Mai țineți minte reclamele alea la internetul de la Romtelecom care lăudau viteza prin care utilizatorii puteau vedea filmul favorit în loc să se ducă la cinema ?

Ei, cam pe ideea asta au mers majoritatea providerilor de internet de la noi. Toți se bat în viteze de download cât mai ridicate ca să poata românu’ să vadă filmele și serialele cât mai rapid. Piața ISP-urilor din România este construită în jurul pirateriei online. E un adevăr trist.

Prin natura meseriei mai am din când în când nevoie să fac și upload nu numai să descarc ultimele filme și seriale de pe net. Și aici ISP-iștii din România ne f.t în cur cum le convine. Pentru că mai toți se laudă cu cifre mari scrise când vine vorba de viteza de download dar la upload lucrurile stau cât se poate de nasol și dacă apar undeva informații despre viteza de upload, informațiile sunt scrise cu font de 8 ca să nu cumva să pună gușterul întrebări incomode.

Cea mai mare nesimțire o au însă cei de la RDS. Pentru download am o viteză decentă de 40-50Mbps. Deși e cel mai scump abonament și într-o vreme urca și pe la 80Mbps, nu pot să zic că-s nemulțumit. E ok.

La upload în schimb lucrurile stau extrem de prost. În rețeaua RDS viteza e ok, cum încerc însă să urc ceva în altă rețea cum viteza scade pe undeva pe la 200-300Kbps (adică ~30KB/s ). Iar RDS-ul nu are ADSL. Au FttB. Însă limitează viteza de upload la sânge. Nu vorbim aici că asigură un minim garantat și un maxim ceva mai relaxat pe la 3-4-10-20Mbps. Nu, limita maximă nu am văzut vreodată să treacă de 600-700Kbps. Atât. Zi, noapte, asta-i tot ce dă RDS-ul (prin gură) abonaților. Vorbesc de un upload în roedu pe un server legat pe 1gbps în internet și nelimitat de nimic, server aflat în București. Server de pe care fac download constant cu viteze de 100+ Mbps.  Chestia se repetă și pe alte rețele măricele din țară.  Personal mi se pare limitarea asta extrem de nesimțită în condițiile în care suntem totuși în anul 2012, capacitatea există iar RDS se laudă a fi cel mai mare ISP din România.

Am încercat și c-o sesizare depusă la ei și gagica care m-a sunat ulterior mă punea să fac teste pe speedtest.net. Și în urma testului am observat că doar una din rețelele cu noduri de testare pe speedtest.net (AdNet) are un peering cu RDS-ul și uploadul ajunge până la 30Mbps. Restul au o limitare nesimțită de 0,6 Mbps. Că deh, RDS sunt suficient de mari acum încât să-și bage p.la în peeringuri și clienți.

UPC – Bucuresti
NextGen – Bucuresti
Vodefone – Bucuresti
RDS – Bucuresti