Am ținut azi 4 prezentari la CCNA. Am început cu o prezentare la clasa de semestrul I dinaintea clasei mele unde le-am vorbit studenților despre Fluke Network Inspector, Fluke Protocol Inspector, ethereal si Cain.

Fluke Network Inspector folosește SNMP pentru a “descoperi” device-urile din rețea. Și le-am arătat pe o topologie cum găsește echipamentele din rețea. N-a gasit router-ul dar am descoperit mai târziu cauza (cablul nu era bine înfipt). Protocol Inspector face cam ceea ce face și etherealul. Ascultă rețeaua și “prinde” pachetele. Cu ocazia asta le-am arătat și un mic 3-way-handshake pe ethereal cu tot cu Sequence Numbers și am trecut la cireașa de pe tort care e Cain. Le-am arătat cum “prinde” parolele și le pune pe categorii și cum știe Cain să decripteze parolele encripted de pe echipamentele Cisco (cele type 7). Le-am mai povestit câte ceva despre nmap și Retina și am uitat sa le zic de tcpdump. Să-mi fie rușine…

După care a urmat clasa mea de semestru 2 unde am ținut 2 prezentari la rând despre mesaje de eroare și control ICMP și TCP/IP (3-way-handshake, sliding windows, PAR și UDP). Deja mă durea gâtul dar mai aveam ceva în program pentru ziua de azi. Având în vedere că săptămâna viitoare o să le predau ACL-urile și intenționez să le fac laboratoare cât mai multe pe tema asta, am preferat să-i mai chinui cu o recapitulare scurta din tot ce am făcut pana azi. Și prezentarea avea vreo 100 de slide-uri. Unul a cedat dupa primele 5 minute și a pus capul pe masă, altul închidea ochii și se chinuia din răsputeri să stea treaz. Damn it… și eu obosisem și nu mai aveam nici chef de glume cu ei să încerc să-i scot din amorțeală. Parcă s-au mai animat nițel pe la sfârșit dar nu cine știe ce. N-am lungit mult prezentarea și am sărit rapid peste chestiile redundante.

În momentul în care am terminat-o au și zbughit-o acasă majoritatea. N-au mai dat examene n-au mai dat nimic. Măcar m-am ales și eu cu un “cadou” de pe urma zilei de azi. Un stick de memorie de 1gb (pe care-l platesc săptămâna viitoare) extrem de mișto :