Dezamăgire

Am extrem de rar timp să mă mai joc câte ceva. Cele câteva jocuri  (~20, printre care de remarcat sunt doar cele din seria Fallout) de pe Steam sunt jucate în scurte reprize prin weekend-urile în care nu sunt prins cu altceva de făcut. Însă am un joc preferat, unul care m-a prins din primele 10 minute jucate și care a fost unul din puținele (extrem de puținele chiar) jocuri terminate de mine în ultimii ani.

Jocul este Mass Effect. Combinația de RPG cu un univers SF a fost ajutată și de o realizare de excepție a primului joc din serie. Când l-am jucat (cap-coadă) nu mai terminasem un joc complet de câțiva ani buni. Am așteptat cu sufletul la gură ME2 și am fost oarecum dezamăgit de rezultat. Fie din cauză că am pornit cu așteptări prea mari fie pur și simplu a fost un joc mai slab. A părut mult mai liniar decât ME1, mai mult FPS decât RPG, puteai lejer să te plimbi prin nivel fără să te rătăcești. Nu mai discut de mini-game-ul cu adunarea resurselor. Dacă-mi spunea cineva c-o să ajung să “probing Uranus” în ME2 nu l-aș fi crezut. Cu toate astea nu a fost atât de rău (jocul perverșilor, nu probing-ul). Ba chiar am sperat că vor repara aspectele negative în ME3.

Și le-au reparat. Până în momentul ăsta (încă nu l-am terminat) ME3 este un joc MULT mai bun decât ME2. Pe alocuri chiar mai bun decât ME1, deși aș fi apreciat mici mini-game-uri similare cu cele de la ME1 atunci când deschizi uși sau diverse cutii și ar fi mers și aici un parcurs mai puțin liniar al misiunilor. Dar compensează prin AI excelent în joc (nu o singură dată m-am trezit încercuit de “inamici” și “belit” ca la carte).

Ieri am dat însă absolut întâmplator despre o discuție legată de finalul din ME3. Și ceea ce am citit m-a dezamăgit complet. Atât de rău încât nu cred că voi termina jocul. Pentru că finalul scremut de cei de la Bioware este atât de cretin încât toate acțiunile jocului până în momentul respectiv se dovedesc a fi inutile. Unul din cele mai bune articole despre finalul jocului (atenție, conține spoilere) poate fi citit aici și conține suficiente motive pentru bine argumentate pentru care fanii nu sunt mulțumiți de sfârșitul aventurii.

Și toate astea vin și după gafa de la lansarea jocului odată cu un DLC 0-day, evident pe bani. DLC care introduce un personaj cheie din universul MassEffect. Thread-ul de pe forumul Bioware legată de “surpriza” asta a strâns undeva pe la 1000 de pagini de discuții. Discuții în care am văzut și destui “fanboys” care apărau Bioware cu argumente de genul “e normal ca <<peasant edition>> să nu fie la fel de complet”. Explicațiile celor de la EA/Bioware s-au dovedit a fi rahat aruncat în ochii fanilor.

Și ca nesimțirea să fie completă se pare că finalul efectiv aduce și un îndemn din partea Bioware/EA către jucători. Acela de-a cumpăra DLC-urile care vor apărea. Ah, fuck it !!!

Noroc că n-a apărut pe Steam (și se pare că nici nu va apărea vreodată, tot din motive legate de lăcomia celor de la EA) și n-am dat banii pe el. Că atunci m-aș fi simțit chiar înșelat.

5 Comments Dezamăgire

  1. Alin

   Apoi, poate CoD e un joc superb daca nu asta… Cred ca tu ai ramas la “UUU doamne ce ma fac, ma plimb prin Nava, am vorbit cu toata lumea si nu se intampla nimic“…

 1. nexus

  (Am asteptat sa pot comenta “din proprie experienta”. Si sunt destul de contrariat. :)) )
  1. Muie celor pasionati de jocurile Mass Effect – daca nu ai citit benzile desenate, habar nu ai ce e cu The Illusive Man (sau James Vega).
  2. O “epopee” in care tot aduni resurse pentru razboi, dar nu vezi cum influenteaza asta la final. Ca alearga si alte rase “pe front”? Mare branza. As fi vrut sa fie ca in ME2 la final – un fel de “pentru ca (nu) ai facut asta, (nu) s-a intamplat asta” (atunci a fost cu adunat mineral si construit diverse pe nava). Acum naiba stie cat m-a ajutat sa am toate rasele gramada.
  3. Inca o muie cu “nivelul de pregatire pentru razboi” – daca joc single player pe un PC, NU am chef sa ma joc pe iOS sau sa trag un multiplayer ca sa vad un nivel de peste 50%. La cat costa nu prea mi se pare dragut sa “stau capra” ca Electronic Arts are chef sa mai faca niste bani. Daca era 20$, sa zicem ca ar fi fost “de inteles”…
  4. A treia muie (toate lucrurile bune sunt cate trei, nu?) e cu Javik (“the Prothean”). Cum sa fie “DLC incomplet la data lansarii” cand e pe DVD si are texte scrise si interactiuni cu duiumul??? Mai ales ca-ti dai mai multe explicatii decat poti sa “deduci” din scenele finale.
  5. Ce a patit finalul??? Au “adunat” scenaristi de la Lost, Memento sau Cube??? (Cu experienta in finaluri de tot cacatul – sa te intrebi cat de bou sa fie cineva sa “iroseasca” o idee originala scriind un final “ieftin”.) Lasand la o parte alegerile… ciudate si aiurea (de exemplu – de ce trebuie distruse “releele” daca vrei sa distrugi “inamicul”? nu se poate lansa o comanda de auto-distrugere sau sa fie indrumati toti spre cel mai aproapiat soare???), cum ajunge Normandy in “hiperspatiu” (ca sa fac referinte din Star Trek :)) ca nu stiu denumirea din ME) cu toti din echipa??? La ultima mentionare, Normandy participa la lupta din spatiu, iar echipa (exceptand Joker) e “pe front”. Cand au dat bir cu fugitii??? (Mai ales ca se pune mare accent pe “daca pierdem acum, nu mai exista sanse”.)

  Pacat de o serie superba de jocuri (inclusiv ME3 – pana la scena finala) “busita” EXACT “pe ultimii metri”. Cea mai amuzanta descriere a finalului ar fi: http://cdn2.gamefront.com/wp-content/uploads/2012/03/ME3yodawg.jpg

  Reply
 2. Stefan

  Nu am fost niciodata fan al jocurilor de genul, insa intodeauna mi-au placut seriile AOE + Mythology si Prince of Persia.

  Daca ai chef de ceva nou, incearca Guild Wars 2-ul. Cred cu tarie ca va schimba aspectul gaming-ului online:) 3 zile si e primul beta.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *