Logica de fier

Povesteam aici cum am rămas fără carnet și acum sunt nevoit să reiau de la 0 procesul birocractic (exceptând examenul auto) pentru obținerea unui nou permis.

Mă așteptam să dau peste câteva tâmpenii dar una chiar iese în evidență. Pentru un permis nou de conducere trebuie să faci un examen medical. Știm cu toții cum am făcut acel examen medical. Eu pe vremea când l-am făcut n-am dat nici șpagă și tot nu s-a uitat nimeni la mine serios. Am intrat în fiecare cabinet, am zis săru-mâna, mi s-a pus ștampila pe formular și-am ieșit. Nu contest nevoia unui examen medical atunci când îți iei permisul de conducere. Nu contest nici măcar nevoia de-a face acest examen medical periodic. Dar într-o țară în care sistemul medical este așa cum este nu cred că examenul ăsta are vreo valoare. Aduce însă niște bani la buget.

Ei, până aici mai nimic anormal. Însă ce-am aflat eu de pe site-ul instituției DRPCIV (vă las singurei să deslușiți taina care se ascunde în spatele celor 6 litere fără un sens aparent) este că, atunci când încă nu ți-a expirat permisul de conducere dar ești aproape de-a expira poți să-l înlocuiești fără a mai face vizita medicală. Adică dacă îți expiră permisul pe 20 februarie să zicem și tu te duci azi, nu mai faci vizita medicală. Dacă în schimbi ajungi pe 21 februarie, o faci.

Logica ? Nu reușesc s-o găsesc. Ajutați-mă…

10 Comments Logica de fier

 1. VAXXi

  Păăăăi… dacă te duci la reînnoit permisul pe 20, înseamnă că te duci cu mașina (e știut faptul că nici un posesor de permis în România nu va merge pe jos sau cu transportul în comun undeva, că doar d-aia are permis). Și dacă ajungi la cabinet întreg, înseamnă că ești suficient de zdravăn încât să obții reînnoirea permisului de conducere fără examen medical.

  E bine așa ? :-D

  Reply
 2. Moga Florin

  La noi în România nimic nu are logică. Atât timp cât vin nişte bani, nimeni nu se întreabă cum.

  Cât despre acel examen, se pare că e la fel peste tot. Bani să fie.

  Reply
 3. jules

  Am mai spus o data.
  Examenul medical se face o data la 10 ani pina la virsta de nus citi ani. Permisul e valabil 10 ani.
  Situatia 1: dupa 5 ani pierzi permisul si faci altul. Deci 10 ani nu vei avea treaba cu permisul. Insa o data la 10 ani ( deci dupa 5 ani de la pierderea permisului ) va trebui sa faci examenul medical. Ca nu tre intreaba nimeni de asta, e alta poveste.

  Situatia 2: Daca dupa 9 ani si 10 luni te duci sa schimbi permisul, o poti face linistit pentru ca nu au trecut cei 10 ani. Deci iti vei lua permisul nou fara examen medical. Insa asta nu te absolva de obligativitatea examenului medical. Pe care trebuie sa-l faci, dar nu il vei face, ca restul lumii, o data la 10 ani. Asta a fost situatia mea. Nici eu nu am facut examenul medical, deci sint in ilegalitate teoretic. Practic nu intereseaza pe nimeni. Politistul nu este obligat si ar comite o ilegalitate daca mi-ar cere fisa medicala.

  Situatia 3: Ai permisul expirat. deci au trecut cei 10 ani de cind l-ai luat, deci politistul este indreptatit si obligat sa-ti ceara examenul medical.

  Scrie in lege si trebuie sa respectam ce scrie pe acolo. Ca practica e cu totul alta, asta nu e doar vina noastra. Daca vrei sa te iei de ceva, cu siguranta vei gasi ceva demn de comentat. Dar nu in legatura cu examenul medical.

  Sper ca e indeajuns de clar :)
  Spor !

  Reply
 4. Dan

  Nici asta n-are logica, dar nici faptul ca de exemplu permisul nou este complet ciudat comaprativ cu cel vechi. Nu stiu cat de standard e dpdv UE (e clar ca nu seamana cu unul austriac de ex.) dar lipsesc informatii importante, dintre care cred ca cea de baza e referitoare la semnificatia numerelor/datelor de pe permis. Plus ca, de ex. lipseste data obtinerii permisului, data extrem de importanta de ex atunci cand incerci sa-ti faci o asigurare auto (CASCO sau RCA). Sugubatul care a Propus Acest format nu a Gresit, a avut clar Avantaje. :)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *