Mâna care-ntinde cartea

Am petrecut weekend-ul trecut (plus înc-o zi să fie) câteva zile prin Brașov. De data asta în scop recreativ nu lucrativ, adică a fost cu băut bere prin oraș și plimbat. Ei, printre locurile în care am fost împreună cu consoarta la bere s-a numărat și Tipografia. Pentru cei care n-au fost prin Brașov sau prin locul cu pricina, Tipografia este un mic băruleț de hipsteri care bifează cam toate capitolele cerute de aceștia. Măsuțe mici și îngrămădite ca să poți mângâia fulărașul celui din fața ta, un meniu plin de ceaiuri în cazul în care ieși la băut în oraș cu bicicleta și ți-e frică să mergi pe două roți dup-o bere, canapele ca ale bunicii, parola de wireless afișată peste tot cu îndemnul că poți lucra de pe laptop la ei și evident că nu în ultimul rând o pagină de facebook în care anunță cu mândrie că dacă vii la bar și arăți biletul de autobuz sau bicicleta primești un ceai din partea casei.

Dar nu e un loc urât și mai mult, în ultima vreme în Brașov s-a umplut de localuri de genul ăsta (relativ mici și nișate pe hipsteri). Orașul începe să devină prea mic pentru berăriile alea în stil german cu multe mese de lemn, berării care s-au cam închis în ultimii ani (Bierhaus, Die Stube și din câte-am văzut nici Berăria Ciucaș n-o duce prea grozav).

Bun, revenind la Tipografia. Eram acolo duminică seara sorbind din niște beri în barul cu lumină difuză aproape plin când văd că pe ușă intră un puști pe la 10-12 ani cărând în spate un rucsac și ținând ceva în mână. Imediat îmi zic în gând “hait, nici aici nu scăpăm de ăia care vin și pun jucării pe masă ca să le cumperi ?”. Deja mă pregăteam să pun fața de om rău care gonește copiii dar am fost descumpănit total în momentul în care puștiul a ajuns la noi la masă. Pentru că nu a întins spre noi nici jucării nici flori sau altceva. Ci două cărți vechi.

Dacă până acum nu era suficient de clar faptul că bem o bere într-un local de hipsteri cred că ăsta a fost momentul în care am conștientizat. Și mi se pare fantastic cum micii întreprinzători au mirosit extrem de bine nișa asta și s-au repliat fantastic. Nu mai ține la ăștia să vii cu buchetul de trandafiri și să-l faci pe dârlău să cumpere o floare să i-o ofere pentru că hipsterii iubesc natura și deci nu omoară florile (decât pentru ceai). Nu ține să vii cu jucării de plastic ieftine și să le vinzi pentru că ei sunt maturi în gândire și n-au nevoie de muțunachi de pluș sau de plastic. În schimb în mod sigur nu pot să reziste în fața unei cărți cu copertele îngălbenite de timp. Și mai mult decât atât, dacă sunt la o primă întâlnire cu vreo fată nici nu-și pot permite să reziste pentru că, după ce-ai servit-o cu un ceai primit pe baza biletului de autobuz, nimic n-o va da pe spate mai mult decât să-i cumperi o carte la prima întâlnire. Chestie care deschide și noi teme de conversație și un prilej bun de-a părea cult și interesant.

În plus mai ajută și un copil sărman să nu rămână cu scolioză toată viața cărând după el un rucsac plin de cărți.

 

3 Comments Mâna care-ntinde cartea

  1. DanielV

    E un nene prin Bucuresti care face asta de vreo 2 ani, eu il tot vedeam in Explorer’s Pub (actual Kilkeny sau cum dracu se scrie). Batran + carte + hipsteri + gagica cu tine…greu de spus nu.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *