Edgy Eft – impresii

Am trecut prin instalarea si folosirea noii versiuni Ubuntu.

De la bun inceput am ramas placut impresionat de usurinta in instalare. Este extrem de user-friendly instalarea, mai ales ca are loc dintr-o interfata Live-CD. Practic ai acces la internet si la fisierele de documentare in timpul instalarii. Cine se sperie de o distributie de Linux din cauza modului in care se face instalarea ar trebui sa stie ca procesul a evoluat extrem de mult.

Din pacate cam pe aici se opresc chestiile frumoase. Intr-adevar, ai o interfata grafica folosibila, Open-Office si multe alte programele utile la indemana. Dar am intampinat dificultati la instalarea placii video. Desi ar fi trebuit sa fie o treaba super-simpla, un apt-get install nvidia-kernel-common si un apt-get install nvidia-glx, dupa care, prin rularea comenzii nvidia-glx-config enable, instalam efectiv placa video, toata treaba a avut ca rezultat o eroare in xorg.  Atentie… incerc sa privesc lucrurile din punctul de vedere al unui om care nu se pricepe la Linux. Desi pana la urma l-am facut sa mearga, treaba putea sa dea batai de cap oricui. Un utilizator neobisnuit cu sistemul asta de operare ar fi cedat.

Un alt “glitch” ar fi imposibilitatea de a instala un kernel K7 in momentul in care am deja un kernel-generic. Si asta pare sa fie doar o problema in Edgy pentru ca stiu sigur ca in celalalte distributii mergea. Imi spune ca instaleaza imaginea de kernel pentru K7 dar in /boot nu apare decat cea generica.

Am instalat usor xmms-ul (winamp clone) si mplayer. Imi place Tomboy, l-as folosi si pe Windows daca as avea multiple desktops :D.

Bottom line… Nu aruncati inca CD-urile cu Windows XP SuperPiratat2 la gunoi. Desi a evoluat destul de mult si poate fi considerata una dintre cele mai user-friendly distributii, Edgy Eft este inca departe de gradul de usurinta in utilizare dorit de majoritate. Pe mine ma mai doare lipsa posibilitatii de a juca un Stracraft sau Warcraft III pe Linux. Cedega nu e OpenSource. Plus ca ar mai fi nevoie si de un schepsis care sa a atraga utilizatorii obisnuiti de windows. Asta ar putea fi XGL. otov (om trai, om vedea) .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *