Blocaj intelectual. D’aia n-am mai dat cu nasul pe aici. Stres, oboseală, lipsă de inspirație, lipsă de chef, etc.

Bun. Acum să-mi explic titlul.

Nu știu câți dintre cititorii mei mai hardcore așa cu sistemele de operare *nix cunosc aplicația “screen”. Pentru mine “screen” este ca sarea-n bucate, ca sosul de tomate pe pizza și ca sexul sâmbăta dimineața. Pentru cei care n-au dat încă cu nasul de screen nu prea pot să le recomand s-o facă pentru că, cel mai probabil, n-au prins vremurile linuxului text-mode only. Și-atunci nu va avea prea mult farmec. Iar până să-i prinzi utilitatea în lucrul de zi cu zi e destul de greu.

Screen” este un manager de ferestre virtuale în consolă. Practic cu un singur login pe server poți deschide un screen și poți crea multiple “spații de lucru”. În fiecare fereastră virtuală poți rula o chestie diferită, poți face copy/paste între ferestre, poți bloca screen-ul, poți detașa screen-ul (aplicațiile rulate în ferestre rămân acolo), poți re-atașa screen-ul în altă parte, te poți conecta la un screen deschis în altă parte (un soi de shared-workspace). Poți face o grămadă de lucruri minunate într-o consolă în care spațiul de manevră este oarecum limitat.

Personal folosesc screen-ul de pe vremea când am dat cu nasul de IRC (ehehei, prin ’98-’99) și foloseam screen-ul și BitchX ca să intru pe Undernet și să mai fac și alte treburi în același timp. Între timp m-am lăsat de sportul cu IRC-ul dar am devenit oarecum dependent de screen în lucrul de zi cu zi. Printre altele l-am folosit într-un proiect realizat de curând pentru academie.

De-a lungul anilor screen a rămas aceeași aplicație fără prea multe îmbunătățiri (nici c-ai avea ce). Se poate cosmetiza introducând diverse statistici sau date pe ecran dar setările sunt destul de hardcore și deși la un moment dat salvasem un fișier de setări pe care-l plimbam de pe server pe server, s-a pierdut pe undeva și n-am mai insistat.

Azi am avut o surpriză în schimb. Pe noul Ubuntu (9.04) screen-ul apare by default nițel customizat. În sensul că apar jos numele ferestrelor deschise, apar date despre mașină (cpu, load), apare un ceas cu data și versiunea distribuției. Asta-l face nițel mai ușor de folosit pentru începători și poate și un pic mai “appealing”.