IOSEMU

E cazul sa mai scriu si ceva mai “hardcore” despre domeniu in care prestez.

Cam toti care au auzit si sunt/au fost interesati de Cisco/Networking stiu ce inseamna Boson. Celorlalti o sa le explic eu.

Boson este o companie, learning partner cu Cisco. Ofera aplicatii care ajuta studentii sa se pregateasca pentru diverse certificari Cisco si nu numai. Printre cele mai cautate produse oferite de Boson se numara si simulatoarele de routere. Orice student care doreste sa se pregateasca pentru certificarea CCNA foloseste un simulator Boson (si evident ca pretul nu constituie un impediment pentru studentii romani). Problema cea mai nasoala este ca un simulator va fi intotdeauna limitat si nu se va comporta ca un echipament real. Pe de alta parte, nu toti studentii au acces la echipamente si mai ales nu au acces la echipamente in scop educativ. Nici o companie nu va pune pe mana unui angajat un echipament aflat in productie.

Exista o solutie. Se cheama IOSEMU, emuleaza o platforma Cisco 7200 si se gaseste aici . A emula inseamna a replica caracteristicile hardware ale echipamentului in sine. Exista si o “mica” problema. Aveti nevoie de o imagine IOS valida pentru 7200. Dar cum romanul este inventiv nu cred ca vor avea probleme in a gasi o imagine valida. Cine nu gaseste inseamna ca nu vrea sau are limitari in gandire :D. La link-ul de mai sus gasiti informatii despre ce trebuie sa aveti instalat ca sa puteti rula emulatorul dar nu luati si emulatorul de acolo. Versiunea de acolo nu va functiona cum trebuie si va veti chinui degeaba. O versiune functionala o gasiti aici.

Functioneaza pe Windows (daca aveti instalat Cygwin si Winpcap) si pe Linux. Mananca ceva resurse dar merita. Va permite definirea unei legaturi seriale/ethernet intre doua sau mai multe “routere” emulate (prin UDP folosind interfata de loopback).

Recomand atat celor care vor sa invete sa foloseasca un router Cisco cat si administratorilor care vor sa testeze diferite configuratii intr-un mediu sigur, fara sa “strice” echipamentele aflate in productie, chiar daca platforma 7200 nu este atat de performanta.

N-am testat, dar sunt sigur ca se poate realiza si o legatura intre un router fizic si un router emulat. Echipamente networking “second hand” gasiti pe www.usedtelecom.ro . Cu un 2500, un switch si vreo 2-3 routere emulate puteti crea o topologie care sa permita studiul materiei pentru CCNA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *