Ma uitam mai devreme la ultimii referer-i si cu ocazia asta am mai vizitat blogul lui Hacky. Spre rusinea mea dau cam rar pe acolo desi mi-a facut o impresie buna. Anyway… intr-unul din posturile lui se ia de școala romaneasca prin prisma scandalului cu liceeanul din judetul GL lovit mortal in timpul unei ore de curs. Am mai comentat si pe la zoso vis-a-vis de ceea ce invata acum copiii prin școli. Comentez si acum si nu sunt de acord cu ceea ce zice Hacky.

Nu-i de vina nici conducerea școlii si nici profesorii nu-s de vina. As putea folosi cliseul “societatea e vinovata” si n-as gresi prea mult.

In perioada in care eram eu elev de liceu respectam profesorii. Ii respectam pentru ca asa eram invatati acasa, pentru ca erau oameni care stiau lucruri pe care noi nu le stiam si pentru ca erau mai in varsta ca noi. In ziua de azi copiii au invatat ca respectul se castiga prin alte mijloace. In primul rand oamenii cu bani sunt in mod clar respectati. Puterea (fizica in primul rand) este iar demna de respect. Iar folosesc clisee si intreb “cum poate un elev sa-si respecte profesorul cand ala ia un salariu amarat de 4-5 milioane ?”.

Conducerea școlii a ramas in mare la fel. Isi fac treaba exact in acelasi mod. Ce-ar trebui sa facem ? Sa impanzim liceele si școlile de agenti de paza ? Urmatorul pas va fi introducerea detectoarelor de metale ? Nu cred ca asta-i raspunsul. Ne indreptam cu pasi rapizi spre ceea ce se intampla azi prin școlile americane.
Liceenii in 2006 il respecta pe Gigi Becali, au alt sistem de valori, asculta Parazitii dar sunt incapabil sa inteleaga substratul,  o admira pe Nicoleta Luciu si pe Monica lu’ Irinel, vor masini tapene, telefoane scumpe si toale de firma.  Eu, in 1996, ascultam Phoenix, citeam “Cel mai iubit dintre pamanteni”, m-am bucurat prin ’98 cand mi-am luat pager de la Coca-Cola, imi refoloseam blugii stricati si-i taiam sub genunchi, ascultam si Parazitii dar pe ascuns si imi admiram colegele de liceu. Nu c-as fi ajuns departe cu chestiile astea dar sunt capabil sa leg doua vorbe si sa ma exprim articulat.

Le urez multa bafta in viitor totusi… O sa aiba nevoie.

P.S. Tin sa-i multumesc lui zoso. De ceva vreme, pe ascuns, îi fur din diacriticele lui si le lipesc in posturile mele prin locurile unde ar putea exista nedumeriri cu privire la cuvintele scrise. In postul de mai jos se vede clar unde si de ce am avut nevoie. Aici am folosit iar litera “Ș” in cuvantul “școala”. Don’t ask why ! :D