Tehnologia

În secolul ăsta în care trăim avem tehnologie de ultimă oră la tot pasul. Deja suntem obișnuiți să apăsăm butoane peste butoane în orice moment al zilei pentru diferite activități. Din ce în ce mai multe mașinării vin cu ecrane LCD pe care sunt afișate diverse informații (utile sau nu) și noi trebuie să ținem seama de ce scrie acolo când vrem ca mașina respectivă să răspundă dorințelor noastre.

Există diferențe majore între generații în ceea ce privește modul în care văd tehnologia. Deja nu mai miră pe nimeni faptul că puștii de clasele 1-4 se descurcă în fața unui calculator (chiar dacă părinții lor încă se laudă cu “produsul finit” al relației lor și zic ca-i precoce și extrem de inteligent). La polul opus sunt bătrânii, pentru care tehnologia înseamna lucrătura diavolului. Deși există și puține excepții (am o bunică care, la 80+ de ani se descurcă admirabil cu roboți de bucătarie, televizoare cu telecomandă și telefoane mobile).

Între generația “PRO” și cei cu părul alb mai sunt 2 categorii. Cei care sunt produsul epocii de aur, învațați cu locuri de muncă stabile și obișnuiți să plimbe un teanc de hârțoage de la o camera la alta. Ei, în ziua de azi, au fost forțați să învețe să se descurce cu munca în fața unui calculator. Marea majoritate o fac mecanic. Așa le-a arătat cineva în prima zi, așa au notat pe o hârtiuță sau într-o agendă și așa fac și acum. Au agenda îngălbenită și cu paginile roase dar o păstrează la loc de cinste, pe birou, ca pe o adevarată carte sfântă. Dacă le-ai mutat o icoană de pe ecran sunt pierduți. Se dau de ceasul morții și dau telefoane copiilor lor ca să-i sfătuiască. Este o adevarată tragedie pentru ei.

Cea de-a doua categorie o reprezintă cei din generația mea. Cei care au fost învățați să se descurce, la început cu cheia de gât, apoi cu școala în tranziție, facultatea și un loc de muncă și care au conștietizat faptul că, în ziua de azi, fară să știi să te descurci cât de cât în fața unui calculator, nu valorezi prea mult. Unii o fac din pasiune, alții de nevoie, dar majoritatea folosesc tehnologia în mod curent. Și în cazul ăsta, la fel ca și în celelalte există excepții. Dar nu mă apuc să discut despre cei de la care nu m-aș aștepta oricum să priceapă ceva legat de un calculator ci de cei care, deși au dovedit la un moment dat în existența lor faptul că dețin o urmă de inteligență, în momentul de fața, din comoditate sau lene (pentru că altfel nu-mi pot explica) refuză să înțeleagă chestiuni elementare. Și pun pariu că, majoritatea cititorilor mei au deja câteva exemple în acest sens (Nu ! Nu m-am gândit la Mircea Badea. Jur ! ).

Și pentru că nu sunt în stare să postez ceva fără să critic pe cineva, o să spun o poveste (cu personaje fictive evident).

Să zicem că există o firmă pentru care să zicem că prestez. La firma respectivă să zicem că există un personaj, cu vreo 3 ani mai bătrân ca mine, cu o facultate foarte solicitantă terminată. Personajul respectiv a primit cadou de la zâna măseluță un super-telefon cu Windows Mobile, GPS, Wi-Fi, etc. Eu, prestatorul, i-am configurat respectiva jucarie ca s-o poată folosi pentru a-și citi mail-urile în momentele în care se desfată la malul mării înconjurat de fecioare cu sânii goi. El, personajul, a folosit o perioadă foarte scurtă de timp jucaria, după care, jucându-se prin setări, a stricat-o. Atunci, a venit țipând la zâna măseluță că jucăria lui nu mai merge și că vrea o altă jucărie pe care-a vazut-o la alt personaj. Ceva cu nume de fructe de padure. Eu, prestatorul, am încercat degeaba sa-i explic că problema este în fața oglinzii și să se uite mai atent. N-am avut succes și pace. Și de atunci, ma tot întreb cum de reușește un om cu urme de materie cenușie să fie atât de ignorant în ceea ce privește tehnologia. Și aici nu vorbim de fizica cuantică ci de un telefon creat special pentru a fi simplu de folosit. Trebuie doar să citești ce scrie pe nenorocitul ăla de ecran. Dacă tot nu ți-ai dat seama, google-it. Dacă nici așa nu merge atunci trebuie să înțelegi că ești prea prost sau prea greu de cap ca să deții așa ceva.

P.S. Personajul chiar nu există. Este complet inventat.

1 Comments Tehnologia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *