Am pornit articolul ăsta de la o schimb de replici pe gtalk cu un prieten. Schimb de replici legate de o știre de pe Hotnews despre licitația de 17 milioane de euro a celor de la ICI.

Constatam amândoi cu tristețe în glas că s-ar putea face chestii foarte mișto prin țara asta la nivel de infrastructură. Pentru că e clar că banii există. Au existat și pentru autostrăzi și pentru multe altele. Problema e că sunt în marea lor majoritate sifonați. Și legat de licitația de mai sus eu comentam că parcă văd că din ăia 17 milioane reușesc să ia un server SH pe care pun un Apache cu vhost-uri iar restul se duc pe șpăgi.

Trebuie să fii naiv de-a dreptul să crezi că licitația aia n-are o țintă. Se fac simplu chestiile astea. Condițiile de eligibilitate, cerințele din caietul de sarcini și altele. Un mic exemplu :

Pentru a se asigura condiții optime de găzduire și răcire (flux de aer) pentru echipamentele de tip server și echipamentele de stocare a datelor, este necesar ca aceste echipamente și aceste dulapuri să aibă un același producător sau să provină de la producători compatibili.

Nu zic, și eu prefer să-mi vină într-o licitație echipamente Cisco decât să lucrez cu cine știe ce chinezărie. După discuția cu respectivul amic am identificat că “trag” spre IBM și eventual Hyper-V ca infrastructură de virtualizare și Cisco pentru networking.  Dar dacă stai să aduni toate cerințele și condițiile de eligibilitate constați că rămâne cam o singură firmă disponibilă în țară care să le îndeplinească. Acu’ sunt curios care-o fi aia. Cert e că ăștia care-au scris proiectul sunt niște artiști desăvârșiți c-o experiență vastă în a scrie proiecte prin care știu exact CE și mai ales de la CINE să obțină.

Dar ca să ajung și la titlul articolului, să revin nițel la diferența dintre ceea ce am fi putut avea la nivel de infrastructură (nu numai IT) în țară și la ce avem de fapt. N-avem autostrăzi, n-avem data-center-uri centralizate pentru instituții, n-avem canalizare nici măcar în tot Bucureștiul, sistemul medical e vai de capul lui, învățământul e la pământ. În schimb avem stațiunile montane pline de vile și viluțe și șoselele patriei pline de mașini bengoase, cluburile de fițe pline și litoralul zici că-i un nou Saint-Tropez.

De ce ? Păi pentru că un data-center nu-i un bun aspirator de păsărici.