Astăzi aproape 70% din cetățenii cu drept de vot din Municipiul București au decis că-i doare-n cur de cine le va conduce orașul în următorii 4 ani. Lehamitea asta legată de viața cetății face perfect jocul partidelor politice care își văd liniștite de șmenurile lor bazându-se pe nucleul dur de votanți.

Găbiță, first of her name, mama drogaților, regina gunoaielor, regina celor 7 sectoare, khalesi…

(sursa foto: MielulSfant )

Justificarea celor care și-au băgat picioarele în el de vot este întotdeauna clasicul “nu m-a convins nici unul așa că nu votez răul cel mai mic” sau “x-ulescu n-are nici o șansă așa că mai bine nu mă duc la vot”.

Primul argument mi se pare atât de cretin încât mai că n-ar merita să-l dezbat. Însă o s-o fac. Citisem acum vreo 2-3 zile o analogie cu un restaurant în care aveai de ales între două ciorbe, ambele nasoale și că e validă alegerea de-a refuza ambele ciorbe. Fractura logică din analogia respectivă este că în cazul particular al alegerilor tu tot vei fi nevoit să halești ciorba dar aleasă de alții, nu de tine. Și uite-așa halim ciorbă expirată prin București de ceva ani încoace pentru că am avut oameni din ăștia cu un dezvoltat simț al logicii care s-au folosit de analogii cretine să-și justifice palma pusă-n cur.

Al doilea argument merită demontat cu cifre. În București conform exit-poll-ului prezentat la ora 21 Firea va câștiga primăria cu 42,1% din voturile exprimate. Problema este că prezența la vot a fost doar de vreo 33,3%, adică de exact 595 413 de persoane conform BEC. 42,1% din 595 413 înseamnă vreo 250 652 de voturi primite de Firea. Nicușor Dan a fost votat de 29,8% (apropos, muie doamna Gorghiu, domnu Predoiu și în general tot PNL-ul, da ? ). Asta înseamnă vreo 177 421 de voturi primite de Nicușor Dan. Diferența dintre cei doi este de vreo 73 231 de voturi.

Hai să transformăm cifrele astea în procente din numărul total al cetățenilor cu drept de vot în București să vedem ce înseamnă. Firea a luat primăria cu 14% din voturile tuturor celor cu drept de vot, Nicușor Dan a luat 10% din voturile celor cu drept de vot iar diferența dintre cei 2 înseamnă 4% din cetățenii cu drept de vot. Adică dacă-și mai mișcau curul măcar încă vreo 4-5% din cei cu drept de vot și NU o votau pe țața Firea, aveam și noi șanse să avem un primar care măcar nu e din famiglia de șpăgari și de hoți PSD, chiar dacă e el mai autist așa.

Nici nu mai merită să comentez alegerea lui Robert Negoiță la sectorul 3, pot doar să sper că dosarul ăla penal îl va împiedica să ne mai toarne betoane roz prea multă vreme. M-aș bucura extrem de mult să aud că în sectorul 1 câștigă doamna Clotilde Armand. La fel cum mă bucură în general scorul extrem de bun obținut de USB la nivelul Bucureștiului. La capitolul ăsta stăm mai puțin rău decât m-am așteptat. De fapt per ansamblu stăm mai puțin rău decât m-am așteptat, vina principală fiind a celor absenți de la vot. În condițiile date, dacă lumea se va mobiliza mai bine și PSD-ul și PNL-ul au toate șansele să piardă prima poziție la alegerile din toamnă. Numai s-avem cu cine vota.