Divide and conquer

Nu pot să nu observ că absolut de fiecare dată când apare câte un scandal referitor la vreun politician afiliat politic prin zona asta relativ mai curățică (USR, PLUS, etc.), este sfâșiat rapid chiar de bula care ar trebui să reprezinte electoratul partidului respectiv.
De cele mai multe ori trebuie să recunoaștem că îi cam ia gura pe dinainte și emit opinii pe teme care ar avea nevoie de mai multă subtilitate și eleganță în exprimare. Adică da, dacă tot ai de gând să activez în mocirla asta politică, plătește naibii un consultant care să te dreseze un pic pe temele sensibile de discuție măcar. Exersează niște replici standard ca răspuns la întrebările incomode și nu te apuca să improvizezi sau, doamne ferește, să spui chiar tot ce-ți trece prin cap.
Dar unori nici o declarație relativ inofensivă nu ajută. Și aici mă gândesc cu predilecție la scandalul pe aceeași temă a referendumului CpF care l-a vizat pe Nicușor Dan în același cadru mirific al USR. Ăsta a avut tupeul să zică că ar fi o greșeală ca USR să se poziționeze ferm împotriva referendumului, zicând ceva de genul :

Există acum o puternică presiune internă pentru ca USR să se poziţioneze pe tema redefinirii familiei creştine. Opinia mea fermă este că ar fi o mare eroare. Am cădea cu toţii în capcana de a vorbi despre ce ne divizează şi nu despre ce ne uneşte. Ar fi, mi-e teamă, o fractură internă peste care nu vom putea trece, printr-o poziţionare care ar încalcă convingerile intime ale unor colegi ai noştri aflaţi în minoritate. Am făcut atâtea lucruri minunate împreună, progresişti şi conservatori. Am trezit speranţa în sute de mii de oameni. Sper să avem înţelepciunea să rămânem uniţi. Sper să ne ridicăm la înălţimea speranţelor pe care oamenii şi le-au pus în noi
Cred c-a fost unul din rarele momente în care Nicușor Dan a avut stofă de politician și a avut o ieșire echilibrată. Pentru că, newsflash pentru bula mea, suntem într-o țară care are încă opinii retrograde pe tema asta într-o majoritate covârșitoare. Și nu poți schimba opiniile astea dacă îi antagonizezi pe toți cei care încă cred că nu se face să se pupe femeie cu femeie sau bărbat cu bărbat. Plus că-ți dai foc la valiză și nu vei sări în veci de 10-12% electorat dacă faci asta. Ajungi să nu mai contezi din punct de vedere politic, indiferent dacă chiar ai câțiva oameni care fac treabă bună.
Cu toate astea bula mea n-a înțeles lucrul ăsta și l-a pus la zid pe ND iar USR continuă să lupte prin tranșeele șanțurile politicii, la un scor din ce în ce mai mic prefigurat la următoarele alegeri.
Și acum apare și scandalul cu Elena Lasconi în aceeași direcție. Da, la fel, a luat-o gura pe dinainte și a emis opinii fără să se gândească prea mult (sau poate chiar fără s-o intereseze). Dar pe de altă parte e un primar competent în Câmpulung. Ulterior a ieșit și fii-sa care (deh, așchia nu sare departe de trunchi) a deschis și ea gura fără să se gândească prea mult. Rezultatul ? Păi bula noastră “educată” s-a împărțit în două tabere și le-au desființat pe amândouă. Una e homofobă și retrogradă deci n-are ce căuta în USR, cealaltă e attention whore și are tupeul s-o critice pe mă-sa în timp ce stă pe banii ei la Paris.
Și gata treaba, problemă rezolvată, USR mai scade 2-3 procente minim.
În timpul ăsta, politicienii din celelalte partide în care nici nu contează cât și dacă furi, darămite alte chestiuni minore de genul ăsta, își freacă mâinile bucuroși că uite, mai reușesc încă cel puțin 4-5 ani să prostească câteva milioane de fraieri.

P. S. După cum ziceam, bula lor nu are probleme nici măcar pe chestiuni importante :

https://www.g4media.ro/psd-a-luat-act-de-revenirea-gabrielei-firea-in-functia-de-presedinte-al-psd-bucuresti-si-de-prim-vicepresedinte-la-nivel-national-surse.html

1 Comments Divide and conquer

 1. ABS

  Problema este ca Usr deja nu mai contează ca partid.

  Au fost pe val, i-a votat lumea, a sperat ca poate ăștia schimba ceva. După care USR a făcut ce știu ei cel mai bine sa facă, aparent, și anume sa își dea cu stângul în dreptul.

  Pai eu te votez, intri la guvernare, vezi ca nu iese totul cum sperai și în loc sa gândești.’aia e, nu voi fi în stare sa fac tot ce mi-am propus, dar și 20% e mai bine decât deloc’, te cerți, blufezi și in momentul în care ceilalți s-au prins de bluf, ieși din politica pe ușa din dos…

  Din punctul meu de vedere ar fi fost mult mai bine cu pnl la putere și usr pe lângă, băiat de mingi care mai zice și el care una-alta, decât psd la putere cu pnl băiat de mingi. Și consider ca marele vinovat aici este fix usr. De aia am zis ca nu ii mai votez.

  Și o alta chestie, asa for fun. Usr s-a plasat ca partid anti sistem, aur la fel. Sunt convins ca o parte din votanții inițiali usr sunt acum la aur. Din păcate, electorat real usr nu prea exista.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *