În ultimele 2 săptămâni am avut casa întoarsă pe dos. Motiv pentru care am și ignorat ce se întâmpla pe aici. Nu știu dacă am mai specificat până acum da’ locuiesc într-o garsonieră împreună cu jumătatea și o pisică gri. Și mai acum 2 săptămâni ne-a mâncat undeva să ne apucăm de renovat baia. La ora actuală am dezvoltat o alergie la toate reclamele cu “meșteri” de pe la televizor. Am reacții violente și încep brusc să înjur.

Baia noastră are cu indulgență 1,5m lățime pe 2,5 m lungime. E mică. Hai să-i spunem “intimă”. Și ne-am gândit s-o facem și mai mică și să punem faianță (că n-avea decât în jurul căzii și acolo insuficient). Pe lângă asta, schimbam chiuveta și țevile din instalația sanitară și un lavabil la final. Toate treburile astea au durat 2 săptămâni și-au costat undeva pe la 3000 lei (în condițiile în care, unde a depins de noi, am făcut economii).

Știind cam ce înseamnă breasla asta a meșterilor în România nu m-am apucat să dau telefoane pe la numerele din ziar. Ci am mers la sigur cu cineva recomandat care se ocupă cu așa ceva. Treaba a început furtunos într-o zi de marți cu 2 băieți care s-au apucat să-mi demonteze chestiile prinse pe pereți și să-mi demoleze baia. După care ea (treaba) a rămas tot așa vreo 3 zile pentru că instalatorul care trebuia să facă instalația sanitară avea o înmormântare. Și-a tot avut-o de vreo 2-3 ori în săptămâna respectivă și nu l-am mai prins până sămbătă. A doua săptămână de lucrări a început la fel de frumos. Cu o pauză luni, zi în care sătul de așteptat meșterii p.lii m-am hotărât să caut alternative. Zi în care am mai aflat un adevăr trist. Toți sunt la fel. Lucrează când vor ei, cum vor ei și mai ales la prețurile la care vor ei (indiferent că-i criză sau nu). Marți au apărut însă și s-au apucat de pus faianța. Am avut noroc pentru că asta a fost partea unde au lucrat cel mai frumos și le-am plătit cât au cerut (deși au cerut ceva mai mult decât discutasem).

În timpul celei de-a doua săptămâni am mai aflat o treabă oarecum neplăcută. Persoana cu care discutasem noi nu avea oamenii pentru instalații sanitare și montatul faianței. Ci erau un soi de colaboratori și trebuiau plătiți separat. La faianță au lucrat aproape 2 zile lumină și au cerut 400 lei (25 lei / mp). Șocul cel mare a venit de la instalatori. Unde am aflat că vroiau 600 lei în condițiile în care au lucrat maxim 6 ore, i-am așteptat 3 zile și au lucrat și prost. Au scăzut până la 400 lei și le-am transmis că mai mult de 200-250 nu vor vedea.

Și tot așa din “profesionist” în “profesionist” s-au făcut 2 săptămâni, am cheltuit în plus, am făcut zilnic naveta Titan-Militari cu mașina ca să fac un duș la ai mei acasă, am umblat cu găleata după fiecare utilizare a toaletei, am stat cu camera întoarsă pe dos și plină de praf și multe altele.

Colac peste pupăză, la începutul lucrării, când am zis că înlocuim chiuveta am fost să luam una cu mască și dulap jos. Cum nu avea culoarea/modelul pe care l-am vrut noi am plătit un avans și-am făcut comanda fermă cu promisiunea că voi avea în cel mult o săptămână comanda livrată. Draci, au amânat de vreo 2 ori cu diverse scuze dar i-am iertat (că tot aveam problema meșterilor). La începutul săptămânii însă mi-au livrat o nouă scuză. Cum că tre să vină de pe undeva de la Brăila și nu pot trimite camionul în București doar pentru comanda mea. I-am băgat în mă-sa, am retras avansul și m-am dus și-am luat ceva similar din altă parte.

La final am tras câteva concluzii. Prima și cea mai tristă a fost că am făcut degeaba facultatea. Și eu și mulți alții. Mi-a demonstrat un instalator burtos și țigan că poți câștiga 100 de lei pe oră fără să te mai chinui cu facultatea și alte prostii. Cu 10 lucrări pe lună la care cere 600 lei deja câștigă mult peste ce văd eu la ora actuală în mână. Fără prostii cum ar fi impozite și taxe.

A doua concluzie este că ăștia din domeniul construcțiilor trăiesc în altă lume. Într-o lume în care criza n-a venit. Deși magazinele sunt aproape goale, deși nu vând aproape nimic, prețurile sunt aceleași (sau chiar mai mari) cu cele de acum 2-3 ani. Ba chiar atunci când au ocazia să vândă își bagă rapid picioarele. Meșterii la fel. Te știu la mâna lor, știu că odată ce-ai început lucrarea e greu să găsești rapid pe altcineva și profită de asta.

A treia concluzie și ultima (deocamdată) este că românii nu au o cultură a consumatorului. Preferă lucrurile foarte ieftine și proaste. Cât am trăit la ai mei acasă am învățat de la taică-meu să-mi rezolv singur micile necazuri prin casă. Sunt în stare să-mi schimb singur un bec, să-mi înlocuiesc un sifon/ventil, să montez o baterie și altele asemenea. Ei, acum am avut o problemă cu cumpăratul unei baterii pentru lavoar care să fie cât de cât decentă  (preț și construcție). Piața e invadată fie de produse scumpe cu draci (marfă de lux) fie de chinezării proaste și foarte proaste. Ai mei au baterii produse în România care funcționează bine-merci ani buni. Între timp statul român a avut grijă să aducă la faliment industria. Aceeași problemă am avut-o și când am căutat un ventil de alamă pentru chiuveta din baie și tot ce-am găsit au fost fie porcăriile alea de plastic fie versiuni de ventil+sifon la niște prețuri absolut indecente.