Frații de peste Prut

Mă bate gândul de ceva vreme să fac niște plimbări prin Republica Moldova, mai ales pe la cramele lor. Pentru că tot merg de cel puțin două ori pe ani prin Galați și stau câte o săptămână pe acolo, ar fi fost o idee să mă abat și vreo două zile să vizitez Cricova și să mă întorc cu niște vin acasă luat la prețurile lor.

Problema e că nu mai am pașaport valabil. De multă vreme. În ultimii 5 ani pe unde m-am plimbat n-am avut nevoie de el și nu l-am mai făcut pentru că nu avea sens să cheltui banii aiurea. M-am plimbat prin Serbia, Muntenegru și Croația, am fost prin Ungaria, Austria. Anul trecut am ajuns în Belgia. Peste tot am putut să călătoresc doar cu cartea de identitate. Da, e oarecum normal pentru țările din UE. Dar Serbia și Muntenegru nu sunt în UE. Și cu toate astea pot intra pe teritoriul lor folosind doar cartea de identitate.

De fapt, dintre vecinii noștri, doar în Moldova și Ucraina ai nevoie de pașaport valabil. Dar pe ucrainieni nu-i numim “frații noștri de peste Bâstroe”. Nici cu moldovenii n-ar fi o problemă prea mare dacă ar fi valabilă și reciproca. Dar nu, cetățenii moldoveni pot intra în România doar pe baza cărții de identitate. Noi la ei în schimb nu avem voie. Că deh, așa stă treaba între frați.

Bănuiesc totuși că n-au nevoie de turiști din România care să-și cheltuie banii pe la ei. E mult mai mișto să fii și sărac și cu nasul pe sus.

16 Comments Frații de peste Prut

  1. Octav

    Cine te-a pacalit ca ei pot intra doar cu cartea de identitate ? Ai nevoie de pasaport indiferent de nationalitatea/cetatenia ta.

    Reply
    1. Meekuu

      Yup, ai dreptate, m-am înșelat eu. M-am documentat pentru restul articolului și am aflat și momentul în care-au permis intrarea doar cu CI dar nu m-am gândit o clipă să caut condițiile de intrare în RO pentru cetățenii moldoveni. Cred că rămăsesem cu impresia asta de prin niște articole din ziare că în ultimii 2-3 ani tot au fost articole pe tema asta. Și pare-mi-se că la un moment-dat (în jurul anului 2000) puteau intra doar cu buletinul. Că erau ăia care tot veneau și vindeau prin piețe mai ales în orașele mai din estul României.

  2. Ydur

    Condiţii de intrare şi regim de şedere

    Cetăţenii români care doresc să călătorească în Republica Moldova nu au nevoie de viză.
    Intrarea în Republica Moldova se face în baza paşaportului valabil cel puţin 3 luni de la data intrârii. Autorităţile de frontieră nu permit intrarea în baza cărţii de identitate româneşti.

    Are dreptate doar cu pasaport valabil se poate.Informatia se poate verifica pe mae.ro

    Reply
  3. Arhi

    s-o crezi tu ca poti intra cu vin. s-au bagat niste mizerii la vama, gen 1 kil de faina, 2 pachete de tigari si alte cacaturi

    Reply
  4. Prime

    Acuma no, s-a dus buhul vinurilor moldovenesti, dar cand am primit si eu ceva mostre, n-am fost prea incantat….. N-or fi fost date din suflet….

    Reply
  5. :)

    Daca e numai ptr vinuri & alte alcoolice, poți sa te duci numai pana în vama și iți iei din duty free, mult mai ieftin decât in magazinele de la ei. Doar pare, dar vinurile de calitate nu sunt ieftine nici la ei.
    Daca e ptr vizite…

    Reply
    1. Eugen

      Hai, serios? Unde ai bagat tu benzina si era 1/2 apa? Denumirea benzinariei, localitatea, te rog.

    2. Danirl

      E in cahul cand te duci spre vama, exact la piciorul podului cand iesi din Cahul pe stanga

    3. Eugen

      Deci eu sunt originar din Cahul. Benzinaria de care zici tu este Rompetrol, care au cea mai buna benzina din Moldova. Fac plinul acolo de cate ori vin in Cahul si nu am avut niciodata probleme cu masina (nici la Volvo din 92, nici la Audi din 2006, nici la Fiat din 97). Alimentez la Rompetrol cam de vreo 4 ani (nu doar in Cahul, ci in toata Moldova). Nu sunt angajat de-al lor, din contra, am lucrat o perioada pentru alt mare jucator de pe piata combustibililor.

    4. daniel

      Ok,încearcă următorul experiment dute cu canistra ta si ia benzina si o sa ai o surpriza cand ai sa vezi ca nu corespund cantitatile

    5. Eugen

      Din ceea ce ai zis la inceput, benzina e diluata cu apa, ceea ce ar insemna ca daca ma duc cu canistra, canitatea o sa fie exacta, doar calitatea o sa difere. Noi vorbeam de calitate, nu de cantitate. Se mai fac smenuri la pompa, dar cea mai mare frauda de care am auzit a fost asta: http://protv.md/stiri/social/perchezitii-la-o-retea-de-benzinarii-din-capitala-angajatii-ar.html . Nu stiu, poate ai patit=o, dar eu nu am auzit niciodata sa se planga cineva de benzinaria respectiva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *