…sau cum muncesc bugetarii fix de banii pe care-i primesc.

Suntem în pragul unei mari realizări prin facultate prin trecerea la o nouă infrastructură pe care ne tot chinuim s-o “desenăm” cum putem mai bine. Zic “mare realizare” pentru că treaba asta se face cel mult odată la 5-6 ani și cam se cerea o schimbare de genul ăsta. Pe lângă infrastructură se schimbă și adresarea IP iar asta înseamnă schimbarea adreselor pentru toate serverele/serviciile care rulează pe ip-urile de acolo. It’s a bitch.

De bine de rău cineva a avut o idee bună acum mai mulți ani când am început să hostăm pe dns-urile din facultate și alte domenii. Să folosească ca nameservere pentru domeniile nou create nsx.cs.pub.ro. Unde x={1,2}. Chestie care a funcționat bine-merci până mai acu’ ceva vreme când interfața online de la rotld îți servește un frumos mesaj cu “Acest nameserver nu există” atunci când vrei să-l setezi. Deși el există bine-merci. Stă frumos în rack, are 4U, răspunde la ping, este autoritativ pentru domeniul respectiv, răspunde la interogări, tot tacâmul. Dar, după cum bine am intuit eu astăzi, nu există în ACEA bază de date pe care rotld-ul o strânge cu nameserverele de pe domeniile .ro. De ce fac asta ? Mă depășește. Dar pe lângă că strâng nameserverele de pe domeniile .ro au mai pus la punct și un sistem cretin care nu te lasă să folosești nameserverul tău complet funcțional dacă nu e pus cu mânuța pe domeniul părinte. Chestie de care m-am prins încă dinainte de-a purta Bogdan magnifica discuție cu ei la telefon. Nu de alta dar EXACT la fel aș fi făcut și eu dac-aș fi fost un purcel mare și leneș și m-ar fi durut în cur de impresia pe care-aș fi lăsat-o. Deși la primele atribute excelez încă mă mai temperează ultima parte așadar, cel puțin momentan, din mânuțele mele n-au ieșit dume d’astea.

Oricum la noi rotld-ul e cam sat fără câini și taie și spânzură după legile proprii cei de acolo. Zac zeci de mii de domenii nefolosite pe care nimeni nu le poate lua, au reguli si politici aberante și multe altele. Ah, că tot suntem aici, să nu uităm de mirobolantul sistem de plată cu cardul. Ăla prin care completezi formularul cu TOATE datele de pe card (nume, prenume, data expirarii, numar, cod CVV) și îl trimiți prin fax la ei. La ei acolo la grămadă. Unde tre’ să ai încredere că ei vor manevra datele alea cu mare atenție și nu vor ajunge pe mâini greșite. Sunt curios cam câți fraieri au pus botul la procedura asta.

Uite o altă instituție subordonată statului în care n-am încredere nici cât negru sub unghie.