Idiots on Waze

idiotsFolosesc Waze de ceva vreme, am remarcat din când în când chestiile semnalate de Bogdan în articolul lui de zilele trecute dar nu am fost atent să văd cam cât de mare e procentul de informație falsă de pe Waze în România. Pâna azi când am plecat (iar) spre Brașov.  Când circul cu viteză legală (adică de obicei), ignor avertizările pentru echipaje de poliție.  Azi le-am numărat pe toate de la București până la Brașov.

Jesus fuck, au fost fix 24 de rapoarte de poliție pe sensul meu de mers dintre care DOAR 2 erau oarecum justificate (poliția de la trecerea de pietoni din Comarnic, marcată sănătos de vreo 2 ori și cea de la ieșirea spre Râșnov). În rest toate au fost rapoarte false. Hai să presupunem că or mai fi fost vreo 2-3 adevărate deși duminică după-amiază/seară nu vezi picior de poliție pe sensul spre Brașov.

Pe A3 au fost 9 rapoarte, toate false. Aici pot să bag mâna în foc pentru “acuratețe” pentru că mergeam în spatele idiotului care le planta (vreo 1-2 km în fața mea). Pe autostrada aia n-ai timp să asculți 2 melodii cap-coadă și ăsta a îngrămădit 9 echipaje de poliție pe un sens.  Apropos, de amuzament, comentați lucruri pe care ați vrea să le faceți, dar nu aveți timp, pe A3.

În rest, toate-au fost pe DN1. Amplasate “strategic”, prin curbe, ca să nu vezi din timp și să nu apuci să le marchezi cu “Not there”. Ah, cireașa de pe tort a fost marcarea unei treceri la nivel cu o cale ferată ca “pothole”.  E aia de pe lângă Ploiești, o trecere suficient de bună încât s-o poți lua cu 80 fără probleme.

N-aveam idee că au apărut atât de mulți cretini pe Waze. Adevărul e că, atunci când vrei să “fuți” un sistem care funcționează perfect în alte părți civilizate, chemi un român. Te rezolvă el. Da’ înțeleg să facă treaba asta pentru un câștig real ceva, nu pentru niște puncte virtuale care nu-ți folosesc. Și tâmpiții care continuă sa facă asta o să strice un sistem care-i ajută și pe ei până la urmă. Mi-aș dori să existe în Waze un mecanism prin care să-l penalizeze pe cretinul care face prea multe rapoarte marcate negativ. Eventual blocare de cont. Dar parcă văd că nici asta n-o să schimbe cu nimic situația și dobitocii tot dobitoci vor rămâne.

 

 

20 Comments Idiots on Waze

 1. SAF

  Mi s-a luat de Waze de cand am raportat si eu niste chestii si mi-au dat like spoofy1, spoofy2, spoofy3, spoofy4, s.a.m.d., toti cu conturile “create” in aceeasi zi.
  Inteleg ca user base-ul nu a ajuns la masa critica, dar de aici si pana la a folosi conturi bogus e cale lunga.

  Reply
  1. ecstrim

   spoofy1…n este de fapt un bot creat de un roman ca sa prelungeasca lifetime-ul raportarilor, altfel cica dispareau prea repede (a zis chiar el ceva pe softpedia).

  2. spookyx

   Salut. spoofy1 … 9 sunt creați chiar de mine.

   Nu e vorba că sunt rapoarte false făcute pentru puncte, ce-i drept, sunt și astfel de situații, dar nu toate. Faptul că pe A2 sau nu știu unde dai de rapoarte unde nu e defapt Poliție, trebuie să te gândești și la posibilitatea că acolo a fost cândva poliție și a plecat. Trebuie să te gândești că sunt mulți utilizatori noi care nu pot anula din prima un raport pentru că nu sunt suficienți de vechi… cu timpul, sistemul se reglează și nevoia de a mai mulțumi automat se va reduce consistent.

   de asemenea, dacă considerați că vreun utilizator abuzează, vă rog să ni-l raportați și vom proceda la pedepsirea lui (anularea punctelor obținute de utilizator + avertizare). au mai fost cazuri când am luat măsuri. raportarea o puteți face la noi pe forum/grupul de discuții de pe Facebook/site-ul waze.ro

   ca să înțelegeți de ce am creat acești boți:
   http://www.waze.ro/2014/08/cine-este-spoofy-sistemul-automat-de-multumire-a-rapoartelor/

  3. Radu

   spookyx, credeam că am fost suficient de clar, sau n-ai citit tu cu atenție. Era vorba de A3 nu A2, A3 care duminica, la ora 16-17 e aproape goală pe sensul spre Ploiești. De abia dai de mașini darămite de poliție pe acolo. Fac drumul ăla suficient de des duminica încât să știu cam ce e pe el. Ar fi ciudat pentru mine să văd un echipaj de poliție pe sensul de dus spre Ploiești darămite 9.
   Pe lângă asta, după cum spuneam, mergeam în spatele idiotului care făcea asta.
   Din păcate, la 140km/h nu i-am prins username-ul ca să-l pot raporta, a fost suficient că i-am marcat majoritatea raportărilor cu Not There. Ar fi util un log păstrat al activității pe waze, log care să-mi spună toate interacțiunile mele cu rapoartele altor useri. Astfel aș putea să raportez utilizatorii respectivi atunci când îi văd.

   Nu am comentat nimic de boții respectivi, am înțeles motivul existenței lor. Pe drumurile mai necirculate chiar prind bine.

  4. spookyx

   Scuze, nu am fost atent. Dacă a fost chiar așa, fii sigur că ratingul respectivului a scăzut.

   Fiecare dintre noi avem un rating în sistemul waze de la 0 la 5. El poate urca sau scădea în funcție de „bonitatea” unui utilizator.

   Așa e, pe de o parte Waze e deficitar, sperăm pe viitor să avem mai multe unelte la dispoziție.

   Oricum, am să fac niște modificări la sistemul de mulțumire a rapoartelor astfel încât timpul maxim va fi atins (de 3 ore fără anulare din partea altcuiva) va fi atins doar de utilizatorii de rang 5. Cu cât rangule mai mic, cu atât timpul va fi mai mic. Rangul minim e 0, iar timpul de viață minim al unui raport e 60 de minute fără nicio raportare.

   O zi bună!

   PS: am făcut ceva modificări la WazeBotRo și repostarea rapoartelor de Lucrări și Gropi pe drum… începând de azi se văd efectele. Mai lucrez la el (fine-tuning). E bazat și pe rating (care mai trebuie îmbunătățit). O să scriu un articol pe această temă.

 2. M

  si eu folosesc waze. intre predeal si sinaia erau o gramada de rapoarte, dar nu erau toate echipajele. plus unul la o trecere.

  in zona timisoara de obicei rapoartele sunt bune, dar daca echipajul pleaca mai dureaza pana il marcheaza cineva ca fiind plecat. uneori nici eu nu apuc sa il marchez ca fiind inexistent, mai ales daca sunt marcate unul dupa altul, ca pana sa vad daca primul nu mai e deja mi-l arata pe al doilea.

  eu oricum mi-am luat si statie, pt ca am facut un drum spre moldova si nu foloseste nimeni waze prin zona aia din ce am vazut.

  Reply
 3. Vlad

  Pe E85 soferii folosesc Waze exclusiv pentru a raporta echipajele de Politie, care sunt peste tot, pentru ca e ‘autostrada mortii’, dar asta nu inseamna ca merg legal, ci doar franeaza brusc cu 200 de metri inainte de punctul cu sapca. Waze e Google si inca e gratis, am incredere ca-l vor strica in vreun fel.

  Reply
  1. Radu

   Nici tu nu te-ai gândit prea mult. Ei de abia au chef să muncească atunci când trebuie, pe un drum plin. Darămite să bată A3-ul de la un cap la altul și să planteze 9 alerte de poliție pe un sens pe care sunt câteva mașini cu totul.
   Scopul lor e să scoată alertele ca să stea la pândă să-ți ia banu’ nu să le pună ca să mergi tu mai încet.

  2. andrei

   @radu nu scoti alertele ca e pierdere de vreme, postezi alerte false si decredibilizezi aplicatia.

  3. Radu

   Tot nu are sens pe un drum aproape gol. Pe sensul celălat spre București dacă plantau 20 de alerte probabil enervau suficienți utilizatori. Pe sensul ăsta nu prea era nimeni nici fără waze, darămite utilizatori de waze.

 4. Claudiu Nicorici

  Am inceput destul de recent sa folosesc Waze, in urma mai multor articole care m-au facut curious. Din pacate l-am “abandonat” din cauza alertelor false. Ar trebui sa se implementeze un sistem care sa le dea ban pe IMEI celor care primesc mai mult de 5 “not there”.

  Reply
  1. iuda

   si ce te faci cu aia care troleaza si pe acolo ? adica tu ca utilizator de buna credinta raportezi si altul in spatele tau sa-ti dea un not there chiar daca tu ai raportat corect

  2. Radu

   Sau apeși aiurea, că nah, plm, și-așa butonezi în plus o chestie în timp ce conduci. Sau pleacă echipajul și după un timp vin pe bune “Not there”-urile. Sau…

   Neah, mult mai bine ar prinde faza cu un log pe care să-l poți vedea pe un browser și după ce-ai încheiat călătoria și dacă dai de un mârlan cum am dat eu care-a pus 9 alerte aiurea, să-l poți raporta. Îl vezi din log că-i același username, vezi unde-a avut raportările toate din ziua respectivă și-l arzi.

 5. Goldy

  Ca orice idee originala si de bun simt care ajunge in rRomania, unde prostia e atat de mare incat nu are sens sa iti bati capul. Iei o statie si ai rezolvat problemele, bine toate problemele mai putin cea cu antena de 5m de pe masina. :D

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *