Draft n

Cei de prin mediul networking au auzit probabil de 802.11n. Ceilalți ar trebui să știe măcar de 802.11a/b/g, standardele folosite în wireless.

802.11a este primul standard wireless. Funcționează pe frecvența de 5ghz și are maximum bandwidth 54 Mbps. Problema este dată de frecvența înaltă de aici și raza ușor redusă.

802.11b folosește frecvența de 2,4 ghz cu maximum bandwidth  11 Mbps. Problema mare este dată de interferențele de frecvență pe banda 2,4 ghz (cuptoare cu microunde, telefonie, bluetooth, etc. ).

802.11g apărut în 2003, folosește tot 2,4 ghz dar are maximum bandwidth 54 Mbps. Device-urile 802.11g sunt backwards compatible cu cele 802.11b.

802.11n este încă draft. Principala noutate este folosirea MIMO (multiple input, multiple output). Adică se folosesc mai multe transmițătoare și mai multe antene, îmbunătățind performanța. Mai sunt și diferențe de codare dar nu intrăm în detalii prea “suculente”.

Eh, ideea e că au apărut device-uri care suportă draftul 802.11n. Printre care și un, proaspăt cumpărat  de noi, Access Point de la Linksys. L-am instalat ușor, l-am lăsat în funcțiune (l-am și testat pe moment). La nici o zi ne-au sunat clienții că nu funcționează cum trebuie wireless-ul în locație.

Ajunși acolo am observat un comportament cel puțin ciudat. Pe laptopul meu nu vedeam de loc AP-ul respectiv (nici măcar cu Cain). Pe laptopul lui Bogdan, se vedea AP-ul dar dădea o eroare ciudată când încerca să se conecteze pe el. După 2-3 restart-uri ale ap-ului l-am scos din modul Mixed  802.11 a/b/g/n (unde trebuia să fie compatibil și cu a/b/g) și l-am lăsat doar pe 802.11 a/b/g. Așa a început să funcționeze normal.   Aș fi curios să testez un AP/Router Wireless cu draft n de la alt producător…

5 Comments Draft n

  1. Bogdan

    La capitolul materializat, este deja well on it’s way. Foarte curioasa treaba cu problema de conectivitate. Nu am mai avut un Linksys pana acum dar.. they were supposed to be good right?:)

    Reply
  2. faithless_soul

    Am un Asus WL-500W cu 802.11n activat instalat intr-o locatie (desi nimeni nu are deocamdata placi de wireless compatibile n) si pana acum (in total cred ca sunt vreo 5 luni) nu s-a plans nimeni

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *