Poate ați avut ocazia să prindeți micul scandal de acum câteva zile referitor la desenele animate mult prea violente pentru copii. Era vorba în principal de prostioara aia de pe AXN cu veverița sinucigașă dar câțiva isteți de pe la Realitatea TV s-au isterizat și pentru “Grim and Evil” de pe CN.

Trec peste faptul că desenele de pe AXN nu cred că au vreo treaba cu copiii. Ä‚la nu este un post TV dedicat lor. Dacă erau pe CN mai ziceam.   La “Grim and Evil”, Andreea Crețulescu a ținut să repete de câteva ori că-s desene animate cu “moartea”.  O minimă documentare ar fi făcut-o să fie mai puțin penibilă. În general aprob punctul de vedere al Andreei Crețulescu. Aici în schimb a dat-o în bară. Desenele animate de pe CN (o bună parte din ele) sunt extrem de creative fără a fi violente (sau cel puțin fără a întrece în violență “Tom și Jerry”). Până în momentul în care au început să transmită CN tradus în română mai pierdeam și eu timpul pe postul ăsta TV.

Despre “Grim and Evil” comentează un alt spectator al Realitatea TV :

“Am urmarit recent o editie din Fabica unde se discuta despre efectul negativ al televizorului asupra copiilor. In cadrul acestui reportaj s-au prezentat doua clipuri ca find exemple de emisiuni violente.
Sunt oarecum revoltat de faptul ca nimeni nu a stat sa faca niste cercetari si sa vada de fapt ce se incearca sa se interzica. ma refer mai ales la al doilea clip, cel cu Moartea. M-au amuzat superficialitatea doamnei prezentatoare si a comentatorilor. Eu am 20 de ani si am crescut cu desenele acestea.Daca ati fi facut o simpla cautare pe Wikipedia, s-ar fi aflat ca de fapt in desenul animat Grim and Evil, Moartea nu este un cosmar sinistru, ci un fraier caraghios si binevoitor care intra in tot felul de incurcaturi. Scopul desenului nu este de a va speria plozii cu imagini despre harci criminale cu coasa ci de a face haz de moarte si de a invata copii sa nu mai dardaie de frica atunci cand aud de cea mai normala si inevitabila parte a vietii.

Acum sa revin la violenta din desene. Dupa cum am zis, am 20 de ani, sunt la facultate si ca o intraga generatie de copii, am vazut desene pe cartoon network. Intrebati pe orice persoana de varsta mea si sunt sigur ca isi va aduce aminte cu placere de “ororile de pe ecran” pe care CNA-ul doreste sa le interzica.
Faceti un sondaj printre copii si sunt sigur ca 99% vor opta sa vada un desen cu roboti ninja care casapesc monstri cu 100 de tentacule. Nu vor dori sa vada desene despre furnicute si puisori.
Daca doriti sa aflati sursa adevarata a problemelor unui copil, primul lucru la care trebuie sa va uitati sunt mediul in care ttraiesc, familia. Nu mai cautati tzapi ispasitori printe niste desene animate tampite.”

N-am ce să mai comentez în plus. E un punct de vedere mult mai realist.

Cât despre desenele animate, cei de la CNA n-au probleme prea mari la noi. La alții e mai rău (e legat de South Park așa că merită un click).