64bit fail

Cât timp a trecut de când a apărut Vista, hai măcar Vista SP1 (și odată cu el și primul OS Microsoft decent x64 pentru workstation-uri ) ? Un an ? Mai mult de-un an ?

Câți dintre voi au sisteme cu peste 4gb RAM ? Câți au în “plan” să cumpere ?

Mă uitam mai acu’ vreo lună la noile chipset-uri Intel pentru notebook-uri ( Cantiga) și la faptul că suportă maxim 8GB RAM. De ceva vreme OS 64bit a început să nu mai fie doar un moft ci o chestie prezentă din ce în ce mai des pe calculatoarele utilizatorilor obișnuiți. Până mai ieri am avut Vista 32bit instalat pe laptop. De vreo 2 zile îmi tot făcea probleme, îmi îngheța sistemul appx. 30-40 de secunde timp în care îmi accesa hdd-ul în draci. L-am căutat de gângănii, am încercat să-l repar, n-am reușit. Cum n-aveam chef să stau iar să fac restore la factory defaults de pe ThinkPad am preferat o instalare curată și-am trecut la Vista 64bit (trăiască MSDNAA). Toate bune și frumoase. Vista 64bit e un pas uriaș față de XP 64bit care era extrem de buggy.  Până acum n-am avut probleme, am instalat cam toate cele necesare (problema cu Cisco VPN Client am rezolvat-o cu mașină virtuală cu XP + VPN Client). Printre altele am găsit și versiunea 64bit pentru Firefox ( se cheamă Minefield). Default aveam și IE7 64bit dar Firefox 64bit a fost chiar o surpriză plăcută. Neașteptat de plăcută.

N-a ținut decât până-n momentul în care am dat de prima aplicație Flash. Când am aflat cu stupoare că Adobe n-a mișcat nici până acu’ curu’ să scoată o versiune de Flash pentru browserele pe 64bit. Asta vine tot în aceeași linie cu problemele deja existente prin versiunile de Flash. Conceptul de “backward compatible” e o necunoscută totală pentru programatorii de pe la Adobe.

flash

Prin urmare degeaba am instalat eu browser 64bit dacă Adobe de abia acu’ a auzit de tehnologia asta ultimu’ răcnet.

P.S. Ah, da, am venit înapoi din scurta vacanță da’ încă mă refăceam psihic. Nu de alta da’ am avut parte de țărani cu duiumu’ și pe unde-am ajuns.

15 Comments 64bit fail

 1. Vlad

  Io am la firma o masina de productie un Dell cu 4 GB de RAM si XP x64. Buggy? Neah! Merge Zeiss! :D Vista, chiar si 64?!? I wouldn’t touch that with a stick!

  Reply
 2. Sebastian

  Sa vezi ce amuzant e cand ai un Core 2 Duo (P8600), 4 GB RAM si Winampul se balbaie cand dai un scroll in Firefox sau faci orice altceva care consuma vreun pic resursele. Sau cand iti ingheata tot pt 20-30 sec, pentru ca svchost a hotarat sa scormoneasca dupa ceva pe harduri (cu indexing dezactivat, superfetch si restul de consumatori cunoscuti la fel). Plus ca sunt o groaza de programe de sistem, care fac viata unui poweruser mult mai usoara, dar nu vor sa mearga pe x64 – eu sufar acum pentru Unlocker, dar sunt multe care fac belele. Daca n-as fi legat de Vista 64 bit pentru Photoshop (diferenta enorma de performanta fata de x86), m-as muta in secunda 2 pe XP Pro 32 bit…

  Iti tin pumnii, eu am invatat sa-l urasc in foarte scurt timp :) Din fericire, monstrul meu de laptop are 2 harduri, asa ca pe unul cred ca-l paste un OS X in curand, daca tot imi fac nervi, macar sa zic ca e din vina mea, ca nu stiu.

  Reply
 3. tcristi

  parca imi aduc aminte de vremea cand a aparut win Millenium si l-am instalat, apoi voiam sa renunt la el si nu stiam ce altceva mai bun sa pun ! in beta windows7 se misca muuult mai bine decat vista, poate-poate ..

  chiar nu merita sa investesti in hw ptr a rula vista !! mi-am instalat si eu de 2 zile ultimate 64; sunt curios sa vad ce nu merge, iar cele care merg, daca merg mai bine sau nu ..

  Reply
 4. mitica

  Am Vista x64 si merge bine. Intr-adevar, am avut si io surpriza numita “flash”, dar cum eu folosesc Opera (care oricum nu e pe 64), nu m-a afectat atat de tare! :)

  Reply
 5. Klau

  Eu unul o duc bine cu un Quad Core pe 64b si 4 GB.
  Secretul e sa folosesti versiunea de browser de 32b si-ai scapat (aici da, stie de compabilitate in jos) ;)

  Reply
 6. Meekuu

  @Mircea Popescu & Klau, ma refeream la compatibilitatea intre versiunile 9.u.x.y.z și 9.w.x.y.z sau 10.x.x.x.x. Sunt aplicatii flash cu probleme de incompatibilitate si intre versiuni minore ale plugin-ului (ca sa nu mai vorbim de alea majore).

  Reply
 7. theheartcollector

  Mdeh, eu încă folosesc procesor pe 32 biți (Barton 2500+ dus în 3200+ pe o Abit NF7 v2 pentru cunoscători ;) ) cu 1,5 GB RAM, Windows XP SP3 și nu mă plâng. Își mai târăște mucii din când în când, dar nu mă grăbesc să îmi cumpăr altceva cât timp pot să îmi fac treaba pe el. Culmea e că am și swap-ul dezactivat, așa, d’adracu, că am bara plină și încă mai am memorie liberă. Firefox-ul ocupă cel mai mult (vreo 700 MB :P)

  Reply
 8. tb

  băi omule, dacă tot trebuie să ții totul într-o mașină virtuală, de ce nu îți instalezi tu frumos un (k)ubuntu (sau altă lighioană de acest gen) pe 64 biți și apoi într-un vmware sau virtualbox îți pui un xp pe 32 biți cu toate chestiile corporate și gata.

  Reply
 9. katmai

  sa mor daca stiu cum de aveti voi probleme cu vista 64 bit. merge chiar lacrima, jocuri, aplicatii no freeze no nothing, si in nici un caz no scvhost whatever. 4 gig ram, totul okay

  Reply
 10. Meekuu

  Merge totul ok, de acord. Programele pe 32bit ruleaza si pe un OS 64bit. Insa exista si aplicatii care ruleaza nativ pe 64bit (deocamdata putine). Firefox si IE sunt 2 aplicatii de genul asta. Aplicatii pentru care Adobe n-a creat un plugin capabil sa lucreze pe 64bit.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *