie. A durat ceva timp până să “prind” setările de vi
teză pe conexiunea serială (nefiind “standardul” 9600 8N1) dar m-am descurcat. Interfața este destul de bine structurată și mi-a fost relativ ușor să setez cele mai multe opțiuni. Promptul este cel al unui sistem Linux (RouterOS fiind bazat pe kernelul 2.6 Linux). În plus am regăsit “ajutoarele” de pe echipamentele Cisco. Și aici mă refer la “?”, command completion (cu Tab) și partial string command (poti rula comenzi prin introducerea parțială a cuvântului cheie). Similar cu echipamentele Cisco, semnul întrebării pus într-o comandă parțială te ajută la opțiunile pe care le poți introduce ulterior. Am reușit astfel să configurez cele mai multe setări direct din CLI. În schimb m-am poticnit pe la o serie de setări la care documentarea în CLI era practic inexistentă.

Sistemul de operare vine cu un set de licențe pe nivele, în funcție de modelul de RouterBoard cumpărat. N-am înțeles prea bine care-s diferențele sau limitările sistemului de operare dar trebuie să recunosc faptul că nici nu m-am străduit prea tare să aflu. Opțiunile găsite au fost mai mult decât suficiente pentru a configura și testa o rețea cu cerințe uzuale într-o firmă de dimensiuni reduse.

Am căutat lămuriri în interfața web dar aceasta era practic mult mai spartană și mai săracă în opțiuni decât CLI-ul. Nu am pierdut multă vreme cu interfața web pentru că nici nu mi se afișa corect în Chrome/Opera. Bine că există și a 3-a alternativă pentru configurarea RouterOS-ului.

Se cheamă “Winbox” și este de departe cea mai puternică unealtă de configurare. Cu opțiunile complete din CLI dar mult mai bine structurate și mai ușor de setat. Este un soi de echivalent funcțional al Cisco SDM (deși aici îl provoc pe Bogdan să-și spună părerea despre SDM fără să folosească cuvinte obscene).

Configurare

Jucăria are 3 interfețe Fast Ethernet 10/100 și una Wireless b/g. Inițial l-am configurat standard, cu o interfata FE pentru WAN si celelalte 2 plus interfata Wireless puse in bridge mode. Un firewall simplut prin care-mi deschideam porturile pentru uTorrent si lasam doar established si un script nitel modificat pentru DynDNS (long live DHCP & PPPoE @ RDS). Si l-am călărit așa zi de zi până mai acum 1 luna. Distanța la care bate wireless-ul este mai mult decât acceptabilă și am reușit să-mi conectez PDA-ul la rețeaua wireless fiind undeva jos în parcare (stau pe la etajul 7), semnalul fiind destul de puternic chiar dacă trece printr-un balcon închis, 7 etaje și un pic de colț de bloc. S-a dovedit a fi stabil si nu am avut nici un downtime datorat sistemului de operare. Cele 3-4 caderi de tensiune l-au făcut să se reseteze și cam atât. Poate păcatul cel mai mare al RouterOS este lipsa documentației. Oarecum insuficientă și pe alocuri și destul de neclară. Neavând prea multe opțiuni legate de configurarea lui (încă nu l-am pus în rețea cu jucăriile Cisco din lipsă de timp liber ) am zis să încerc măcar opțiunea de hotspot. Des întâlnită în spațiile publice, metoda de logare într-o rețea wireless folosind credențiale introduse într-o pagină web oferă mai multe avantaje legate și de ușurința conectării cât și de managementul utilizatorilor. Metodă oarecum inutilă dacă este folosită fără https (în cazul în care asocierea este Open). M-am jucat deci și cu opțiunile de hotspot (și deși e mișto pe laptop în cazul PDA-ului nu mai era amuzant ). 

Teste

Călărit doar în rețeaua RDS nu prea a avut ce să arate în ceea ce privește viteza. Cu toate astea am atins un frumos 10MB/sec la downloadul unui torrent (evident, un iso cu Ubuntu sau altceva Open Source) și 2 MB/sec upload. Screenshot-ul îl atașez mai jos. Cred că aveam o sursă prin bloc sau adormiseră ăia de la RDS fără să verifice limitările de bandă că nu am mai avut bafta asta ulterior. N-am mai depășit 5,5 MB/sec. Oricum, mult mai bine decât bătrânul Linksys care, din cauza construcției, nu sare de 3,8 – 4MB/sec nici bătut.

down2

down

În ceea ce privește puterea antenei wireless, în interior Cain afișa ~25dBm iar în parcarea din fața blocului ~85dBm. Suficient cât să primești un mail. Iar, nu am avut ocazia să testez antenele prin pereți sau la distanță foarte mare. Dar amplasat în mod inteligent acoperă destul de bine un apartament de 3-4 camere.

Concluzii

Exceptând aspectul spartan și OS-ul slab documentat jucăria mi-a lăsat o impresie mai mult decât plăcută. Asta pentru că nu aspectul mă interesează în primul rând la un gadget de genul ăsta iar sistemul de operare reușesc eu să-l fac să meargă cumva. Prin urmare șandramaua ajunge lejer în wishlist. Prețul total (care cuprinde RouterBoard, carcasă, antenă și placă mPCI) nu este nici pe departe unul înspăimântător. Se găsesc destule routere cu pretenții și fără posibilitățile de configurare ale ăstuia care să coste lejer mai mult. Asta-i o părere de IT-ist. Unui utilizator nepriceput nu cred că ai putea să-i vinzi prea ușor jucăria. În primul rând ar fi “înspăimântat” de aspectul de gadget rusesc (cei apropiați de vârsta mea au avut ocazia să vadă jucăriile aduse de “ruși” prin piețe).  În al doilea rând s-ar lovi de configurarea nu tocmai la îndemână și ar prefera o interfață web cu litere mari și cuvinte puține.

Ce să zic, mulțumesc Dan, mulțumesc WlanTrade. Am avut de joacă.

33 Comments Mikrotik 433 review

  1. CristiG

    Si cam cat costa gadget-ul? Ca la wlantrade.ro trebuie sa iti faci cont ca sa vezi preturile, si eu nu imi dau CNP-ul numai pentru asta :)

    In orice caz, pare o alternativa viabila pentru Linksys.

    Reply
  2. Meekuu

    Aaaah, acu’ au făcut treaba asta că apăreau prețurile înainte. Urât din partea lor. Routerboard-ul (doar placa) era ~320 RON, carcasa ~80 RON, placa mPCI ~100 RON dar nu mai știu cât era antena. ~600 cu totul.

    Reply
  3. Meekuu

    Mdah, da’ 64 RAM vs. 32 RAM, 300 Mhz vs. 233 Mhz și 64 flash vs. 8MB flash. Că să zicem că-n rest, cu un firmware alternativ (acolo unde se poate) depășești limitările legate de versatilitate.
    Și naibii, dacă le fac la fel “smart” ca WRT54GL și-s limitate din construcție la viteză, n-au rezolvat nimic.

    Reply
  4. Meekuu

    Am găsit wiki-ul dar nu m-a ajutat în totalitate. Prefer să nu dau copy/paste aiurea pe comenzi și să înțeleg fiecare argument în parte. Se cere o documentație mai amănunțită. Bine, oricum și CLI-ul pare încă nematurizat pe deplin. Dar promite multe.

    Reply
  5. CristiG

    Mie nu imi este foarte clar ce segment de piata are ca target platforma asta. Pe de o parte are CLI, ceea ce ar sugera ca se adreseaza unor profesionisti (un home user normal nu prea are chef sa se bage in CLI, chiar daca se pricepe; cel putin eu unul nu prea vreau :)). La fel si pretul, este unul peste media echipamentelor similare pentru home user. Pe de alta parte, platforma hardware este una foarte simpla, ne-specializata, ceea ce ar face-o destul de neatragatoare pentru aplicatii specializate. La fel si o documentatie solida. Ramane o nisa de useri cum ar fi Meekuu, care se excita la orice are CLI si porturi Eth :)

    Cristian, doua intrebari am daca esti bun si vrei sa imi raspunzi:
    1. cum se compara vanzarile de Mikrotik cu alte produse pe care le aveti voi in lista?
    2. care este profilul mediu al cumparatorului de Mikrotik?

    Reply
  6. Meekuu

    Cristi, chiar daca eu am preferat (inițial cel puțin) CLI-ul, mai e și winbox-ul. Care-l face destul de ușor de configurat (deși iar, nu pentru un utilizator fără nici o legătură cu subiectul). Eu zic că se pretează excelent într-o firmă cu o rețea ceva mai trecută de stadiul “router + 10 PC-uri” în care mai vrei și niște reguli de iptables, mai vrei și un wireless ceva și totuși n-ai sacrifica un PC întreg pe care să-l pui pe post de server. Uite, tot ziceam că-l duc prin poli și să-l las la teste pe acolo într-o sală. Da’ n-am avut nici timp și mi-e și oarecum teamă să nu-l “împrumute” careva.

    Reply
  7. brosky

    hai ca-ti raspund eu…
    1. Mikrotik este un produs dedicat in special ISP-istilor middle to big size. Avem deja cateva “retele de cartier” mai mari din Bucuresti care folosesc Mikrotik.
    As putea zice ca ii un fel de “best kept secret device” in lumea ISP-istilor. Aproape zilnic aud fraza … “eee… daca aveam asa scula acu 5 ani, altfel statea treaba”.
    Un lucru este clar… nu este o familie de produse ieftine. De exemplu, RouterBoard 1000U, costa 2.700 ron

    2. Un studiu de caz… se da o retea de 200 calculatoare, in zona rurala, unde nu exista administrator sistem, echipe de interventii, etc. Clientul are doua servere, fiecare cu cate un adsl infipt in fund, si cu probleme la limitari, hardware, etc.
    Ca si solutie de upgrade, s-a venit cu un RB750, care a inlocuit cele doua servere, dupa cateva zeci de minute de configurare , face:
    – trafic bonding intre cele doua adsl-uri
    – dhcp server
    – htb queues, in functie de ora, clasa clientului, tipul de abonament
    – squid proxy pentru web, storage-ul se face pe un microsd card de 4gb :)
    – web server cu pagina clientului, diverse informatii, etc.
    – firewall complex
    – diverse tweak-uri (trebuia sa impart 12mbps la 200 de useri)

    My personal highlights:
    – 12V/1A baby !
    – dimensiunile unui switch cu 5 porturi
    – fara piese in miscare
    – 400Mhz network dedicated procesor (Atheros)

    uhm… pret ? 120 ron.

    Reply
  8. Wlantrade

    Intervin doar sa lamuresc problema preturilor de pe site.
    Pe moment nu sunt publice deoarece vrem sa ne bucuram si noi de sarbatori …este modul nostru de a spune: “suntem in concediu”. Ca si “jucarii” avem multe si frumoase, multe din ele testate de piata internationala. Dar pana la anul va uram “Sarbatori Fericite”.
    P.S: din data de 10.01.2010 preturile vor fi din nou publice si va asteptam sa ne sunati in legatura cu orice nelamurire

    Reply
  9. enzo

    Suna frumos, 600 ron il face sa nu mai sune la fel de atragator.
    La 300-400 ron gasesti un laptop decent cu display defect si ai un home server/router/etc foarte capabil + un switch sau AP langa el daca ai mai multe unelte. Consuma putin si nu face galagie.
    Daca consumul nu e o problema atunci un P4 e perfect au ajuns la ~200 ron, ma refer la cele refurbished, IBM/HP/Dell etc.
    Erau pe forum la un moment dat chestii din astea la vanzare, marele avantaj fata de un router de firma este flexibilitatea, practic poti adauga aproape orice in el.

    ps:
    Sarbatori Fericite!

    Reply
  10. CristiG

    @brosky:
    Ok, m-ai lamurit putin. Mie mi se pare ca lumea de care vorbesti tu este de fapt a ISP-urilor small to medium size. Nici un ISP de marime mare din RO (RTC/Vodafone/Orange/RDS, etc) nu foloseste o astfel de platforma din cate stiu eu – si stiu destul de bine ce infarstructura au unii dintre ei.

    Am mai facut putin research si am descoperit ca Mikrotik este folosit destul de mult in Cehia, unde sunt cam 800 de WISP-uri.

    In orice caz, in momentul in care ajungi la cateva mii de useri, parerea mea e ca nu mai scaleaza la fel de bine. Sunt curios cum sta la o comparatie cu Vyatta din punct de vedere al performantelor si al MTBF (cred ca Vyatta 514 e superior ca performante, dar si ca pret :)).

    Reply
  11. brosky

    @enzo
    Vezi, aici ne aratam noi “originile” romanesti.
    Adica, sa folosesti un device la total altceva decat pentru ce a fost conceput el.
    Acel laptop, a fost conceput ca si dispozitiv portabil, nu ca dupa ce nu mai are display, sa-l folosesti ca router :)

    @CristiG
    Ai fi surprins :)
    Momentan livram echipamente Mikrotik catre CFR, SNR, NextGen, si suntem in tratative cu RDS-ul.
    Motivele sunt simple… fiind criza, solutiile Alvarion / Breeze / Motorola / Nec / SaF … devin brusc prea scumpe pentru bugetele alocate.
    Si atunci, un 40mbps pe 30km la 1500$ suna mult mai bine, decat aceleasi performante, la 5000$.
    Discutiile sunt mult mai ample, referitor la performante, preturi, penetrarea pietei, etc.
    Ce vrem noi defapt… un fel de educare a clientilor, prin care sa foloseasca produsele in scopul pentru care au fost facute.

    Adica, un echipament de indoor, sa stea indoor. Nu sa-l bagam intr-o cutie de plastic, sa ducem 220 pe stalp, si uraaaa, avem Acces Point :)

    Reply
  12. CristiG

    @brosky
    Eu nu as incadra CFR, SNR si NextGen in categoria de ISP mare, insa vad de unde vii :). Am insa o intrebare: cu ce echipamente poti sa realizezi conexiunea aia de 40 Mbps la 30 Km? Discutia initiala era legata de Mikrotik 433 si de platforma Mikrotik in general.

    In rest, sunt absolut de acord cu tine – clientii trebuie educati. Si cand spun educati, o spun in sensul cel mai frumos posibil. Si da, cred ca firme asa cum e cea la care lucrezi tu poate sa faca asta. Asa ca dati-i bataie si mult success!

    Reply
  13. brosky

    @CristiG
    70mbps/30km = RB433AH, miniPCI XR5, antena JRC29DupleX 29dBi.

    Daca vrei, pot sa transport si 100mbps in aceeasi bani, problema sta in flexibilitate software-ului de management, de control-ul conexiunii, etc.

    Tehnologia a ajuns in acest moment la un moment de rascruce, cu 802.11N… Vitezele cu crescut de trei ori, de la un 30mbps tcp, la 90-100mbps tcp… peste noapte, punand multi furnizori in dilema.. ce sa fac, sa vand echipamente in 802.11n care duc linistit 100mbps , sau sa vand echipamente in 802.11ag, care duc un maxim de 40mbps, la un pret mai mare ?

    referitor la educatie.. saptamanal avem situatii gen failblog…
    exemplu.. suna un client, ca vrea o antena omnidirectionala de 20dBi… il intreb, pentru ce ii trebuie. Imi explica el, cum sunt mai multi vecini, care impart o conexiune wireless, si ca au o antena omni INTR-O BISERICA, si ca nu merge decat la vreo 2-300m (antena existenta era de 12dBi).
    Ok, am zis, curatzandu-mi urechile, UNDE ? Intr-o biserica. Nu pe biserica, pe turla, pe un perete. Nu. IN BISERICA.

    I rest my case :)

    Reply
  14. enzo

    @Mek – partile in miscare este defapt hdd -ul, poate fi inlocuit cu un flash de xx gb, dupa preferinte. La partea de ventilatoare poti face un cooling mode si elimini ventilatoarele complet sau adaptezi unul de 120mm low rpm – la urma urmei este conceput sa nu se incalzeasca.

    @Brosky – oricum nu prea mai ai ce sa faci cu respectivul device, deci se poate refolsi, e un exercitiu de ingeniozitate si adaptabilitate – at home.
    Ma intreb daca utilizare sculelor puse in vanzare de voi de catre un ISP gen RDS sau o companie nationala – CFR nu suna a romanism defapt…

    Reply
  15. brosky

    @enzo
    romanism… nu. Ca noi suntem fitzosi, si folosim doar CISCO, pentru ca nene, cisco ii taticul… cu toate ca Juniper-ul bate la fund pe CISCO… si la preturi, si la performante.

    Defapt, asta devine un troll thread… like linux vs windows.
    Toti stim de Cisco… de ce ? Pentru ca CISCO-ul a investit cel mai mult in publicitate, in product awareness, etc.
    Au facut produsele asa de exclusiviste si de complicate, incat au trebuit sa faca scoli si academii, unde viitorii utilizatori parcurg o programa de cateva luni bune, ani chiar, ca sa invete sa lucreze cu echipamentele lor… aici il citez pe Meekku, care este “tatic” in cisco ” Cu opțiunile complete din CLI dar mult mai bine structurate și mai ușor de setat. Este un soi de echivalent funcțional al Cisco SDM” (ma intreb, de ce a folosit cuvantul “functional” ? Cisco SDM nu este functional ? )

    Precum am zis si inainte, in afara de RB1000, restul produselor se adreseaza ISP-istilor Wireless (WISP), unde discutam de cifre total diferite, in materie de mbps si pps.

    Si da, romanii sunt cocalari si in IT. Folosim doar CISCO. Conducem doar Q7. Ce conteaza ca nu avem personal competent si calificat sa lucreze cu echipamentele, sa le foloseasca la intreaga lor capacitate, sau ca nu avem bani de benzina/casco ?

    Reply
  16. Meekuu

    Nu-s nici exclusiviste nici complicate. Interfața CLI de la Cisco este mult mai intuitivă și mai inteligent structurată decât multe altele. Am înjurat o mulțime de interfețe (unele dintre ele chiar interfețe web) și am văzut și multe altele copiate după CLI-ul Cisco. Scolile și academiile nu învață utilizatorii să lucreze pe echipamentele lor cât învață utilizatorii noțiuni general valabile în networking. De aia Juniper are program pentru cei cu certificare Cisco, de aia cei certificați Cisco își găsesc de lucru indiferent de echipamentele pe care o să “presteze”.

    Si da, romanii sunt cocalari si in IT. Folosim doar CISCO.

    Personal prefer Cisco (atunci când este posibil) pentru că au un sistem excelent de bine pus la punct pentru vânzare și suport. Iar suportul bun te scoate din rahat fix în momentele în care ai mai multă nevoie. Bogdan poate să povestească cum am rezolvat rapid un ASA 5510 cu SmartNet. A venit întâi ăla nou, am putut să-l configurăm offline iar downtime-ul clienților a fost sub 5 minute. Și sunt mai multe de spus. Nu sunt nici pe departe un “rahat” poleit care nu-și merită renumele.

    Reply
  17. brosky

    don’t get me wrong. Nu am zis ca nu sunt echipamente performante. Sustin doar ca, exista si alternative, exista si echipamente intermediare, in functie de necesitatile retelei.

    Am lucrat cu cisco de exemplu la o retea de cartier de 800 de abonati… (pe vremea cand eram admin la NewCom)si ca si switch principal era un Cisco 3700 series parca (~3000 EUR), inainte era un Nortel Baystack (refurbished, 50 EUR). Parerea mea este ca de multe ori folosim overpowered devices for basic tasks.

    Reply
  18. m4nt13

    @bronsky: SDM este functional la nivel de incepator. Daca vrei sa configurezi ceva mai complicat, e de preferat cli-ul.
    In plus, n-am citit nimic de tipul cisco vs. microtik…
    Si eu, personal, prefer cisco. pentru ca sunt certificat, pentru ca lucrez pe ele, si pentru ca imi plac performantele si stabilitate si versatilitatea…etc. Si pentru ca exista documentatie din belsug, si forumuri, si multe alte resurse.
    Si imi mai place si juniper tot din aceleasi motive…

    Cu microtik inca nu am avut ocazia sa lucrez si tocmai de aia nu imi permit sa imi dau cu parerea.

    Si…apropo, la 800 de abonati un baystack mi se pare cam limitat. Am acasa un 350T. Il tin in probe si lab-uri. Nu mi se pare ca ar face fata OK nici la 200 de abonati 24/7…

    Salutari

    Reply
  19. brosky

    da, un 350T era…
    Dar nu uita, ca pe acea vreme, total forwarded era in jur de 50mbps…
    Adica, pe interfata de net, 50mbps, si pe vreo 5-6 segmente retea, cam 70mbps cumulat pe fiecare port (metro local + internet)
    Mikrotik nu-si propune deloc sa “muste” din piata Cisco.
    Este o familie de echipamente situate peste SOHO, si sub Enterprise.
    Exemplu , o retea de 200 de calculatoare, total banda internet 20mbps…hai sa zicem 400 calculatoare… isi permite reteaua achizitia unui cisco, si salarizarea personalului calificat ? M’as mira :)

    Reply
  20. CristiG

    In momentul de fata, cand poti lua 20 Mbps de la RTC cu 10 Eur cam pe oriunde in tara si ai 100 Mbps de la RDS cu 39 de lei (I am not fucking kidding, si eu am ramas mirat: http://www.rdslink.ro/fiber/fiber_abonamente.htm) in “orasele selectate”, cine mai poate supravietui cu 20 Mbps la 200 de PC-uri?

    Daca esti un ISP mic, cum te lupti cu cele 2 oferte de mai sus de la RTC si RDS, daca tu dai 100 Kbps? Au crescut nevoile de banda foarte mult in ultima vreme si din cauza asta e nevoie de echipamente din ce in ce mai potente, deci decizia de a folosi un brand name (Cisco, Juniper, etc) e din ce in ce mai intalnita.

    Daca ai 200 de abonamente, o sa ai nevoie de cel putin 200 Mbps in internet astazi. Si daca ai o retea locala pt sharing, traficul intern va fi colosal. Asteptarile unui user modern sunt mult peste 100 Kbps. Ca exemplu, eu ma astept sa imi mearga orice torrent cu cel putin 1 MB/s adica vreo 8 Mbps :)

    Mikrotik-ul are piata lui, sunt de acord. Insa se micsoreaza :)

    Reply
  21. brosky

    Da, corect.
    Asta in zonele urbane.
    Nu uita ca la sate, solutia este Clicknet (un maxim 8mbps, din totalul de 10mbps sa zicem, pe toata zona), sau SNR, care da wireless la preturi astronomice.

    Sa nu fim ingusti la minte, si sa ne gandim ca internetul se cuvine doar orasenilor, si ca internetul daca nu-i pe fibra, si daca nu ai 100mbps, nu esti in rand cu lumea.

    O sa fii surprins cand o sa vezi pana unde a ajuns internetul in tara, in cele mai mici catune, exista un furnizor de internet wireless, si oamenii au acces la informatii.

    Milionul ala de romani, care ii in Spania/Italia, cum crezi ca vorbesc cu familiile care au ramas acasa ?

    Tocmai, piata Mikrotik-ului in Romania creste, pentru ca sunt produse de calitate, la preturi mai mult decat rezonabile. Ca nu sunt pentru toata lumea, ii altceva.
    Acum, pana cand nu ai

    Reply
  22. CristiG

    Cred ca e mai complicat de atat. RTC, acolo unde are acoperire ADSL (adica aproape orice sat), are banda destula. DSLAM-urile se pun intr-un nod numir ONU (Optical Network Unit) care, dupa cum ii spune si numele, e deservit de o conexiune pe fibra. Asta inseamna ca si intr-un sat banda de pe toata zona e mult mai mare de 10 Mbps, adica poti da abonamente la acelasi nivel al serviciului ca in mediu urban. Asta inseamna ca exista competitie si in zonele rurale, cel putin din partea RTC. S vestea proasta e ca isi exitind reteaua as we speak :)

    PS: nu fac reclama RTC, ci doar aduc in discutie faptul ca in mediul rural e un competitor serios. Daca un alt ISP vrea sa inttre in acest mediu, poate ca Milrotik e o platforma cu care poate sa le acorde un avantaj.

    Reply
  23. brosky

    In teorie suna frumos.
    Dar te asigur, pe teren, situatia ii total diferita.
    Majoritatea fug de Romtelecom, din cauza conditiilor contractuale aberante, si in multe locuri nu iti ofera decat canale dedicate.

    Situatia din teren, cu ceea ce se anunta in comunicate de presa ii total diferita.

    Reply
  24. Lucian

    Folosim aceste echipamente de 4 ani (si alte versiuni nu numai Rb433) si sunt excelente. In cazul in care nu ati aflat sunt echipamente profesionale cu care poti realiza linkuri wireless de mare viteza la distante mari (305km pana acum). Sunt folosite 99% din cazuri outdoor, deaia nu am avut niciodata o carcasa :D. Sistemul de operare poate fi instalat pe un x86 si ai un ruter de toata frumusetea cu absolut toate lucrurile pe care le poti visa.

    Reply
  25. mitza

    @brosky: deosebirea intre Cisco 3700 de 3000EUR si nortel de 50Eur este ca nortel era un RHT de switch si 3700 este daca ai auzit “Series Multiservice Access Router” care mai exact pe intelesul tuturor este un router cu mai multe porturi(24xgb+2xsfp) si functii avansate de routing(bgp ospf si altele). Cisco mai e Cisco spre deosebire de restul pentru ca, cu un Cisco cam ai garantia stabilitatii+debugging pana in panzele albe.

    Reply
  26. brosky

    Da, dar nu toata lumea are 3000 EUR. Si de cele mai multe ori, asta conteaza.
    Adminii au prostul obicei sa nu vada valoare in bani a produsului, doar in performante.
    Intr-o retea mica/medie, 3000 de eur poate se amortizeaza in 1-2 ani.
    Trust me, nu zic ca nu sunt bune. Spun ca exista si ALTE echipamente care indeplinesc nevoile clientului, la o fractiune de pret.
    Parerea mea este ca un cisco nu-si justifica valoarea, si mai ales, nu poate fi folosit la capacitate, in retelele mai mici de 500-1000 statii.

    Reply
  27. Marius

    Salutare!
    Am si eu o intrbare…..un RB 750 sau RB 750G crede-ti ca ar puteam sa imi tina 50 de statii , banda fiind de 100 mbs…a mai folosit cineva asa ceva?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *