Browser roundup

Deși în ultima vreme m-am mai liniștit în ceea ce privește schimbarea browserului default, apariția IE9 RC și iminenta apariție a Firefox 4 m-au determinat să fac o testare mai temeinică a principalelor browsere existente pe platforma Windows. Îmi pare rău, autorul acestui blog refuză cu încăpățânare să mai instaleze mizeria de Safari pe calculatorul personal așa că acest browser nu a fost inclus în test.

Precizez de la bun început că nu-s plătit ca să “îmbunătățesc” calitățile vreunui browser așa că opiniile mele sunt marcate doar de ușoare urme de subiectivism legate de modul în care utilizez browserele zi de zi.

Browsere testate

Lista browserelor testate este :
Firefox 3.6.13 (versiunea curentă)
Firefox 4.0 beta 11
IE9 RC (din păcate IE9 a înlocuit complet IE8 fără să întrebe măcar)
Chrome 10.0.648 (versiunea din beta)
Chromium 11.0.640 (versiunea de development din 12-02-2011)
Opera 11.01

(sursa Wikipedia)

Platforma de testare

Am testat browserele de mai sus pe notebook-ul personal, Lenovo ThinkPad T61, CPU Intel Core2Duo T8300, 4GB RAM și sistemul de operare Windows 7 Pro 64bit.

Cum am testat

Am pornit de la testele făcute de Peacekeeper după care am testat viteza de încărcare a unei pagini folosind Webmonkey StopWatch și Browserscope. La încărcarea paginii am testat mai întâi încărcarea paginii cu cache-ul complet golit și apoi viteza încărcării cu pagina deja vizitată.

Am trecut apoi la testarea browserelor deschizând aceleași 10 tab-uri pe toate browserele. Am făcut exact aceleași operații pe paginile deschise în browsere, am așteptat o perioadă de timp și am măsurat memoria consumată de browsere (folosind about:memory din chrome/chromium). Paginile folosite pentru test au fost, în ordine : Gmail, un spreadsheet din Google Docs deschis, Dropbox, addic7ed.com, www.ccna.ro, distrowatch.com, pagina de contact de la RCS-RDS (căutam numărul lor să le mai transmit ceva de dulce), Slashdot, Dashboard-ul de pe blog și Facebook. Am considerat că-i o listă seminificativă pentru o utilizare normală a unui browser. În cursul acestui test am și notat aspectele plăcute/deranjante privind fiecare browser în parte (cu evidentele nuanțe subiective).

Peacekeeper

Aveam o listă mai mare de browsere în Peacekeeper (inclusiv IE8) dar am preferat să testez de la “zero” toate browserele. Fără nici o altă aplicație pornită în background am rulat testul pe fiecare browser în parte. Rezultatele mai jos :

Browserscope

Cum la testarea cu browserscope nu am mai avut salvat istoricul browserelor testate ca la Peacekeeper am ținut un tabel extern cu rezultatele.  În rezultat apare și testarea Acid3 pentru fiecare browser în parte.

Timpi de încărcare

Memorie consumată

Concluzii

Chrome rămâne lider incontestat cel puțin în testele Peacekeeper și Browserscope, stă excelent și la timpii de încărcare și pot să spun că nu se descurcă prea rău nici la memoria consumată. Rămân în schimb detaliile enervante cum ar fi lipsa posibilității de a afișa tab-urile pe rânduri multiple, lipsa unor plugin-uri cu care deja mă obișnuisem prin Firefox și faptul că din când în când se mai decide să crape pe câte-un site. În rest ar fi preferatul meu.

Chromium este mult prea aproape de versiunea Chrome beta ca să pot să fac o diferențiere clară.

Firefox 3.6.13 s-a comportat excelent la capitolul memorie consumată (spre surpriza mea). La timpii de încărcare însă a stat cel mai prost la fel și în Peacekeeper. În restul testelor s-a comportat mediocru. Avantajul unui număr imens de plugin-uri disponibile te face să ignori părțile proaste. După cum ziceam, am fost plăcut surprins de faptul ca nu a mai părut să înhațe memorie ca înainte (unul din motivele pentru care am trecut la Chrome). În plus, cu un plugin de genul BarTab se poate descurca lejer și cu un număr mult mai mare de tab-uri.

Firefox 4b11 nu a excelat în nici o privință. Aștept apariția versiunii finale și lista de plugin-uri suportate ca să mă decid dacă plâng după 3.6 și migrez total spre altceva sau îl folosesc în continuare.

Internet Explorer 9 a fost și el o surpriză plăcută dar doar dacă-l compar cu IE8. Răspunde mult mai bine, se deschide mai rapid și paginile sunt randate mult mai iute. Nu mi-a plăcut afișarea fonturilor folosind ClearType (DirectWrite). La fel face și Firefox 4 și se vede destul de nasol (ori am eu setat prost ClearType deși am încercat de 3-4 ori să îmbunătățesc aspectul). În rest IE9 stă cel mai prost la memoria utilizată și undeva pe la mijloc la celelalte teste. În Browserscope pare a fi o eroare la RichText pentru IE9 și încă nu ar trebui luat în calcul scorul de acolo. Este mult mai aerisit dar sunt deranjante butoanele mult prea mici de “Stop” și “Refresh” din bară. Da, știu, utilizatorii vechi știu de Esc și F5 însă targetul uzual al IE9 (secretarele și corporatiștii atehnici) nu prea cunosc scurtăturile respective.

Opera 11 a dezamăgit în ceea ce privește memoria folosită dar a avut un scor bun în Peacekeeper (fix sub Chrome și Chromium). A avut scor mic în Browserscope în ciuda testului Acid3 trecut cu brio (de altfel Opera a fost deschizător de drumuri în privința aceasta). A copiat stilul interfeței de la Chrome și arată mult mai aerisit acum dar nu mai afișează tab-urile pe mai multe rânduri și are o metodă interesantă de-a afișa URL-ul. În mod curent nu afișează decât adresa fără parametrii trimiși de URL. La un click pe câmpul cu adresa va afișa URL-ul întreg. Are în sfârșit suport pentru extensii dar numărul extensiilor disponibile este încă prea mic. Păcat pentru că a fost un browser excelent în momentele în care era singura alternativă la un IE învechit care nu cunoștea nici măcar ideea de “tab”.

Îmi place simplitatea Chrome însă mă deranjează vechea poveste cu afișarea tab-urilor. Nu mă satisfac plugin-urile care oferă o altă soluție la problema asta pentru că înseamnă cel puțin un click în plus dat de fiecare dată când doresc schimbarea tab-ului curent. Îl folosesc în mod curent ca browser default dar majoritatea ferestrelor stau încă pe Firefox. BarTab este o extensie excelentă care mă ajută să îmi țin Firefoxul deschis fără să ocupe memorie inutil. Aș fi vrut să mă întorc la Opera dar din păcate voi zice “pas”. Internet Explorer 9 a mai crescut în ochii mei deși l-am înjurat temeinic atunci când s-a instalat (evident c-a vrut și restart) și mi-a scos complet IE8. Având în vedere că nu este o versiune finală nu cred că era necesar să-mi dezinstaleze versiunea “stabilă” (da, orice e mai ok decât IE8).

L.E. Uitasem să menționez un alt aspect enervant la IE9. Bara cu adresa curentă împarte același rând cu bara de tab-uri în mod default. Deși câștigi un rând în plus la afișarea pe ecranele mai mici pierzi și vizualizarea URL-ului și nici nu poți deschide prea multe tab-uri. Ah, da, este excelent pentru mine care deschid doar un tab din când în când ca să mă conectez pe câte-o mizerie care nu suportă decât IE ca browser.

2 Comments Browser roundup

  1. bkraptor

    Problema cu ClearType folosind DirectWrite este ultra-cunoscuta. Link Bugzilla: https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=594325

    Practic problema provine de la Microsoft si s-a incercat rezolvarea ei cu KB2028560, insa, cel putin in cazul meu, efectul nu s-a vazut.

    La mine FF 4b11 are un memory leak major – cand il tin deschis cu 20-40 tab-uri pentru mai mult de 2 zile vad ca imi consuma mai mult de 1 GB RAM. Daca pornesc browser-ul cu aceleasi 20-40 de tab-uri memoria consumata este undeva pe la 350 MB. La about:memory vad acum, dupa aprox 2 zile de uptime la FF:
    Memory mapped: 995,098,624
    Memory in use: 879,662,204

    Reply
  2. About Web

    Eu folosesc Firefox 4, nu mai e in stadiul beta, e versiune stabila; are interfata un pic schimbata si mi se pare ca foloseste mai putin RAM decat versiunea precedenta.
    Bineinteles ca am si un Chrome instalat, il mai folosesc si pe ala cand deschid 2 browsere si/sau fac testari.
    IE sta acolo doar pentru windows update :))

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *