Oldies but goldies

Mi se făcuse dor zilele astea de vremurile în care intram pe internet folosind un modem telefonic și stăteam pe chaturi folosind clienți în mod text. Și-am zis să fac o scurtă trecere în revistă a aplicațiilor pe care le foloseam în perioada respectivă (cu unele din ele am rămas bun prieten și acum).

Începem cu Linux pentru că pe aici am început și eu prima dată să mă dau pe internet.

screen

“screen” este briceagul elvețian din punctul meu de vedere. O unealtă extrem de mișto care-ți oferă mai multe ferestre virtuale în cadrul aceleiași instanțe pornite. Cea mai folosită funcție a fost copy-paste între ferestrele virtuale. Însă știe mult mai multe și e una din aplicațiile folosite și în ziua de azi.

mc – Midnight Commander

Clona de Norton Commander din Linux. ncurses based și un manager decent de fișiere. La vremea respectivă veneam de pe Windows / DOS cu Norton Commander și a prins bine. Mă supără faptul că nici în ziua de azi nu găsești în Linux un manager de fișiere de calibrul Total Commander. Păcat. E unul din motivele pentru care nu rezist prea mult cu desktop de Linux în fața ochilor.

lynx/links

Ambele browsere în mod text. Ambele folosite la greu pentru descărcat de pe net diverse chestii, făcut browsing, citit mail-ul pe yahoo sau home.ro și alte treburi. Nu, nu puteai să vezi porn. În cel mai bun caz un ASCII porn.

joe/nano/vim

Cele 3 editoare de text în ordinea în care am învățat să mă joc cu ele. Deși nano e cel mai simplu de folosit, multă vreme am folosit joe și mă obișnuisem cu el. Cu vim m-am înțeles greu și n-am prea rămas prieteni. Acum folosesc nano în cli, gedit în gnome și notepad++ în windows.

BitchX

Clientul de IRC cu care am intrat prima oară pe undernet. Și pare-mi-se și ultima oară acum câțiva ani. Util și simplu de folosit. Chiar mă gândeam oare ce s-o mai întâmpla pe IRC în ziua de azi. Având în vedere că a trecut moda mai mai c-aș mai da și eu p’acolo din când în când. Ceva recomandări ?

centericq

Ceva mai târziu apărut, clientul de yahoo messenger, jabber, icq și multe altele a fost o sculă care m-a scos de câteva ori din rahat. Pentru că era tot ncurses based și funcționa din consolă. Așa că a prins bine în momentele în care nu aveam altceva în fața ochilor decât o consolă de server dar aveam nevoie de o discuție în timp real cu cineva.

Astea ar fi printre uneltele folosite zi de zi în Linux în perioada în care statul pe internet la viteze de 10-20 Mbs era un vis frumos. Să trecem la Windows și oarecum ceva mai târziu. Adică în perioada în care devenise oarecum ieftin dial-up-ul.

Opera

Mdap, folosesc Opera cam de când am aflat că există o alternativă la Internet Explorer și pot să spun că nici n-am mai folosit Internet Explorer de atunci (cu excepțiile de rigoare atunci când nu aveam de ales). Versiunea de atunci era tot gratuită dar avea un banner sus în dreapta, banner pe care-l puteai scoate doar dacă plăteai produsul. Cum în perioada dial-up-ului conta fiecare bit descărcat în plus de cele mai multe ori foloseam un serial number găsit pe internet pentru a face bannerul să dispară. Ceva mai târziu am trecut (ca mai toată lumea civilizată) la Firefox. Acum sunt nehotărât între Firefox, Chrome și Opera (și am pe țeavă și un post despre cele 3). Ah, uitam de Netscape Navigator. O chestie mare și urâtă care se mișca foarte greu. Opera era de departe mult mai vioi și avea ceea ce în ziua de azi a devenit un standard pe toate browserele și anume tab-uri (plus un client de mail dar pe care nu l-am folosit decât de vreo 2-3 ori).

Quintessential

Am folosit prima oară Quintessential când era doar un player de cd-uri audio cu o interfață ceva mai interesantă decât celelalte. Apoi a știut să redea și mp3-uri și am abandonat complet Winamp-ul în favoarea lui. Am mai trecut prin foobar (notabil) iar în prezent am aterizat la AIMP.

ACDSee

În tinerețea mea ACDSee era un manager de imagini decent și vioi. Astăzi este bloatware.

TheBat!

Ultimul pe listă dar în nici un caz cel din urmă, TheBat! este clientul meu preferat de email. Îl folosesc încă de prin 2000 și am rămas și astăzi cu el. Chiar după ce a apărut Thunderbird sau noile versiuni de Outlook tot n-am trădat TheBat. Începând cu versiunea 4 am trecut și în legalitate cu el (deși mi s-a părut destul de scump având în vedere alternativele gratuite).

Cam asta ar fi lista preferatelor. Posibil să mai fie și altele pe care le-am uitat. Poate-mi mai aduceți voi aminte…

8 Comments Oldies but goldies

  1. ktx

    mc,lynx,nano – in scurtele mele incercari de a migra pe platforma linux care este
    opera – de la versiunea 4.x pana la aparitia firefox, apoi doar de curiozitate m-am jucat cu fiecare versiune noua (si pe mobil)
    acdsee – versiunea 2.x – acum doar xnview

    Reply
  2. Sabotor

    Pentru un file manager incearca gnome commander (GUI). Si eu simteam lipsa unui file manager decent, iar asta mi se pare ca se apropie cel mai mult de total commander.

    Referitor la editoarele de text, uram vi/vim. Chiar le uram. Nu intelegeam de ce ar folosi cineva vi sau vim cand avea la dispozitie nano sau pico (prima data am dat de pine si pico). Dar acum, mai ales cand am la dispozitie vim, nu inteleg de ce ar folosi cineva nano :))

    Reply
  3. geome

    ta ta eeeeeee, cand ne vin gandurile astea e semn ca imbatranim … cred ca mai am cateva MMC80 si vreo doua placi de cobra, te intereseaza ? :)))

    Reply
  4. Cd-MaN

    Solutii alternative:

    ACDSee -> IrfanView (free) pentru vizualizare. Pentru editare Paint.NET sau GIMP.

    MP3 -> foobar2000. foarte light si functional (comparativ cu Winamp-ul curent)

    Reply
  5. Cristian

    mc, lynx și centericq le-am folosit și eu. Cu (e)links am avut prea puține tangențe. Un alt browser bun pentru modul text este w3m.
    BitchX nu mi-a plăcut niciodată, mi se părea prea spartan. Preferam X-Chat sau irssi pentru modul text.
    Primele editări le făceam din mc (deci cu mcedit), însă după vreo 2 sau 3 ani am început să trec încet, încet pe vim. Nici nu am simțit când s-a făcut tranziția, după ce la început l-am înjurat la greu. Ce-i drept pe atunci nici nu cred că exista sau era suficient de popular vim, ci am impresia că aveam la dispoziție doar vi. În orice caz, de emacs nici nu vreau să aud. Orice tentativă de a-l utiliza a fost un eșec, mai puțin M-x doctor :-)

    Reply
  6. brosky

    huh, se pare ca am fi fost fratzi de cruce… :)

    Ma mir ca nimeni nu mai foloseste TheBat Christmas Edition… chiar zilele trecute l’am instalat, cautand o alternativa la thunderbird/outlook… dar se pare ca nu este..

    editor folosesc jed in consola si notepad++ in windows.
    totcmd32 ftw !
    Chrome addicted inca din prima zi. Imi pare rau pentru vulpe, dar s-a ingrasat.
    xnview pentru poze, screamerradio pentru muzica (.977 network).

    btw, screen-ul inca se foloseste, la serverele de CS :)

    Reply
  7. apophys

    Hmm…The Bat. Sunt de parere ca este unul dintre cei mai buni clienti de mail pe care i-am folosit. Doar pentru POP3 insa. IMAP-ul mi se pare un dezastru, cu blocari dese si erori ale conectarii la server. Am fost fortat din cauza asta sa renunt la el si sa trec pe Thunderbird, care mi se pare total impotent si incet ca un melc…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *