După cum spuneam în articolul precendent sunt un vechi fan Opera. Dar am trădat cauza în momentul în care a apărut Firefox. Chestie care pe termen lung mi-a afectat iremediabil obiceiurile. M-am obișnuit cu Tab Mix Plus (multiple row tab list) și cu încă vreo 2-3 plugin-uri.

Când a apărut Chrome m-am îndrăgostit pe loc de simplitatea lui. Mai târziu, când am putut să folosesc și extensii am avut câteva tentative de-a sări din barca Firefox. Însă de fiecare dată lipsa unui tab list pe mai multe rânduri m-a adus înapoi.

Întâi să explic cam ce aștept eu de la un browser. Multiple row tab list este (din păcate) o cerință obligatorie. Dau shutdown/restart la laptop odată pe săptămână cel mult, las diverse ferestre deschise de pe o zi pe alta ca să nu uit de anumite task-uri și mă aștept să le am pe toate în fața ochilor (scris + favicon) și la un click distanță. Alternativele (bookmarks, tab list salvat într-o listă care apare atunci când dau click pe un buton, scrollable tab list) nu sunt utile din punctul meu de vedere. Browserele care îndeplinesc această cerință sunt Firefox și Opera. Un Firefox care a devenit din ce în ce mai încet și mai buggy în ultima vreme și un Opera care de pe la versiunea 10.5 a început să se miște în direcția bună.

O a doua facilitate pe care mă aștept s-o găsesc într-un browser ar fi îmbunătățirea cu diverse plugin-uri. În Firefox am instalat la ora actuală XMarks (pentru sincronizare bookmark-uri), Greasemonkey, ScreenGrab și AdBlockPlus. Alternative pe care le pot găsi și pentru Chrome dar care sunt total inexistente pe Opera.

Prin urmare sunt în fața unei dileme. Cu ce browser aș putea eu să înlocuiesc Firefox. Cu un Opera care-mi oferă multiple row tab list dar care nu are posibilitatea de-a instala plugin-uri sau cu un Chrome care are această posibilitate dar pe care nu am listă de tab-uri pe mai multe rânduri ? Sincer, mai curând aș renunța la facilitățile oferite de plugin-uri (deși cu ceva greutate) decât să stau cu tab-urile înghesuite pe Chrome.

Și ca să-mi facă alegerea și mai grea, am mai jos lista cu majoritatea browserelor folosite, testate pe PeaceKeeper folosind laptopul din dotare ( 4GB RAM, CPU T8300, Windows 7 Pro).

După ce se vede prin test Chrome zburdă lejer prin partea de sus a clasamentului. Opera 10.10 e testat sub Linux. La fel și Firefox 3.6.3 și Chrome 5.0.342.9 (cred). Restul sunt în Windows.  Chrome ar fi alegerea perfectă (dacă ar mai avea și multiple row tab list nici n-aș mai sta pe gânduri). Opera 10.60 ar fi iarăși o alegere decentă (dacă ar avea și câteva plugin-uri decente iar mi-ar fi ușor să aleg). Firefox e în cădere libere și parcă văd că în curând și IE9 îl încalecă (deși slabe șanse și din partea IE).

(Yup, am testat și IE9 ăla Platform Preview. Și era să cad jos de pe scaun de râs când am văzut că se laudă că au luat 83/100 la Acid3 Test.)

Cititorii folosesc așa :

Întrebarea de final ar fi : “Mai rezistați cu Firefox ?” Și dacă nu, cam ce alternative preferați și de ce ?