Cea mai penibila chestie pe care am patit-o cu un sistem Linux. Trecand peste vechile povesti cu oprirea interfetei de retea in timp ce te joci remote pe server sau cu filtrarea completa din firewall din greseala, asta e de departe cea mai “tare” treaba.

Intai un pic de background. Ubuntu nu seteaza o parola pentru contul de root. Creeaza la instalare un superuser cu care sa poti efectua operatiile ca root folosind comanda “sudo“. Foarte util pentru cei obisnuiti sa stea logati non-stop ca root si dupa aia se trezesc ca au adormit cu capul pe tastatura si au dat “rm -rf /*“.

Am instalat de curand un sistem pe care aveam de gand sa hostez pana la urma blogul si inca un domeniu. Toate bune si frumoase. Am instalat sistemul, am setat mare parte din jucariii si l-am lasat asa pana azi cand am mai gasit un pic de timp liber sa ma ocup de el. Mentionez ca toata treaba se petrece remote. Si azi intru in mod obisnuit pe el cu contul de superuser si dau comanda “sudo bash” ca sa devin root (nu intru in amanunte tehnice). Big problem, eroare cu raspunsul :

sudo: timestamp too far in the future: Jan 21 23:53:09 2007

Data din bios a luat-o razna si sudo are un mecanism pentru a preveni exploatarea unor politici de securitate prin schimbarea datei. Prin urmare nu pot sa ma fac administrator remote. Nu se poate schimba nici data fara a fi administrator sau fara a fi fizic acolo sa-i ard un reboot. Deci teoretic am ramas pe afara :D.

Practic am conturi pe zeci de masini la munca si in urma cu doua zile am lasat un screen deschis cu root pe masina in cauza. Si de pe ala am resetat ceasul masinii si i-am ars un reboot. And now we wait…