Google Chrome – Review

M-am tot jucat cu Chrome de aseară până acum (și-o să mă joc în continuare) așa că m-am gândit să dau o formă mai organizată impresiilor. Postul de ieri a fost mai mult un soi de “live-blogging while trying Chrome” unde atât eu cât și cei care au comentat pe la mine (cât și pe la zoso) împărtășeau impresii și diverse lucruri descoperite. Înainte de-a începe aș vrea să stabiliesc cam care este modul meu de lucru cu un browser și ce aștept eu de la o asemenea unealtă. 

Asteptări

Nici nu-mi mai aduc aminte de când n-am mai folosit IE în mod frecvent (ca browser default). Am migrat la Opera acum multă vreme, când Opera nu era încă gratuit și avea reclama aia enervantă sus. În scurt timp am descoperit site-urile cu s/n-uri și scăpam și de reclamă. De la o anumită versiune în sus Opera a cam început să mă calce pe nervi. Parcă de la versiunea în care au băgat widgets și client torrent dar nu pot să bag mâna în foc.  Atunci am migrat la Firefox.

“Relația” cu Firefox a fost una cam de love & hate. Adică existau momente când eram pur și simplu încântat de versatilitatea browserului dar apăreau și momente în care efectiv îmi venea să mă dau cu capul de pereți din pricina lui. Momentele de “hate” apăreau atunci când Firefoxul se bloca inexplicabil sau începea să înghită ca apucatul toată memoria RAM și hălci întregi din CPU. Câteodată nu-și revenea nici după ce-l restartam, îi curățam cache-ul și cookie-urile de nenumărate ori. Își revenea singur fără nici un motiv aparent. În plus, eu cam țin deschise cel puțin 20 de tab-uri non-stop. Atunci când restartam Firefox-ul dura ceva până când se încărcau toate tab-urile. 

Nu foloseam decât vreo 3 plugin-uri de Firefox. TabMixPlus ca să am Tab-urile pe mai multe rânduri, Screengrab pentru screenshot-uri și Greasemonkey. La AdBlock am renunțat în urmă cu ceva vreme după ce mi-a scos peri albi (odată cu reclamele din pagini). Folosind tot timpul notebook-ul, atunci când trebuia să plec, în loc să fac shutdown îl puneam pe stand-by. Cu tot cu browser deschis pentru că dura mai mult să închid tot și să redeschid. Când îl puneam să revină din stand-by se cam bloca sau își revenea extrem de greu. Cauza ? AdBlock (și toate variantele). În plus nu-mi plăceau nici cum arată diversele scripturi care nu erau tocmai ad-uri (blogbrowsing de pildă). Consider mai eficientă soluția cu editarea hosts decât un plugin cu ceva bug-uri. 

Între timp am mai testat Opera cât și Safari în Windows. Opera n-a reușit să mă recâștige (deși în ultima vreme mă tot bătea gândul să revin). Safari m-a enervat cumplit. Îmi tot băga pe gât o grămadă de tâmpenii Apple și dura o veșnicie să se încarce. No thanks. Așa că apariția Chrome n-a putut decât să mă bucure.

Chrome vs. Firefox

Aseară, după ce-am descărcat Chrome, primul lucru după instalare a fost să deschid EXACT aceleași pagini pe care le aveam și pe Firefox. Și să urmăresc ce se întâmplă. Aveam deschise fix 24 de tab-uri în ambele browsere. Memoria ocupată era aproximativ aceeași (283 MB Chrome vs. 285 MB Firefox).

Le-am urmărit ceva vreme (în timp ce butonam pe ambele) și am observat că, în timp ce Chrome rămânea cam la aceeași memorie ocupată, Firefox avea din când în când niște fluctuații crescând și pe la 300MB ocupați. De altfel Chrome este și mult mai rapid în cazul unui restart. Își reîncarcă toate tab-urile deschise extrem de rapid în timp ce Firefox pornește nițel mai greu. În ceea ce privește randarea paginilor nu am observat diferențe notabile.

Interfața Chrome îl face să fie mult mai aerisit decât Firefox. Nu-mi place în schimb că nu pot aranja tab-urile pe mai multe rânduri și că le ține îngrămădite (dacă deschid multe tab-uri va dispărea inclusiv favicon-ul de pe ele).

Din punct de vedere al ergonomiei cred că este cam singurul lucru pe care pot să i-l reproșez. Ah, și poate faptul că nu am posibilitatea de-a schimba culoarea interfeței într-un gri/negru (:D). Din punct de vedere al funcționalității regret oarecum lipsa plugin-urilor din Firefox (mai ales Screen Grab!). 

 

Playing with Chrome

 

După instalare m-a surprins în mod plăcut faptul c-a știut să importe din Firefox bookmark-urile, parolele salvate și în general cam toate datele utile (inclusiv cookie-urile). De abia am așteptat să termine install-ul ca să pot schimba limba (installer-ul era în română) în engleză. Mi se pare oarecum ne-natural să folosesc un soft cu interfața în limba română. O aversiune căpătată odată cu folosirea unui office 2000 în română acum ceva vreme.

După cum am zis și mai sus, prima operație a constat în deschiderea tuturor tab-urilor din Firefox în Chrome. M-am apucat atunci să scriu un post pe blog folosind Chrome. Am folosit Uploader-ul din WordPress pentru imagini, am încercat cam toate paginile, n-am descoperit nimic suspect sau care să nu meargă cum trebuie. Până la Youtube. Unde pățesc o treabă similară cu ceea ce pățeam în Firefox. Mi se blochează tot ce înseamnă video după primele frame-uri. Bănuiesc că-i din pricina flash player-ului.

Următoarea chestie descoperită a fost “task managerul” cu “Stats for nerds”. Gotta love Google. Partea cu “stats for nerds” m-a dat pe spate. Fiecare tab deschis este prezentat în amănunt cu câtă memorie ocupă. În plus îții arată și comparația dintre memoria ocupată de Chrome cu totul și orice alt browser deschis. O treaba de care îmi va fi extrem de greu să mă lipsesc de acum înainte. 

După “task manager” am descoperit “inspect element”. O unealtă extrem de utilă oricărui webdesigner. Au urmat toate uneltele din “Developer” prezente în meniul de la “Control current page”. 

Are posibilitatea de-a crea shortcut-uri (în quicklaunch, start menu, desktop) pentru orice pagina deschisă (cam ca Prism). Foarte util atunci când vrei să-ți pui studenții să dea examen la CCNA și nu vrei să-i lași să copieze. 

Mai există și “incognito mode” care nu-ți salvează nimic pe hdd în tab-ul marcat astfel. L-am găsit undeva sub numele de “porn mode”. Bun și ăsta.

Cam tot în momentul ăsta am observat faptul că poți redimensiona dinamic un textarea. În timp ce postam un comentariu pe la zoso am observat în colțul textarea un triunghi. Iar un feature util atunci când ți se pune la dispoziție un textarea minuscul într-o pagină în care ai de scris o grămadă (mi s-a întâmplat mie în phpmyadmin când trebuia să modific o pagină aflată într-o intrare dintr-o bază de date). 

Ar mai fi :

 • bara de status de jos cu autohide;
 • download manager-ul cu optiune de search în history
 • posibilitatea de a șterge “browsing data” cu opțiuni de genul “last day”, “last week”, “last 4 weeks”, “everything”
 • lipsa barei de titlu de sus (atunci când e maximized)
 • highlight pe câmpul activ
Poate mai sunt și altele dar cam atât am găsit până acum. 
Să trecem la părțile negative. Mă plângeam și mai sus că nu prea merg filmulețele în flash bine. Chestie pe care-o pățeam și în Firefox și nu se remedia decât cu un restart (după cum am zis nu-mi prea place să dau restart, prefer stand-by). 
Pe lângă asta am mai pățit să nu mă pot conecta DE LOC pe anumite pagini într-un anumit moment. Cu celelalte browsere instalate funcționa ok. Eroarea era “Unknown” (și o puteți admira în toată splendoarea ei într-un screenshot făcut de Piticu). 
Sunt sigur că mai există bug-uri și c-o să mai am ocazia să dau cu nasul de ele și pe viitor. Până acum însă cam asta-i tot ce-am putut să găsesc. 

Concluzii

 

După prima jumătate de oră l-am setat ca default browser și așa a rămas până acum. Deocamdata nu simt nevoia să-l schimb dar s-ar putea să devină enervant atunci când voi avea mai multe tab-uri deschise. Este în mod clar mai rapid decât Firefox și datorită modului în care este conceput s-ar putea dovedi și mult mai ușor de depanat atunci când o pagină face probleme.

Nu știu dacă Google are în vedere adoptarea sistemului de add-on-uri similar Firefox însă ar fi un lucru binevenit. Oricum nu este cazul acum cât încă-i în beta.

Deși e încă în beta poate fi folosit în munca de zi cu zi fără prea mari probleme. De fapt este la fel de utilizabil ca Firefox. În mod cert este un produs mai bun decât cel pe care-l așteptam atunci când am primit vestea că Google va lansa un browser web. Mă așteptam să fie mult mai buggy și să aibă anumite probleme care să nu-l facă chiar utilizabil. N-a fost așa. 

Din păcate va mușca din bucata Firefox și Opera pentru că secretarele stau lipite de IE ca musca de rahat. Doar un IE8 greoi și dificil de folosit ar mai putea îndepărta din utilizatorii fideli IE. Să vedem ce-o să se întâmple după un an de la lansarea Chrome.

15 Comments Google Chrome – Review

 1. theheartcollector

  Pare cat de cat simpatic… M-am suparat pe el ca au ramas agatate unele procese in memorie (in XP SP3).

  Reply
 2. Staicu Ionut

  Da frate, ăsta e review adevărat! Nu toate căcaturile de genul „am instalat chrome” + 3 screenshoate.
  Felicitări ;)

  Oricum, cred că ar fi de pus la negative și faptul că nu are smooth scroll :(

  Reply
 3. dan

  http://gizmodo.com/5044871/google-chrome-eula-claims-ownership-of-everything-you-create-using-chrome-from-blog-posts-to-emails

  “By submitting, posting or displaying the content you give Google a perpetual, irrevocable, worldwide, royalty-free, and non-exclusive license to reproduce, adapt, modify, translate, publish, publicly perform, publicly display and distribute any Content which you submit, post or display on or through, the Services.”

  cam aiurea faza asta

  Reply
 4. Meekuu

  Ba are. Dar e vizibil doar când pagina se încarcă. Adică EXACT atunci când e și util la ceva. Again, gotta love google…

  Reply
 5. jollyca

  Mie la 5 minute dupa ce porneste si intru pe maxim 2 taburi deschise incep sa am momente de freeze la sistem. 5 – 6 secunde in care TOTUL devine unresponsive – se vede clar ca nu e problema de hardware, totul merge smooth dupa ce in inchid cromu’

  Reply
 6. Undelete

  Ar trebui să-ți depășești aversiunea față de softurile cu meniuri în română. Lucrurile au evoluat din 2000 încoace. Google Chrome nu are o traducere bună din cauză că insistă cu politețea exagerată specifică traducerilor la programe/servicii Google. Plus alte chestii greșite luate din traducerile MS, de ex. “filă” ca traducere a lui “tab”. Dar faptul că se oferă din start o traducere e un lucru pozitiv, cu condiția ca ea să fie îmbunătățită la versiunile ulterioare.

  Reply
 7. cristian

  da, intradevar …este cam nasol cu parolele …nu imi place faza, daca uiti sa cureti browserul de parole, vine cineva la tine si daca stie unde sa se uite…HOPA!

  Reply
 8. Meekuu

  E aceeași treaba și în firefox. Nu mai bine e să stabilești o regulă simplă cum ar fi “ține minte propriile parole, nu lăsa browserul web să le țină minte pentru tine” ?

  Ah, până la urmă e un beta. E normal să aibe anumite chestii nu tocmai bine finisate. Oricum, părerea mea este că, deși e beta, bate la cur multe browsere trecute de stadiul ăsta.

  Reply
 9. E-nigma

  l-am luat imediat si merge OK, numai ca era cont limitat si nu puteam avea Flash (am vazut YT cu FF portable+fisierele din fplayer). pe laptop insa (XP SP3) NU PORNESTE. desi absolut totul in rest merge OK. ati intalnit chestia asta? aveti idei? nu vrea nici sub Guest user, nu vrea nici in safe mode, nici cu Kaspersky 7 dezactivat, in nici un fel.

  Reply
 10. cosmin

  E un browser destul de dragut, insa are o serie de buguri ciudate rau. De exemplu kitul de instalare da probleme la foarte multe persoane. Nu am mai intalnit inca un browser pe care sa nu il pot instala pentru ca imi da eraoare cu nush ce numar. La acest browser am intalnit la mai mutle calculatoare eroarea asta cand incercam sa`l instalez (alte programe se instalau insa fara probleme)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *