rotld ftw…

…sau cum muncesc bugetarii fix de banii pe care-i primesc.

Suntem în pragul unei mari realizări prin facultate prin trecerea la o nouă infrastructură pe care ne tot chinuim s-o “desenăm” cum putem mai bine. Zic “mare realizare” pentru că treaba asta se face cel mult odată la 5-6 ani și cam se cerea o schimbare de genul ăsta. Pe lângă infrastructură se schimbă și adresarea IP iar asta înseamnă schimbarea adreselor pentru toate serverele/serviciile care rulează pe ip-urile de acolo. It’s a bitch.

De bine de rău cineva a avut o idee bună acum mai mulți ani când am început să hostăm pe dns-urile din facultate și alte domenii. Să folosească ca nameservere pentru domeniile nou create nsx.cs.pub.ro. Unde x={1,2}. Chestie care a funcționat bine-merci până mai acu’ ceva vreme când interfața online de la rotld îți servește un frumos mesaj cu “Acest nameserver nu există” atunci când vrei să-l setezi. Deși el există bine-merci. Stă frumos în rack, are 4U, răspunde la ping, este autoritativ pentru domeniul respectiv, răspunde la interogări, tot tacâmul. Dar, după cum bine am intuit eu astăzi, nu există în ACEA bază de date pe care rotld-ul o strânge cu nameserverele de pe domeniile .ro. De ce fac asta ? Mă depășește. Dar pe lângă că strâng nameserverele de pe domeniile .ro au mai pus la punct și un sistem cretin care nu te lasă să folosești nameserverul tău complet funcțional dacă nu e pus cu mânuța pe domeniul părinte. Chestie de care m-am prins încă dinainte de-a purta Bogdan magnifica discuție cu ei la telefon. Nu de alta dar EXACT la fel aș fi făcut și eu dac-aș fi fost un purcel mare și leneș și m-ar fi durut în cur de impresia pe care-aș fi lăsat-o. Deși la primele atribute excelez încă mă mai temperează ultima parte așadar, cel puțin momentan, din mânuțele mele n-au ieșit dume d’astea.

Oricum la noi rotld-ul e cam sat fără câini și taie și spânzură după legile proprii cei de acolo. Zac zeci de mii de domenii nefolosite pe care nimeni nu le poate lua, au reguli si politici aberante și multe altele. Ah, că tot suntem aici, să nu uităm de mirobolantul sistem de plată cu cardul. Ăla prin care completezi formularul cu TOATE datele de pe card (nume, prenume, data expirarii, numar, cod CVV) și îl trimiți prin fax la ei. La ei acolo la grămadă. Unde tre’ să ai încredere că ei vor manevra datele alea cu mare atenție și nu vor ajunge pe mâini greșite. Sunt curios cam câți fraieri au pus botul la procedura asta.

Uite o altă instituție subordonată statului în care n-am încredere nici cât negru sub unghie.

4 Comments rotld ftw…

 1. w00tnot

  Sunt de acord cu ce ai zis in privinta ROTLD. Mi se pare ceva de nepermis sa nu aiba plata online (PayPal, Google CheckOut, Whatever) si sa fi nevoit sa completezi datele de o gramda de ori, daca vrei sa cumperi 50 de domenii trebuie sa faci asta de 50 de ori? WTF? This is plain stupid!!

  Sa-ti zic ce am patit eu cu ei: M-am decis sa-mi cumpar un domeniu, si am depus banii intr-un cont de BCR, apoi am facut cerere catre ei sa transfer banii in contul lor pentru a-mi activa domeniul.

  Toate bune si frumoase. Doar ca dupa o saptamana de cand am facut cererea de transfer a banilor catre contul lor, banii pe care trebuia sa-i platesc, vreo 250 Lei la vremea aia, inca nu au fost transferati (erau tot in contul meu) si eu am scos banii de pe cont, iar intre timp cetatenii de la ROTLD mi-au activat domeniul fara sa platesc nimic. Nu stiu care e faza dar si in momentul de fata inca n-am platit nimic pe domeniu si il folosesc bine mersii.

  Sunt penibili.

  Reply
 2. Johane

  Tipic pentru ai nostri poliretarzi mintali. Probabil ca a bagat nasul si pe acolo un habardist de politruc si a schimbat oamenii capabili cu niste idioti la fel ca el.

  Reply
 3. Noni

  Am facut si eu un transfer de domeniu saptamana trecuta si am primit si eu hartia pentru plata cu cardul, am crezut initial ca este o gluma, am preferat sa ma duc direct la sediu sa platesc cash, ca sincer nu am incredere in ei ca pot sa proceseze corect banii ce intra prin transfer bancar in cont.
  La poarta o tanti nu ma lasa sa intru decat daca las buletinul, las buletinul dar la caserie nu imi primeste banii ca nu am buletinul, caserita ma trimite inapoi la poarta sa iau o copie xerox dupa buletinul meu, astia in ce epoca traiesc la ROTLD?

  Reply
 4. John Doe

  cea mai tare faza mi s-a parut cea cu poserul de 1500 de domenii ro care a vrut sa transfere dreptul de folosinta si s-a trezit ca trebuie sa isi amaneteze casa ca sa plateasca rotld-ul :))

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *