Trebuie să vă spun o poveste haioasă, poate una dintre cele mai haioase chestii trăite de mine de când mă învârt prin lumea IT-ului.

Se dă o firmă măricică și un pic multinațională. La un moment dat aruncă niște bani pe niște template-uri customizate special pentru ei pentru Office. Apare o problemă când observă că template-urile respective nu funcționează de loc bine pe Office 2007 și ei au în jur de 25-30 de stații cu Office 2007 OEM.

Cum au rezolvat problema ? Păi prima oară “conducerea” a venit cu propunerea “downgrade la 2003”. O soluție explicabilă din punctul lor de vedere din cauza inerției (oarecum normală) apărute la trecerea de la Office 2003 la Office 2007. O soluție un pic cam stupidă din punctul meu de vedere (punct de vedere mult mai pragmatic) din cauza faptului că Office 2003 este retras încă de la jumătatea anului 2007 (adică de aproape 2 ani) și un downgrade ACUM la o versiune deja ieșită din uz nu reprezintă decât o soluție temporară.

Oarecum în avantajul punctului meu de vedere a venit și faptul că licențele lor sunt OEM și downgrade-ul la OEM-uri nu este posibil. Din păcate am subestimat “capacitățile” lor. Soluția finală a fost achiziționarea unui pachet de licențe VLK de Office 2007 pentru a putea face downgrade la Office 2003.

Nu știu cât au cheltuit pe template-urile respective și pe undeva nici nu mă interesează. Însă mă îndoiesc de faptul că suma dată ajunge mai sus de 20% din suma cheltuită pe pachetul de licențe VLK (~15K €).

Nu-i prima oară când văd bani dați aiurea de către diverse companii (nu discutăm de institutiile bugetare unde treaba asta este frecventă) însă cred că-i prima oară când prostia este atât de evidentă într-o perioadă în care aruncatul banilor pe fereastră n-ar mai trebui să fie atât de frecvent.