h-is-for-hypocrisyAcum 1-2 săptămâni câteva articole legate de reclamele pe interneți/bloguri s-au învârtit prin mediul ăsta cu biți și au poposit și sub ochii încă aburiți de bere ai subsemnatului.  Să încercăm să facem abstracție de autori și să extragem esențialul.

Unul din articole era legat de faptul că Răzvan de la trafictube a pus un script/plugin prin care-i roagă pe vizitatori să dezactiveze adblocker-ul pe pagina trafictube. Vorbim de un site des folosit ca sursă pentru materialele televiziunilor, televiziuni care apoi anunță “sursa Youtube”. Și un site care nu rulează bannere deranjante, popup-uri enervante, reclame cu sunet sau orice alt tip de reclamă menită să “păcălească” utilizatorul obișnuit. Pur și simplu rulează niște AdSense și-atât.

Ei bine, din comentariile respectivului articol reiese că utilizatorul român de internet nu prea acceptă ca cineva să câștige un ban postând ceva pe internet. Nu vorbim aici de donații directe ci de reclame pe care TREBUIE să dai click (iar în cazul profitshare chiar să și cumperi ceva) ca să fie recompensat cel care rulează reclama. Ambele cazuri sunt metode de reclame prin care cititorul și utilizatorul de internet nu pierd absolut nimic. Nu plătesc mai mult pentru ce cumpără folosind un baner profitshare, nu îi taxează google cu nimic pentru click-ul dat pe o reclamă. Dar nu se poate, pur și simplu ideea ca cineva să câștige un ban de pe urma lor în timp ce ei nu câștigă nimic nu le dă pace și consideră că cel care “muncește pe internet” ar trebui să muncească naibii pe gratis că doar toată lumea știe că ceea ce există pe internet ar trebui să fie complet la liber. Iar ce nu există pe internet ar trebui urcat rapid ca să poată fi descărcat moca.

Eu unul țin minte și acum remarca unui cititor de-al meu care, atunci când am pus reclamele de proftishare, mi-a trimis un mail scandalizat în care-mi spunea că nu mă va mai citi niciodată pentru că am ajuns să mă vând ca o curvă. Ar trebui să recunosc public că sunt o curvă extrem de proastă, în 9 ani de blogging n-am reușit sa câștig nici măcar așa, bani de-un laptop ceva.

Al doilea articol era legat de faptul că un alt internaut a încercat să bată obrazul pe twitter unui blogger dintr-o cooperativă și să-i spună acestuia că reclama pe care-o rulează este cam de neam prost și despre reacția total deplasată pe care-a avut-o respectivul după. Însă între timp ăla și-a șters mesajele de pe twitter (chiar dacă au rămas niște screenshot-uri). Iar reacția comentatorilor m-a descumpănit total pentru că pe aici nu comenta nimeni cât de cretin era faptul că rulau popup-uri peste popup-uri pe blogul respectivului ci mai degrabă comentau legat de faptul că autorul articolului, o persoană care era total neimplicată în schimbul de replici, avea ceva personal de împărțit cu respectivul.

Da, cam p’acolo se învârt consumatorii de internet de pe la noi. Când e vorba de ei direct, vor gratis, liber, la îndemână. Când altul mai răsărit trage un semnal de alarmă legat de-o problemă care-i afectează teoretic și pe ei reacția e ceva de genul :

“Ce înţeleg eu e că v-a cam rămas internetu mic la toţi şi nu mai încăpeţi în el.”