10-minutesDe fix 10 minute din timpul meu am avut nevoie ieri pentru a vota. Nu de mai mult. 10 minute o dată la 4 ani ca să știu că nu depind numai de decizia altora și că am făcut un minim de efort care să arate că nu îmi este indiferent în ce fel de oraș trăiesc. 10 minute prin care încerc să combat cauzele problemelor nu efectele. 10 minute în care am intrat într-o școală din București, mi s-a scanat buletinul, am luat buletinele de vot, le-am ștampilat, le-am introdus în urne, mi-am luat buletinul și am plecat. Vi se pare mult ? Mie mi se pare extrem de puțin. Petrec mai mult timp zilnic făcând duș, petrec mai mult timp zilnic stând efectiv în pat cu ochii pe pereți.

Și cu toate astea 2 din 3 bucureșteni au preferat să-și petreacă alea 10 minute atât de importante altfel. Din varii motive, principalele fiind enumerate în articolul precedent. E trist să fii atât de nepăsător vis-a-vis de persoana/persoanele care vor gestiona banii pe care tu îi dai statului sub formă de taxe și impozite. Și este ipocrit să te deranjeze ulterior când afli că ăla a băgat mâna până la cot în banii ăia și acum se plimbă într-un merțan nou pe care-l parchează în fața uneia dintre vilele făcute cu banii tâmpiților. Este ca și cum ai arunca lunar bani pe fereastră și după aia te-ai lua de boschetarul care i-a adunat de pe jos și și-a luat alcool din ei. Mdap, poți s-o faci, e complet democratic să-ți arunci banii pe fereastră dar asta nu spune lucruri prea bune despre tine.

După ziua de ieri astăzi am avut ocazia să văd o nouă perlă scoasă de cei care-au preferat să petreacă alea 10 minute stând cu mâna pe fese. Și anume că dacă ar fi ieșit mai multe persoane la vot nu s-ar fi schimbat absolut nimic, ba chiar ajungeau să câștige penalii cu procente și mai mari. Păi hai să încercăm să demontăm și argumentul ăsta. Ăia care n-au participat la vot se încadrează (în mare) în două categorii principale. Cei complet nehotărâți și cei care sunt convinși că votul lor nu valorează mare lucru așa că n-au de ce să iasă. Cei nehotărâți putem să spunem că ar vota păstrând proporțiile votului deja exprimat. Deși e destul de clar că PSD-ul și-a mobilizat întotdeauna exemplar votanții, cei rămași acasă sunt mai mult oameni care ar fi votat un partid de centru-dreapta și nu au ieșit pentru că s-au simțit nereprezentați. Și ajungem la cei care sunt convinși că votul lor nu valorează mare lucru așa că n-au de ce să iasă.  În ultimele săptămâni am văzut din toate părțile părerea că gata, meciul e jucat și că, la nivelul Bucureștiului, Firea câștigă alegerile lejer iar ceilalți nu au efectiv nici o șansă. Am fost efectiv asaltat de tema asta, cam toată lumea în cor spunea același lucru. Asta i-a motivat pe mulți să rămână acasă crezând că nu există oricum nici o șansă. Au chiar voci care au spus că ăsta este principalul motiv pentru care nu merg la vot. Mulți dintre ei jubilează astăzi și spun “ia-uite, am avut dreptate”.

Am făcut calculul în postul precedent, mai reiau o dată cifrele. Diferența efectivă de voturi dintre Firea și Nicușor Dan este de aproximativ 73832 de voturi. Asta înseamnă puțin peste 4% din numărul celor cu drept de vot. Încă ~60 de oameni în plus în fiecare dintre cele ~1200 de secții de votare din București. Dacă în București prezența la vot ajungea la nivelul mediu al țării ( 48% ), aveam toate șansele să nu o avem pe vuvuzeaua lui Voiculescu călare pe scaunul de  Primar General. Dar nu, în București s-au prezentat doar 33,3%. Cu aproape 15% mai puțin decât în restul țării. Și asta doar pentru că restul au considerat că e mai important să facă orice în alea 10 minute din timpul lor decât să fie măcar vag interesați de ceea ce se întâmplă în orașul și sectorul lor.

Am văzut tot ieri pe Facebook o idee a unei persoane care cred că lucra printr-o agenție de publicitate. Și anume necesitatea unei campanii (eventual pro-bono) despre importanța votului îndreptată spre publicul comercial (că aici a fost cel mai mare absenteism). Da, mi se pare o idee bună, rămâne să o și pună cineva în practică. Eu mă ofer voluntar să scriu articole și să postez orice banner pe tema asta. Că poate așa n-o să dăm cu rahatul de ventilator în toamnă.