Am extrem de rar timp să mă mai joc câte ceva. Cele câteva jocuri  (~20, printre care de remarcat sunt doar cele din seria Fallout) de pe Steam sunt jucate în scurte reprize prin weekend-urile în care nu sunt prins cu altceva de făcut. Însă am un joc preferat, unul care m-a prins din primele 10 minute jucate și care a fost unul din puținele (extrem de puținele chiar) jocuri terminate de mine în ultimii ani.

Jocul este Mass Effect. Combinația de RPG cu un univers SF a fost ajutată și de o realizare de excepție a primului joc din serie. Când l-am jucat (cap-coadă) nu mai terminasem un joc complet de câțiva ani buni. Am așteptat cu sufletul la gură ME2 și am fost oarecum dezamăgit de rezultat. Fie din cauză că am pornit cu așteptări prea mari fie pur și simplu a fost un joc mai slab. A părut mult mai liniar decât ME1, mai mult FPS decât RPG, puteai lejer să te plimbi prin nivel fără să te rătăcești. Nu mai discut de mini-game-ul cu adunarea resurselor. Dacă-mi spunea cineva c-o să ajung să “probing Uranus” în ME2 nu l-aș fi crezut. Cu toate astea nu a fost atât de rău (jocul perverșilor, nu probing-ul). Ba chiar am sperat că vor repara aspectele negative în ME3.

Și le-au reparat. Până în momentul ăsta (încă nu l-am terminat) ME3 este un joc MULT mai bun decât ME2. Pe alocuri chiar mai bun decât ME1, deși aș fi apreciat mici mini-game-uri similare cu cele de la ME1 atunci când deschizi uși sau diverse cutii și ar fi mers și aici un parcurs mai puțin liniar al misiunilor. Dar compensează prin AI excelent în joc (nu o singură dată m-am trezit încercuit de “inamici” și “belit” ca la carte).

Ieri am dat însă absolut întâmplator despre o discuție legată de finalul din ME3. Și ceea ce am citit m-a dezamăgit complet. Atât de rău încât nu cred că voi termina jocul. Pentru că finalul scremut de cei de la Bioware este atât de cretin încât toate acțiunile jocului până în momentul respectiv se dovedesc a fi inutile. Unul din cele mai bune articole despre finalul jocului (atenție, conține spoilere) poate fi citit aici și conține suficiente motive pentru bine argumentate pentru care fanii nu sunt mulțumiți de sfârșitul aventurii.

Și toate astea vin și după gafa de la lansarea jocului odată cu un DLC 0-day, evident pe bani. DLC care introduce un personaj cheie din universul MassEffect. Thread-ul de pe forumul Bioware legată de “surpriza” asta a strâns undeva pe la 1000 de pagini de discuții. Discuții în care am văzut și destui “fanboys” care apărau Bioware cu argumente de genul “e normal ca <<peasant edition>> să nu fie la fel de complet”. Explicațiile celor de la EA/Bioware s-au dovedit a fi rahat aruncat în ochii fanilor.

Și ca nesimțirea să fie completă se pare că finalul efectiv aduce și un îndemn din partea Bioware/EA către jucători. Acela de-a cumpăra DLC-urile care vor apărea. Ah, fuck it !!!

Noroc că n-a apărut pe Steam (și se pare că nici nu va apărea vreodată, tot din motive legate de lăcomia celor de la EA) și n-am dat banii pe el. Că atunci m-aș fi simțit chiar înșelat.