Cum stăteam eu azi și înghețam într-o stație RATB așteptând transportul în comun de tot rahatul din București să mă ducă unde aveam nevoie, mă uitam la un print împotriva violenței în familie. Poate-l știți, e ăla cu puștiul care a aruncat călimara cu cerneală pe un perete alb, proaspăt văruit și pe un parchet perfect lăcuit. Și tatăl este îndemnat să nu-l bată, să-și amintească de vremea când și el era copil și mai greșea. Cu alte cuvinte, lasă-l nene să-ți dărâme casa și dojenește-l ușor.
Nu zic că-i normal să-ți calci copilul în picioare sau să-l bați până-l lași lat. Dar o palmă peste ochi la timpul potrivit este extrem de bine venită. Faptul că-i ții un discurs de jumătate de oră (și o să fie atent doar primele 2-3 minute) n-o să-l oprească a doua oară. O mică corecție fizică are mai mult succes. Nu de alta da’ deja avem 1-2 generații de copii imbecili. N-avem nevoie de mai multe.
Concluzia? Reclama in sine e prost facut pentru subiect. Adresare gresita.
Apropo Meekuule, ba o sa vina inca niste generatii tampite, dintre care una tampita rau si scapata de sub control. Anume cea a adolescentilor a caror parinti au fost plecati cate un an-doi in Spania/alta tara la munca si care au fost de capul lor.
Pregateste-ti o ghioaga de pe acu.
Nu spun ca nu sunt parinti care isi bat copii din senin si degeaba, dar asta nu inseamna ca una “arsa” la momentul oportun nu este un lucru bun. Chiar si cand e mic si toata lumea spune ca nu pricepe.
Nu pricepe pe dracu – omul (indiferent de varsta) retine cel mai bine chestiile de care poate profita. In cazul de fata ca scapa nepedepsit de orice tampenie.
Oricum scopul campaniei (din fonduri europene) era sa primeasca o firma banii pentru design si alta pentru tiparire.
de fapt o sa fie mai multe generatii tampite rau;
si totul vine de la scoala: ne facem ca exista capacitate (pardon teste “nationale”), ne facem ca exista bac, si ne facem ca exista facultate: profii predau in spiritul lui “ne facem ca”, elevii/studentii (in mare majoritate) trec pein scoala tot in spiritul lui “ne facem ca”.
Asa ca rezultatul este previzibil…
Si toata atmosfera de “ne facem ca” este sprijinita pe faptul ca se face prezenta – prezenta fiind conditia de baza a invatamantului romanesc.
De parca nu poti scrie zeci de foi fara sa retii nimic. Dar nu conteaza… cat timp elevul/studentul este prezent la scoala/liceu/facultate e clar ca invata… cum sa piarda timpul.
Acasa nu ii “aranjeaza” nimeni “spiritul liber” (ca deh ii “afectezi personalitatea”), la scoala nu invata nimic (bun sau util), iar pe urma se mira lumea ca ies idioti in banda.
Nu bataie e rupta din rai, ci implicarea directa a parintelui in educatie. Daca limitezi implicarea ta doar la bataie, atunci clar e ceva in neregula. Daca nu o aplici niciodata – idem, fie AI o leguma, fie ESTI una. Adevarul e undeva laa mijloc.
Nexus: Scoala are 2 scopuri: unul declarat, desi utopic, si unul real, dar nedeclarat nicaieri
Scopul declarat este de a:
– destepta prostimea
– educa
– invata lumea sa invete, sa se dezvolte
etc.
Scopul real este:
– sa tii haimanaua undeva peste zi pentru ca muncitorul sa poata munci si produce
– sa faci prostul sa se simta destept (altfel ti se rascoala si trebuie sa cheltui bani cu armata)
– sa asiguri viitorul muncitor sfertodoct pentru ziua de maine
Stiu ca am zis “scop” dar am facut enumerari – ideea globala o prinzi, oricum, ca vad ca ai cu ce ;)