I'm in awe…

Blocaj intelectual. D’aia n-am mai dat cu nasul pe aici. Stres, oboseală, lipsă de inspirație, lipsă de chef, etc.

Bun. Acum să-mi explic titlul.

Nu știu câți dintre cititorii mei mai hardcore așa cu sistemele de operare *nix cunosc aplicația “screen”. Pentru mine “screen” este ca sarea-n bucate, ca sosul de tomate pe pizza și ca sexul sâmbăta dimineața. Pentru cei care n-au dat încă cu nasul de screen nu prea pot să le recomand s-o facă pentru că, cel mai probabil, n-au prins vremurile linuxului text-mode only. Și-atunci nu va avea prea mult farmec. Iar până să-i prinzi utilitatea în lucrul de zi cu zi e destul de greu.

Screen” este un manager de ferestre virtuale în consolă. Practic cu un singur login pe server poți deschide un screen și poți crea multiple “spații de lucru”. În fiecare fereastră virtuală poți rula o chestie diferită, poți face copy/paste între ferestre, poți bloca screen-ul, poți detașa screen-ul (aplicațiile rulate în ferestre rămân acolo), poți re-atașa screen-ul în altă parte, te poți conecta la un screen deschis în altă parte (un soi de shared-workspace). Poți face o grămadă de lucruri minunate într-o consolă în care spațiul de manevră este oarecum limitat.

Personal folosesc screen-ul de pe vremea când am dat cu nasul de IRC (ehehei, prin ’98-’99) și foloseam screen-ul și BitchX ca să intru pe Undernet și să mai fac și alte treburi în același timp. Între timp m-am lăsat de sportul cu IRC-ul dar am devenit oarecum dependent de screen în lucrul de zi cu zi. Printre altele l-am folosit într-un proiect realizat de curând pentru academie.

De-a lungul anilor screen a rămas aceeași aplicație fără prea multe îmbunătățiri (nici c-ai avea ce). Se poate cosmetiza introducând diverse statistici sau date pe ecran dar setările sunt destul de hardcore și deși la un moment dat salvasem un fișier de setări pe care-l plimbam de pe server pe server, s-a pierdut pe undeva și n-am mai insistat.

Azi am avut o surpriză în schimb. Pe noul Ubuntu (9.04) screen-ul apare by default nițel customizat. În sensul că apar jos numele ferestrelor deschise, apar date despre mașină (cpu, load), apare un ceas cu data și versiunea distribuției. Asta-l face nițel mai ușor de folosit pentru începători și poate și un pic mai “appealing”.

10 Comments I'm in awe…

 1. Meekuu

  @required: mai multe terminale => mai multe ferestre pe ecran. un screen => mai multe ferestre virtuale în cadrul aceleiași ferestre de pe ecran. Think about tabbed browsing.
  Cand lucrezi în consolă nu folosești prea des mouse-ul. E mult mai simplu să schimbi ferestrele printr-o combinație de taste decât să stai să cauți pe desktop ferestrele.

  @m4nt13: sunt prea bătrân pentru că-mi aduc aminte ușor nostalgic de BitchX ;)

  Reply
 2. Meekuu

  la putty tot alergi ferestrele cu mouse-ul pe ecran. Chestie de rapiditate si comoditate.

  Reply
 3. Life Tester

  screen e foarte folositor cand faci administrare la distanta

  uneori e nevoie sa pornesti un tool interactiv pe care trebuie sa-l lasi sa mearga (ore?) pana termina. daca te conectezi doar cu putty la destinate si-ti lasi computerul pornit. e posibil ca la un moment dat conexiunea dintre cele 2 computere (personal si cel la distanta) sa dispara (din diverse motive, torrent, reboot, BSOD, etc). toate aplicatiile pe care le aveai pornite in putty vor primit SIGTERM la pierderea/inchiderea terminalului/conexiunii, iar asta de la caz la caz (depinde ce asteptai sa se termine, se poate termina tragico-comic, tragic= ai lasat jucaria remote intr-un stadiu de nu-i mai poti face absolut nimic de la distanta, comic= ai pierdut vremea= cat a rulat tool-ul interactiv pana a murit si trebuie sa-l repornesti)

  asa ca play safe, use durex / screen :-)

  Reply
 4. inbalarii

  Life Tester a pus punctul pe i. Fix în scenariul ăsta îl folosesc și eu. Dacă am ceva de rulat pe vreun server, și durează, fac asta dintr-un screen. Detach screen, a doua zi când îmi aduc aminte, reattach, și tadaaaa. Nu ai altă soluție pentru servere remote.

  Reply
 5. fish

  life tester, unii au inventat nohup la comenzile care dureaza mult. oricum eram in joke mode cind am postat

  Reply
 6. Fuzzy

  Mai exista o aplicatie pentru fete numita screenie care iti da o interfata desi in mot text totusi un pic cam mult spre moron-proof. Sau cel putin incearca…
  In afara de cele expuse despre ecreen mai are avantajul ca iti poate si incuia cu parola screen-ul deschis, asa ca poti porni ceva pe o masina pe langa care se plimba multi cretini cu curiozitati (CERF style ;)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *