Ce bine că n-am fost noi…

Conceptul de “6 grade de separație” sau “6 strângeri de mână” se referă la faptul că orice persoană se află la maxim 6 conexiuni distanță de oricare altă persoană. Plecând de la teoria asta, aș putea chiar spune că cei care locuiau în București în anul 2015 se aflau la maxim 2-3 conexiuni distanță de una dintre victimile incendiului din clubul Colectiv.

Sunt aproape 8 ani jumate scurși de la momentul în care o tragedie ne-a zguduit bula autosuficientă și am realizat cât de aproape suntem de moarte la fiecare pas într-o țară coruptă, plină de reguli scrise de ticăloși pentru fraieri dar ocolite de șmecheri, o țară în care unii dintre noi încă ne încăpățânăm să trăim și să plătim taxe deși nu ne aduc nici un beneficiu, dimpotrivă, vedem cum se duc în buzunarele altora.

Subiectul taxelor puse de stat fără a primi nimic în schimb și al controalelor apare invariabil la oricare discuție pe care o port cu câte-o persoană între 30-50 de ani mai ales dacă persoana respectiva are și o afacere deschisă pe cont propriu. De la modul în care, mai recent, a fost implementat sistemul e-factura până la vechile probleme cu statul care vrea bani dar șicanează la tot pasul pe cei care aduc bani la buget. Și nu, aici nu mă refer la cei care fentează legea și găsesc portițe prin care să nu plătească impozite ci fix la ăia care își plătesc onest taxele și așteaptă în zadar ca și statul să ofere reciprocitate.

Ne plângem că sunt ticăloși și hoți cu fiecare ocazie însă acțiunile se opresc cam la punctul ăsta. Pentru că, nu de puține ori, am observat că majoritatea nu au nici o remușcare să profite de câte-un os aruncat de aceeași reprezentanți ai unui stat corupt. De aia o să vedem artiști care înfierează guvernul și partidele corupte ca apoi să cânte la zilele orașului X, evident plătiți din niște bani publici sparți de câte-un primar cu schelete sau dosar penal. Că jurnaliști care cu o mână scriau articole pline de mânie proletară iar cu alta luau banii de la partide au tot fost.

Cam ăștia suntem, ne revoltăm, ne zbatem un pic, dar cu prima ocazie în care cineva ne întinde săculețul cu câțiva firfirei, toate-s bune și frumoase, cerul e senin, viitorul e roz.

Suntem în 2024, la 8 ani jumătate de Colectiv și primarul sectorului 4 de la acea vreme, cel prin pixul căruia treceau toate autorizațiile, este la momentul actual unul dintre candidații cu șanse majore să câștige primăria capitalei. Opinia publică nu numai că nu l-a trimis la groapa de gunoi a istoriei pe lepra respectivă, dimpotrivă. Ce dacă au murit niște fraieri atunci, e bine că măcar n-am fost noi.

Suntem în 2024, avem un manager de spital din București care și el este văzut cu șanse majore să câștige primăria capitalei. Asta deși cei care au interacționat atât cu el cât și cu nevastă-sa (evident, o bună bucată de vreme angajată chiar la același spital) știau cât de șpăgari sunt ambii. Asta deși în spitalele publice din România (da, chiar și în cele din capitală), se moare cu zile de cele mai multe ori. Ce dacă, e bine că măcar nu suntem noi acolo.

Suntem în 2024 și un alt primar de sector care se laudă că trăiește cu cheltuieli de 45 de lei 3 zile, pleacă prin excursii plătite din banii publici, printr-o firmă a primăriei cu care s-au făcut la suprapreț multe lucrări. Primar care ÎNCĂ datorează ANAF o sumă impresionantă dar nimeni nu-l întreabă nimic. Primar care-și folosește funcția ca să dezvolte zone în care are interese imobiliare. Înca de prin 2016 se zvonea că DNA îl vizează pentru Școala Bosianu. Au trecut atâția ani de atunci și nimic. Mai nou a făcut aceeași schemă cu Hala Laminor (unde vrea la fel să mute primăria de sector pentru a justifica sumele uriașe investite acolo). Hala Laminor unde anul trecut au avut loc paranghelii deși spațiul respectiv nu are autorizație ISU. Dar asta nu i-a împiedicat pe bucureșteni să se înghesuie buluc pe acolo.

Mai nou văd că nu-i împiedică nici pe alții să participe în continuare la evenimente în același spațiu, renovat din bani publici de firma aia menționată mai sus, spațiu care tot n-are autorizație ISU. Primarul chiar are tupeul să zică că o să ceară derogare pentru spațiul respectiv. Pentru că, bineînțeles, interesele lui sunt mai presus de legea pe care tre’ s-o respecte fraierii. Anul trecut a fost revelion, acum e eveniment pentru ăștia mai coffee snobs, o nișă de la care chiar te-ai aștepta să amendeze astfel de chestiuni.
Da’ lumea o să se înghesuie și la evenimentul ăsta. Că doar n-or sa pătească ei acu’ ce-au pătit alții acum 8 ani jumate.

Și dacă mai mor câțiva din cauza corupției prezente tot mai mult în viața noastră nu-i nimic la urma urmei. Ăia care supraviețuiesc vor putea închide liniștiți ochii zicând “Ce bine că n-am fost noi…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *