Welcome back, Firefox

Scriam acum câteva zile de favicon și mă întrebase unul din comentatori cât îmi ocupă Chrome din memoria RAM. Sincer, nu știam. N-am stat să mă uit în statisticile din Chrome iar în Task Manager, fiind mai multe procese, nu prea vedeai cât ocupă în total.

Am fost surprins să aflu că îmi mânca aproape 4gb din memoria RAM cu ~35 de tab-uri deschise. La mine gmail-ul stă non-stop deschis în primul tab și tab-ul respectiv ocupa cam cea mai multă memorie. Urmat îndeaproape de cel cu Facebook și apoi Tweetdeck. Mă așteptam să fie pe undeva pe la ~2gb memorie, dar nu 4. Și cum notebook-ul are vreo 16, nu prea îi simțeam pe ăia 4 în minus.  Stârnit de un alt comentator care mă sfătuia să instalez ultima versiune de Firefox am decis să o încerc.

Precizez că foloseam ȘI Firefox (rămas cu vreo 2 versiuni în urmă)  în paralel. Însă Firefox era deschis doar pentru 3-4 tab-uri (către “librăriile” de specialitate) și cam atât. Folosisem Firefox o bună bucată de vreme și l-am abandonat pentru rapiditatea și simplitatea de care dădea dovadă Chrome atunci. Însă au fost câteva funcții care mi-au lipsit și acum mă întorc la ele și mă bucur să le revăd. Mi-a lipsit TabMixPlus care-mi oferă tab-uri multi-row și mi-a lipsit BarTab (sau funcția integrată) care știe să facă unload la un tab din memorie după o anumită perioadă de timp.

Iar acum am descoperit și Tab Groups și nu mă mai pot dezlipi de Firefox de câteva zile. Mi-am grupat tab-urile în 3 grupe mari și late si mă plimb între ele cu Ctrl+` . Aș fi preferat și posibilitatea de-a defini o prescurtare de la tastatură pentru fiecare grup în parte dar asta este, nu le putem avea pe toate. Poate în viitor.

În rest, se mișcă relativ bine și cel mai important Firefox-ul stă acum în 1,2 gb RAM. Tot cu ~35 de tab-uri din care sunt încărcate vreo 12. Decent, zic eu.

Singurul lucru care-i ușor agasant este faptul că nu-s obișnuit cu SessionManager-ul din Firefox. Nu pentru că n-ar fi versatil ci pentru că mă obișnuisem cu Session Buddy din Chrome și tind să-l caut pe ăla de fiecare dată când vreau să salvez o sesiune. Dar orice invăț are și dezvăț până la urmă.

Culmea acum ar fi să scoată și Opera un browser pe placul meu. Că la ăla chiar m-aș întoarce cu plăcere, doar a fost prima dragoste.

13 Comments Welcome back, Firefox

 1. Mihai Todor

  “Singurul lucru care-i ușor agasant este faptul că nu-s obișnuit cu SessionManager-ul din Firefox” – Ai încercat Xmarks? :) Într-adevăr, poți folosi Firefox Sync, dar, din experiență, ți-aș sugera să ai și Xmarks ca backup.

  Reply
 2. Emilian

  Hahahaa…. tare … cat de nesatul a ajuns Chrome… La mine tab-ul facebook ocupa aproape 700 mb RAM… wtf ?

  Reply
 3. Licaon_Kter

  RIP Opera. Marog, pana or scoate si versiunea de Linux, pana atunci stau cu Opera 12.16 <3.

  Reply
 4. Dan Neagul

  Încearcă Session Manager
  https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/session-manager/
  , vezi si Save Session and Exit.
  Pentru uşurinţă în navigare poţi derula taburile cu rotiţa de la scroll, dacă te poziţionezi cu mouse-ul în zona taburilor, dar fiind notebook nu ştiu dacă foloseşti mouse-ul. Dacă da, îţi recomand călduros şi All-in-One Gestures.
  Şi câteva scurtături utile : Ctrl-T open new tab, Ctrl-W close tab, Ctrl-Shift-T undo close tab, .
  Eu ţi-am recomandat Firefox, dar pe calculatorul de la sevici am 3.6.28 şi ultima versiune instalata

  Oare e riscant dacă folosesc o versiune mai veche de Firefox 3.6.28 nu pentru internet banking, doar bloguri, ştiri?

  Reply
  1. Meekuu

   Scurtăturile de tab-uri le știam, mă interesa ceva cu care pot să navighez rapid printre tab-groups în afară de Ctrl+`. Sau să mapez primul grup de tab-uri pe o combinație, al doilea pe alta, tot așa.

   Legat de versiunea de Firefox, eu aplic pentru chestiile critice politca penultimei versiuni. Chiar și pe servere, sau altceva, fie fac update la ultima versiune fie la penultima. Nu las versiuni vechi pentru că pe alea sunt clar cunoscute vulnerabilitățile și prefer să nu mi-o iau c-am fost leneș :P.

 5. raw

  Si totusi care-i problema cu 4 GB folositi, mai ales ca spui ca ai 16?
  Sau te racaie asa de pe vremurile cand lucrai cu 512KB?Bine ca n-ai treaba cu linuxul,ala e tot timpul in full load cu ramul :D

  Reply
  1. raw

   Oh, da, sa nu uitam si de swap, cu 32/64 GB ram , daca uiti sa-l dezactivezi, isi mai aloca si de acolo o bucatica de ram,ca asa-i sade bine linuxului.

   Da, Habarnam (heh) , la el ma refeream, visul umed al oricarui ramchecker freak, free -m joy

 6. Vlad

  Si pentru mine Opera a fost prima dragoste, dar pe care am abandonat-o in seara cand a iesit chrome. Doar ca Opera si-a abandonat motorul si foloseste chromium. Asa ca mai bine raman la Chrome.

  Reply
 7. Virtual

  Eu folosesc Chrome mai tot timpul, dar si Firefox in paralel. Imi place sa tin separat munca de uz personal.
  Ce-mi place cel mai mult la Firefox este ca e singurul browser (pe care l-am gasit eu) la care setarea de proxy e independenta de sistem.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *