Mă bate gândul de ceva vreme să fac niște plimbări prin Republica Moldova, mai ales pe la cramele lor. Pentru că tot merg de cel puțin două ori pe ani prin Galați și stau câte o săptămână pe acolo, ar fi fost o idee să mă abat și vreo două zile să vizitez Cricova și să mă întorc cu niște vin acasă luat la prețurile lor.

Problema e că nu mai am pașaport valabil. De multă vreme. În ultimii 5 ani pe unde m-am plimbat n-am avut nevoie de el și nu l-am mai făcut pentru că nu avea sens să cheltui banii aiurea. M-am plimbat prin Serbia, Muntenegru și Croația, am fost prin Ungaria, Austria. Anul trecut am ajuns în Belgia. Peste tot am putut să călătoresc doar cu cartea de identitate. Da, e oarecum normal pentru țările din UE. Dar Serbia și Muntenegru nu sunt în UE. Și cu toate astea pot intra pe teritoriul lor folosind doar cartea de identitate.

De fapt, dintre vecinii noștri, doar în Moldova și Ucraina ai nevoie de pașaport valabil. Dar pe ucrainieni nu-i numim “frații noștri de peste Bâstroe”. Nici cu moldovenii n-ar fi o problemă prea mare dacă ar fi valabilă și reciproca. Dar nu, cetățenii moldoveni pot intra în România doar pe baza cărții de identitate. Noi la ei în schimb nu avem voie. Că deh, așa stă treaba între frați.

Bănuiesc totuși că n-au nevoie de turiști din România care să-și cheltuie banii pe la ei. E mult mai mișto să fii și sărac și cu nasul pe sus.