Scriam acum câteva zile de favicon și mă întrebase unul din comentatori cât îmi ocupă Chrome din memoria RAM. Sincer, nu știam. N-am stat să mă uit în statisticile din Chrome iar în Task Manager, fiind mai multe procese, nu prea vedeai cât ocupă în total.

Am fost surprins să aflu că îmi mânca aproape 4gb din memoria RAM cu ~35 de tab-uri deschise. La mine gmail-ul stă non-stop deschis în primul tab și tab-ul respectiv ocupa cam cea mai multă memorie. Urmat îndeaproape de cel cu Facebook și apoi Tweetdeck. Mă așteptam să fie pe undeva pe la ~2gb memorie, dar nu 4. Și cum notebook-ul are vreo 16, nu prea îi simțeam pe ăia 4 în minus.  Stârnit de un alt comentator care mă sfătuia să instalez ultima versiune de Firefox am decis să o încerc.

Precizez că foloseam ȘI Firefox (rămas cu vreo 2 versiuni în urmă)  în paralel. Însă Firefox era deschis doar pentru 3-4 tab-uri (către “librăriile” de specialitate) și cam atât. Folosisem Firefox o bună bucată de vreme și l-am abandonat pentru rapiditatea și simplitatea de care dădea dovadă Chrome atunci. Însă au fost câteva funcții care mi-au lipsit și acum mă întorc la ele și mă bucur să le revăd. Mi-a lipsit TabMixPlus care-mi oferă tab-uri multi-row și mi-a lipsit BarTab (sau funcția integrată) care știe să facă unload la un tab din memorie după o anumită perioadă de timp.

Iar acum am descoperit și Tab Groups și nu mă mai pot dezlipi de Firefox de câteva zile. Mi-am grupat tab-urile în 3 grupe mari și late si mă plimb între ele cu Ctrl+` . Aș fi preferat și posibilitatea de-a defini o prescurtare de la tastatură pentru fiecare grup în parte dar asta este, nu le putem avea pe toate. Poate în viitor.

În rest, se mișcă relativ bine și cel mai important Firefox-ul stă acum în 1,2 gb RAM. Tot cu ~35 de tab-uri din care sunt încărcate vreo 12. Decent, zic eu.

Singurul lucru care-i ușor agasant este faptul că nu-s obișnuit cu SessionManager-ul din Firefox. Nu pentru că n-ar fi versatil ci pentru că mă obișnuisem cu Session Buddy din Chrome și tind să-l caut pe ăla de fiecare dată când vreau să salvez o sesiune. Dar orice invăț are și dezvăț până la urmă.

Culmea acum ar fi să scoată și Opera un browser pe placul meu. Că la ăla chiar m-aș întoarce cu plăcere, doar a fost prima dragoste.