Bătrânețe, coaie crețe

Am mai discutat subiectul ăsta p’aici. Mai ieri vorbeam cu cineva pe ym și din una în alta am ajuns la unul din adevărurile fundamentale ale meseriei de lucrător prin IT și anume ăla că trebuie tot timpul să înveți. Și nu vorbesc despre a învăța ceva nou ci doar despre a rămâne la curent cu realitatea în domeniul în care lucrezi. Un domeniu care avansează cu o viteză fantastică și în care nu prea ai posibilitatea de-a te relaxa cu ce-ai învățat la un moment dat. Asta ar fi echivalentul unei sinucideri profesionale.

Și cu toate astea parcă apar din ce în ce mai des momente în care pur și simplu nu ai chef să mai citești documentații, să mai cauți resurse pe net și îții vine să-ți bagi picioarele și să te gândești cum ar fi să ai o slujbă de birou în care să stai relaxat și să-ți speli creierul 9-18 în loc să tragi 9-2 zi de zi cum o tot fac eu cam de vreo săptămână jumate. De abia azi am avut o zi mai relaxată și am preferat s-o petrec cu niscaiva seriale și băgând 1 repriză de somn la prânz.

Mi-e mai greu să citesc documentații, în perioadele aglomerate sunt mult mai irascibil cu cei din jur, nu mai am cheful ăla de-a mă juca cu un gadget nou (asta e de bine pentru că-i o pasiune destul de costisitoare :D) dar nu tot timpul. Nu încă. Descopăr că mă prinde la fel de rapid o problemă nerezolvată, că pot să stau câteva ore să fac troubleshooting pe o chestie interesantă, că nu mă deranjează 3-4 zile de culcat la ora 2-3 noaptea încercând și căutând soluții pentru niscaiva probleme pe la unul din clienți. Fac ce-mi place și asta ajută destul de mult. Însă începe să-mi fie teamă de ziua în care nu voi mai avea răbdarea și pasiunea atât de necesare în acest domeniu. Deocamdată nu mă văd făcând altceva. În cel mai rău caz ajung în 3-4 ani să umblu cu părul vâlvoi prin metrou și să bângui “fucking mail servers…” cu ochii injectați.

6 Comments Bătrânețe, coaie crețe

 1. nexus

  In primele cateva saptamani poate ti-ar place un program fix, cu o munca “standardizata” (repetitiva), dar pe urma ai incepe sa simti o lehamite fara margini si sa speri la ceva care sa-ti starneasca interesul, nu la aceleasi cacaturi facute de 1000 ori.

  Parerea mea (ca un idiot aflat intr-un astfel de rahat): stai unde faci o chestie care-ti place. Programul il mai poti “aranja”, dar natura (de cacat) a unei munci “standard” nu.

  P.S.: Mergi si tu pe ideea ca un sistem e facut intuitiv. Si vezi ce iese… :))

  Reply
 2. de ce?

  pai cand nu o sa mai ai rabdarea necesara sa te agiti o sa te retragi pe o insula in pacific si sorbind dintr-un cocktail o sa te documentezi si o sa lucrezi intr-un ritm mai relxat :D

  chiar nu cred ca “trece” microbul

  Reply
 3. enzo

  Mama unu amic e medic si cum am fo’ racit recent i-am facut o vizita la cabinet si printre altele i-am zis ca mi-ar prinde bine ceva pentru memorie ca uite am ceva examen etc. Zice: foarte bine ca esti prins in invatat si citit, studii destul de recente au demostrat ca intr-un creer “bagat in priza” se stimuleaza regenerarea de neuroni etc. – desi la scoala ne-a invatat ca nu se regenereaza,
  Cred ca are dreptate, atata timp cat nu tragi pe dreapta nu intri in randul zoombie care au renuntat sa gandeasca sau sa aibe idei noi. Nu uita ca o definitie a inteligentei este : capacitatea de a rezolva probleme NOI.
  nu esti singurul in situatia asta.
  keep up the good work. ;)

  Reply
 4. obnoxious

  “Insă începe să-mi fie teamă de ziua în care nu voi mai avea răbdarea și pasiunea atât de necesare în acest domeniu. Deocamdată nu mă văd făcând altceva.”

  Ei bine, aia e ziua in care vei fi sef… :)) Beware…

  Reply
 5. Marble Host

  In acest domeniu apare tot timpul ceva nou, este foarte greu sa tii pasul cu noutatile.Eu am vrut sa invat intr-o zi action script dar de unde pana am prins eu ceva a aprut altul mai nou

  Reply
 6. Julia

  Va fi si mai interesant cu parul valvoi in metrou; un adevarat artist. ;)
  Incearca sa te odihnesti mai mult si nu-ti vei mai pune astfel de “probleme”.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *