Lipsa timpului liber și lenea au fost cele două motive care m-au împiedicat să scriu articolul ăsta până acum. E pornit un draft de vreo lună, lăsat baltă, modificat, șters și luat de la zero astăzi. Și chiar dacă o bună parte din articol se referă și la Windows 8 n-aș vrea să considere cineva faptul că articolul se înscrie în lunga pleiadă de postări de pe internet legate de (relativ) noua ispravă Microsoft. Nu de alta dar având acces la MSDN AA am avut ocazia să mă joc și cu versiunile de Windows 8 apărute pe MSDNAA până în momentul de față de câteva luni bune încoace.
Articolul este legat mai mult de tendința designerilor/dezvoltatorilor de interfețe grafice de-a ignora utilizatorii clasici de “stații de lucru” și de-a se orienta spre utilizatorii de tablete/ecrane touch. Și pentru că ăsta este un blog personal nu am pretenția de-a fi obiectiv și nici nu am făcut vreun studiu de piață pe tema asta, pur și simplu mă rezum la a analiza tendința asta prin prisma modului în care relaționez eu cu tehnologiile actuale.
Cu ceva timp înaintea apariției Windows 8 aveam să dau ochi în ochi cu Unity și imediat apoi cu Gnome 3. Două interfețe grafice (GUI) create pentru a veni în întâmpinarea utilizatorilor de ecrane tactile, interfețe în care întâlnești butoane mari, spațiu risipit cu generozitate și lipsa unor facilități cu care utilizatorii de zi cu zi a unei stații de lucru erau obișnuiți cum ar fi redimensionarea ferestrelor după plac, păstrarea funcționalităților în cazul unor combinații de taste consacrate și altele asemenea.
Gnome a ajuns în momentul de față la versiunea 3.6. Și-ai fi zis că după câte înjurături au primit în perioada imediat următoare lansării au învățat ceva până acum. Neah, aceeași interfață grafică tablet-like. Utilizatorii mai vechi de linux cunosc “gălăgia” din jurul lansării versiunii 4.0 a KDE (cealaltă interfață grafică populară pentru linux). Diferența dintre cele două lansări este că versiunea 4.0 a KDE a fost lansată mai mult ca o versiune pentru “early-adopters” și 3.5 a fost încă suportată până după jumătatea acelui an în timp ce, odată cu apariția Gnome 3, orice suport pentru Gnome 2.x a fost oprit. Și ăia mai cârcotași ar comenta și faptul că totuși, KDE 4 este chiar utilizabil pe o stație de lucru față de Gnome 3.
Unity e versiunea celor de la Ubuntu de interfață grafică bazată pe aceeași logică a interfeței grafice “unificate” pentru orice device (desktop, laptop, tabletă, telefon). Și da, suge la fel de mult pe cât suge și noua versiune Gnome. Suge atât de mult încât majoritatea utilizatorilor de Ubuntu au sărit în barca celor de la Linux Mint care-au refăcut o bună bucată din funcționalitățile unui desktop normal cu ajutorul Cinnamon. De altfel (și aici vine avantajul major al open-source) nici vechii fani Gnome 2.x n-au fost uitați pentru că a apărut un fork al proiectului numit MATE.
Toate treburile astea se petreceau în lumea Linux undeva pe la finalul lui 2010, începutul lui 2011. Și aici vă rog să aveți în vedere faptul că vorbim despre o specie de utilizatori ceva mai specială. Nu putem încadra utilizatorul obișnuit de Linux în categoria “secretarelor” care folosesc tava unității optice pe post de suport de pahar. Ei, a pune acești utilizatori în fața unei interfețe inutilizabile în lucrul de zi cu zi a fost o mișcare destul de proastă. Pentru amuzament căutați reacțiile lui Linus Torvalds legate de Gnome 3. Ca în orice controversă însă și asta are două puncte de vedere. Cel al utilizatorului era destul de clar și pentru mine. Cel al dezvoltatorilor unor astfel de interfețe îmi cam scapă și aș fi vrut să înțeleg mai bine motivația lor așa că am tot căutat explicații mai mult sau mai puțin oficiale. Una dintre ele spune că o astfel de interfață este mult mai ușor de folosit și va atrage noi utilizatori în lumea Linux. I call bullshit ! În primul rând un utilizator “nou” vine obișnuit cu Windows (cel mai probabil) sau cu MacOS (de-acolo rar scapă cineva). Punându-l în fața unei interfețe care NU seamănă cu nimic din ce-a văzut până acum, este contraintuitivă și neproductivă și îl va frustra rapid, nu va face mulți purici prin lumea Linux.
O altă explicație este legată de unificarea “experienței” de lucru indiferent de device. O să revin la asta imediat ce vorbim și despre isprava Microsoft.
Avem niște reactii nasoale în lumea open-source în urma lansării unei astfel de interfețe și ce face Microsoft aproape 2 ani mai târziu ? Lansează o nouă interfață creată pe aceeași idee (a unificării experienței) în Windows 8. Bineînțeles că lucrul la “Metro” era început de ceva vreme, înainte de lansarea Gnome 3 sau Unity însă asta nu mă împiedică să nu remarc cât de haios este să vezi cum nimeni nu învață nimic din greșelile altora și s-ar putea să fie la fel de amuzant să văd cum aroganța asta n-o să le pice tocmai bine. De altfel la cum văd reacțiile (au băgat la greu bani în blogurile de tehnologie pentru promovarea Windows 8) și la cum a început și tătucul Bill să iasă în public și să laude Windows 8, cred că versiunea asta o să stea la loc de cinste alături de Windows Me (s-ar putea chiar să primească un loc fruntaș). Cea mai amuzantă a fost o postare de pe Slashdot în care utilizatorii de Windows XP/7 erau întrebați dacă-s la fel de deștepți ca un puști de 3 ani care (conform articolului) se descurca în interfața de pe Windows 8. Trecând peste faptul că văzând filmulețul ți-era clar că nici măcar copilul ăla (ajutat și de tac’su) nu se descurca, idioțenia unei astfel de comparații e îngrijorătoare din motive lesne de înțeles.
Și dacă în lumea open-source o asemenea “inovație” deranja totuși un număr limitat de utilizatori, noua interfață grafică Windows va afecta (cel puțin teoretic) un număr mult mai mare. Zic “cel puțin teoretic” pentru că, momentan, nu e nimeni obligat să schimbe versiunea de Windows și totodată modul de lucru. Eu unul am fost un “early-adopter” de Windows 7 încă de pe la RC apărut pe MSDNAA. Însă acum, după 3-4 încercări de-a folosi abominația aia, nu mă grăbesc absolut deloc să o folosesc. Și ce este cel mai amuzant este că există încă o mulțime de utilizatori de Windows XP în mediul corporatist. Pentru că acolo este cel mai greu de schimbat radical modul de lucru. Uneltele folosite, procedurile de lucru și dimensiunea organizației pot face ca migrarea pe o versiune nouă de sistem de operare să fie un coșmar. Conform statisticilor adunate de w3schools utilizatorii de Windows XP erau prin august pe la 24.8% (în scădere, dar oricum un procent destul de însemnat pentru un sistem de operare lansat acum 11 ani (tot în octombrie, pe 25 nu pe 26 ca Windows 8). Mai ales că, așa cum bine știți, încă are extended support până în aprilie 2014. Comparativ cu XP, Vista zace pe undeva pe la 3%, sub Linux și MacOS și nu a depășit vreodată 20% (a început să scadă rapid de tot după apariția Windows 7). Însă problemele erau cu totul și cu totul altele la Vista.
Mi-e greu să văd pe altcineva în afara celor entuziaști (plătiți sau nu) lucrând cu interfața din Windows 8 oricât de atrăgătoare poate părea cuiva la prima vedere. De la bun început faptul că este creată pentru a fi utilizată în principal pentru un ecran cu touch m-a cam enervat. Nu de alta dar sunt genul de persoană care nu suportă un ecran murdar. Momentan laptopul actual nu are ecran touchscreen și nici nu simt nevoia unui astfel de ecran. Vorbim totuși de-o tehnologie care există de ceva vreme pe piață și care nu a fost adoptată până acum în utilizarea stațiilor de lucru din motive de ergonomie. De ce-ar sta cineva cu tot corpul aplecat în față și cu mâna întinsă spre ecran în loc să stea relaxat cu mâna pe un mouse ? Problema brațului obosit în urma utilizării unui astfel de ecran este bine-cunoscută și poartă numele de “gorilla arm”. Dar după cum spuneam, în afara unei mâini pe care ești obligat s-o ții în aer în loc s-o sprijini pe masă mai există și problema unui ecran murdar. Acum câteva luni am avut ocazia să lucrez (și am apucat să mă și joc cu Windows 8) pe un sistem All-in-one cu ecran tactil. Obsesia mea pentru un ecran curat m-a obligat la un consum imens de șervețele și soluție de șters ecranul. Câteva săptămâni mai târziu am vazut un sistem similar instalat în sediul unui client care avea pe ecran niște pete întinse prin care distingeai cu greu un scris. Deci să recapitulăm, pe lângă faptul că ești obligat să stai ca un idiot cu mâinile în aer mai și murdărești suprafața pe care-ar trebui să vezi ceea ce faci. Bună idee.
Există și alte metode de lucru care nu implică atingerea directă a ecranului (Leap Motion). Însă rămâne problema ergonomică a mâinilor ținute în aer. Dacă ar aduce un plus de finețe în mișcarea cursorului (utilă în aplicațiile de design) sau un plus de complexitate (utilă prin diverse jocuri) o astfel de metodă de lucru poate avea avantajele ei și poate fi complementară metodelor clasice de navigare (mouse și tastatură). Dar un ecran tactil nu aduce nici un fel de avantaj în cazul unei stații de lucru obișnuite.
Și-acum să revenim la măreața idee cu “unificarea experienței” pe care-au avut-o cam toți în ultima vreme. Sunt utilizator de smartphone (cu touchscreen ) de ceva vreme. Mai precis de pe la Sony-Ericsson M600i. Momentan am Samsung Galaxy S3, un telefon cu un ecran suficient de generos. Deși am instalate pe el inclusiv aplicații de conectare remote prin ssh nu pot spune că gata, de mâine arunc PC-ul și folosesc exclusiv telefonul. Și asta nu din cauze legate de dimensiunea ecranului. Pur și simplu nu poți lucra la fel de eficient pe un touchscreen, cu o tastatură care nu-ți oferă o senzație tactilă ÎNAINTE de-a apăsa vreo tastă, pe o interfață grafică care nu are suport de multitasking. Da, este un dispozitiv excelent pentru a primi informații rapid, pentru vizualizarea informațiilor nu pentru introducerea lor. Pot să-l folosesc pentru browsing, pentru citit mail-urile, pentru ascultat muzică sau pentru a vedea un film. Însă nu pot să-l folosesc pentru a introduce date. Dac-aș sta să scriu articolul ăsta folosind un ecran tactil ar fi frustrant. Pe ecranul laptopului meu stau în momentul de față, pe lângă fereastra de browser deschisă, o fereastră de chat, o consolă ssh deschisă și un indicator de durată a timpului rămas până la copierea unui director pe un alt disc. Multitasking pur și simplu. Nu poți folosi același mod de lucru pe o tabletă sau pe un telefon. Și-atunci de ce să simțim nevoia să “unificăm experiența” ? A aduce o stație de lucru la modul de lucru pe tabletă înseamnă a pierde toate avantajele pe care le are, toată flexibilitatea pe care poți s-o ai cu o stație de lucru. Și pot să “profețesc” fără teama că mă voi înșela amarnic faptul că flexibilitatea asta va fi cerută și în continuare de la o interfață grafică. Ceea ce-am văzut noi prin filme de la Star Trek până la Minority Report sau Avatar nu are nimic în comun cu ceea ce muncim zi de zi. Cum le zic și studenților de pe la Cisco, poți fi mult mai rapid cu tastatura într-un CLI decât cu mouse-ul într-o interfață grafică atunci când vrei să configurezi un echipament. Similar, poți fi mult mai eficient cu metodele clasice și interfața grafică clasică decât cu o interfața grafică creată pentru a fi utilizată pe o tabletă.
Iar dacă interfețele astea grafice sunt viitorul pe care-l așteptăm cu nerăbdare, îmi pare rău să vă spun dar viitorul cam suge.
Pentru nefericiţii care folosesc IE, vezi că e un bug în temă care împiedică vizualizarea paginilor.
Cristian Banu, aia care folosesc IE merita sa nu le mearga pagina :)
http://articles.latimes.com/2012/jun/14/business/la-fi-tn-internet-explorer-7-tax-20120614 – asta merita!!!
Am văzut și eu acum vreo jumătate de oră dar nu știu de la ce naiba e și îmi place prea mult tema ca s-o schimb (nici nu găsesc ceva similar prin temele de wordpress căutate).
Gata, reparat.
Neah, nu merge, e de la DOCTYPE. Aparent DOCTYPE-ul definit în temă nu e văzut de browsere. Habar n-am de ce. Prin urmare voi servi tema default pe IE-uri.
Viitorul suge, dar nu din punct de vedere al aspectului interfetelor, ci din cauza ca asta cere piata.
Nu mai sunt multi care vor o chestie complexa. Majoritatea vor ca laptopul/tableta/desktopul sa fie o scula de indobitocire, pe care sa faci un singur lucru (vazut un film, citit un articol de ziar sau blog, comentat 3 cuvinte la poza pusa de altcineva).
Parerea mea e ca publicul nu cere o interfata care se preteaza introducerii unei cantitati mari de date. Si asta e intr-adevar trist.
E o linie destul de fina intre ceea ce cere piata si ce vrea utilizatorul. Pentru ca pe partea de touch utilizatorul nu prea stie ce vrea. Vrea ce ii place mai mult din ceea ce se ofera de la diversi producatori. Un mic paradox.
Ce vrea cu adevarat utilizatorul e Minority Report, Star Trek etc. Dar asta nu se poate inca.
Am cochetat cu ideea desktop touch, dar desi nu am ceva impotriva petelor pe ecran, mi s-a parut extrem de prost gust.
Acum sintem la stadiul descris de @ABS, insa in timp utilizatorul va dori sa faca si mai multe. si atunci o sa vada ca nu poate. Am vazut la un moment dat chiar si colutii de programare disponibile pe telefoane touch. FFS, nu sta nici dracu dupa asa ceva. Poate cel mult o consola unde ai rulat o comanda si gata.
Cit despre windows xp in corporatii, treburile se misca spre 7. Mai greu, dar se misca. Vista a fost un FAIL imens, chiar si pt corporatii. 7 Promite totusi ceva mai multe. Am o idee si vad ca in multe locuri se migreaza. Acolo sint alte probleme ca nu tin neaparat de sistemul de operare. Aplicatii care trebuie testate si certificate pe noul sistem de operare, suport ( adica suport si manuale, nu suport a la gigel sysadmin de retea la el acasa ) etc.
ps: mereu am urit gnome :)) fan kde cu windows shortcuts + alt+k ( kill focus window ). :) Ca tot vorbim si de usabilitate.
Tocmai asta comentam și eu, chiar dacă utilizatorul vrea Minority Report, Star Trek, etc. pentru că i se pare extrem de interesant din punct de vedere vizual va descoperi în scurt timp că nu e prea ergonomic să miști mâinile în aer ca o maimuță. S-ar putea să mă înșel da’ până la momentul în care vom putea să controlăm tehnologia doar gândindu-ne la ceea ce vrem să facem nu cred că va detrona ceva controlul uzual cu un mouse și-o tastatură indiferent câte “inovații” apar. Chiar și controlul vocal e inutilizabil într-un mediu ușor zgomotos fără să mai punem la socoteală momentele când chiar asculți ceva pe fundal.
Iar cu XP-ul în corporații și eu sunt suficient de la curent cu ceea ce se întâmplă, tocmai de asta și comentam. Mai acum un an râdeam de Piticu care tot abera că XP-ul e depășit și că de ce nu-și cumpără toți ca el i7 să instaleze un sistem de operare modern. Eh, tocmai din cauza corporațiilor. Și hai, că aplicațiile care sunt testate și certificate și merg pe un Windows 7 mai sunt cum mai sunt dar de multe ori sunt folosite și aplicatii vechi pentru care trebuie găsiți înlocuitori. Și să-i pui pe gigeii din corporații să înlocuiască un tool cu care s-au obișnuit e un adevărat coșmar.
Neah, nu merge cu control mental.
Am citit acum vreo 15 ani (sau mai mult? cum am imbatranit…) o povestioara SF interesanta. Niste unii au facut o masina care era condusa doar prin puterea gandului. Si i-au dat prototipul unui nene sa o testeze. S-a suit ala la volan si totul frumos, pana cand iese in decor si moare. Dupa indelungi cercetari au ajuns astia la concluzia ca pur si simplu soferul s-a uitat la peisaj si a gandit ceva de genul “ce frumos e pe camp, ce m-as plimba nitel pe acolo”, iar masina s-a conformat.
Asa si cu computerele cu control mental. Scrii si tu linistit un email, o vezi pe o colega trecand si brusc te trezesti cu facebook cautand poze cu ea goala :)
Nu văd nimic în neregulă în chestia asta :D
weird, si eu am citit povestea respectiva (Almanah Anticipatia 1986 daca nu ma insel) si de cate ori vad chestii SF la masini, la ea ma gandesc.
Unde mai pui ca poate in firma ai aplicatii ce merg fain pe XP dar crapa pe 7, iar costul de upgrade al aplicatiei e mai mare decat costul platit pe cele 10 statii noi de lucru. Eh, “utilizatorul” mitic care vrea Minority Report sa vina el sa explice angajatilor de ce le-a disparut munca de juma’ de zi cand a crapat aplicatia, dar deh, daca lui ii merge fain timelineul pa Facebook si CS1.6 e jmekerie sistemele de operare. Asa ca stai cu un sistem cu XP intr-un colt si trece fiecare si face operatia aia buguita pe el si apoi se intorc pe avioane, pai nu?
Legat de Gnome3 vs KDE4, cel din urma a avut cum ai zis bunul simt sa nu se dea rotund la versiunea 4.0.0 iar de la 4.2.0 deja era altceva, fiecare noua versiune facea cumva mai bine. In trecut si Gnome a avut asa evolutie insa la versiunea 3 lucrurile merg din rau in mai rau. Un review interesant aici: http://blog.quaddmg.com/2012/9/20/gnome-3-review/ dar tare mie ca nu il aude pe omu’ asta nimeni. Daca Linus e usor de ignorat, ca el zice FU la toata lumea :), ignorarea utilizatorilor e altceva.
CRM-ul la mine nu merge pe vista sau 7 decât dacă fac upgrade … cost 50.000 euro pentru 12 utilizatori ;) … colac peste pupăză cei ce ii știu trecuți la ultima versiune au albit într-un an câți alții în șapte =))
Ah, si ca imi amintii pe urma, era o incantare Gnome2, si mai ales aranjat ca in SLED10 sau Ubuntu 10.10, totul integrat frumos, toate la indemana. Si probabil Canonical vazu ce ii asteapta in Gnome3 de se apucara de Unity, acu’ ca o dadura si ei in uniformizare/unificare/diversificare ca ii mananca mana si pe ei de TV/telefon/tableta e alta treaba trista.
Prima experienta cu Win8 a fost cand am incercat sa pun intr-o masina virtuala si mi-a dat eroare. Aia a fost si ultima… Urmatoarea “bila neagra” a fost cand am urmarit un filmulet facut pe un site tehnic in care am vazut cat de mult a fost “schilodita” partea de productivitate – click dreapta iti aduce optiunile undeva pe marginea de jos, nu poti pune doua documente alaturi (combinatia Windows + sageata stanga sau dreapta) pentru ca una iti ramane ca o “banda” etc. Mai sunt atatea, dar nu are rost sa le enumar.
Ce ar fi trebuit sa invete mai toti este evolutia Android – cat de greu a fost sa realizeze un sistem comun pentru smartphone si tableta desi, tehnic, par a se baza pe aceleasi principii si ai spune ca difera doar rezolutia. Cu toate astea s-a dovedit mult mai complicat sa faca un singur sistem de operare. Dar MS, dupa ce a tot “imbunatatit” suita Office (mai intai au futut noul sistem toolbar, iar acum au futut absolut tot) si a facut-o vai de capul ei (si acum duc dorul barelor mici pe care puneai ce butoane doreai, iar fisierele Word de 300 pagini TOT se misca parca ar fi baze de date cu milioane de inregistrari), acum o sa ofere un alt “super produs” care sa fie un “demn urmas” pentru Win Me si Vista…
Ai uitat sa precizezi ca, pentru a “promova si mai bine” Win8 pentru tablete, MS a decis ca primele tablete sa nu aiba decat conexiune WiFi. Cine are nevoie de 3G? Doar iei tableta sa stai cu ea pe genunchi acasa sau unde ai retea wireless… Doar nu iti iei tableta sa o poti lua cu tine oriunde, sa iti verifici mailurile, sa stai pe net? Sau poate faci un hotspot cu mobilul – ce poate fi mai frumos decat sa-ti moara si bateria de la telefon? (Mai toate tabletele bune cu Android 4 au deja si varianta cu 3G.)
“Promotie” de cacat: si Win8, si Office 2013 (sa pui documente confidentiale “in the cloud” – cum sa nu…). Sper doar sa treaca repede peste ele si sa-si bage mintile in cap – desi cu Ballmer la conducere, numai in gropi vor da.
P.S.: Cu totii (noi, cei inclinati spre IT) visam la interfata interactiva din Star Trek (LCARS) sau din Minority Report, dar acolo era un sistem apropiat de ideea de tableta – nu tastai intr-o fericire, nu comparai documente, nu aveai mai multe ferestre deschise etc.
Poti sa stai linistit, asa cum nu se mai gasesc (decat foarte foarte greu si la preturi sensibil mai mari) blugi normali, ci numai jeguri rupte, cu diverse modele tampite, la fel vor fi toate interfetele grafice – inutile, dar “kewl” pentru cocalari.
Deocamdata, Win8 are un avantaj mic – poti totusi sa accesezi un desktop (desi boul ce a hotarat ca e inutila posibilitaea de a seta desktopul ca mod de lucru implicit merita impuscat) pe cand in Ubuntu… pauza (vorbesc de instalarea default, de pe CD). Pe de alta parte, Win8 are un design minimalist (si ala ce a aprobat designul asta merita impuscat) de ai impresia ca te-ai intors la Win 3.1 (sau System 7.x)
Incet-incet, MacOS incepe sa para o solutie foarte buna (deocamdata a ramas “clasic”) desi ca sistem de operare pentru unul mai geek e foarte foarte tampit.
Ma ingrijoreaza faptul ca se pare ca am ajuns in punctul in care n-o sa mai fac vreodata update la sistemul de operare.
Sau poate trebuie sa asteptam, apropo de “arata ca si Win 3.x”. Inca 20-30 ani si ajungem iar pe drumul cel bun. :))
Mda, Win 8 sucks. Sper sa il hackuiasca baietii si sa ii scoata patratelele, sa puna iar butonul de start acolo unde ii e locul (de ce mama lor l-au scos, nu stiu). Puteau sa te intrebe si ei la instalare: fraiere, vrei patratele sau desktopul clasic? Si asa impacau si capra si varza. Insa nu, au trebuit sa strice ei tot. Si-au bagat ribonul ala blestemat pana si in Explorer. Imi place la 8 faza cu mount-ul iso-urilor si suportul multiscreen care nu e terminat (poate in 9).
aia cu butonul nu mai e de mult un argument atata timp cat se poate inlocui cu ‘nspe solutii, gugalit damit
@Licaon_Kter
Da, pentru ca e misto de tot sa cauti solutii la lucruri care nu trebuiau stricate in primul rand…
@Sabotor: E si nu e asa. MS e intre ciocan si nicovala, e prea mare ca sa schimbe ceva, vezi butonul, dar o sa devina prea mic daca nu inoveaza si le pleaca clientii (marog, pierd clientii) la iOS si Android. Si ca orice miscare o sa doara la inceput. O sa vezi ca intr-un an, daca isi joaca bine cartea cu Metro pana la capat, sa aiva plicatii bine integrate adica, or sa zica toti ca “dada ce misto e”. Acum is doar valuri cu o prostie pe care poate o vezi de 2 ori pe zi, daca esti asa productiv si oricum nu vezi decat plaicatiile care iti fac bani, nu? :D In rest, sub capota treaba continua: http://arstechnica.com/information-technology/2012/10/better-on-the-inside-under-the-hood-of-windows-8/
In cel mai bun caz poți să ai aplicații integrate care îți agregă informația. Dar nu vei avea niciodată flexibilitatea și multitaskingul pe care îl ai într-un desktop clasic. Pentru că nici pe tabletă n-o ai.
Eu am încercat Win8 și îmi place. De fapt l-am și cumpărat ieri. Faza cu touch screen mă lasă rece, eu cu mouse si tastatură lucrez, și merge ok. În desktop funcționează la fel ca windows 7. Iar faptul ca designerii au schimbat și lumea se vaită îmi aduce aminte de Henry Ford care a spus ceva de genul: “Dacă întrebam oamenii ce vor îmi răspundeau ca o trăsură mai bună”. Totuși el a făcut o mașina cu rezultatele pe care le vedem.
Lucrează tu mai mult cu el și-o să observi că de cele mai multe ori ești obligat să dai click-uri în plus pentru funcționalități de bază (ia, intră din Desktop în control panel de exemplu). Pur și simplu l-au făcut mai contraintuitiv, o struțo-cămilă de tablet-like os și os de desktop dar cu o bună parte din “uneltele” de desktop handicapate.
Cât despre faza cu Henry Ford, zici că-i copiată din manualul de marketing de la MS for dummies. În primul rând că de fiecare dată când îl văd citat pe Henry Ford îmi aduc aminte de George Selden iar în al doilea rând pentru că, așa cum spuneam și prin articol, o interfață gândită să funcționeze pe tabletă nu va avea niciodată flexibilitatea uneia de desktop indiferent cât de mult marketing bullshit mănâncă Microsoft.
Windows Button -> -> Click. Nu pare așa de departe. Lucrez cu el de vreo jumatate de an, cam 1 saptămână e timpul în care te obișnuiești, pe urma e nasol fără metro. Partea care îmi place e live tiles. Apeși start și vezi, ai mailuri, câte grade sunt afară, a scris cineva ceva pe messenger, etc. O fi aia cu Henry Ford veche, dar cred ca MS nu vrea să ajungă cel mai bun producător de trăsuri.
OFFTOPIC: Imi plac postarile tale si le citesc de fiecare data cu placere – de ce nu ai si tu acolo niste reclame in lateral ca sa mai dam si noi un click, doua ca rasplata?
Unity nu e asa de naspa. E un doc vertical cu multe functionalitati destul de misto. Nu-ti place poti instala ce dock si task bar vrei. De win 8 nu comentez.
E adevărat că îți poți instala ce vrei. Așa și în 8 poți aduce butonul de start la loc cu un software adițional. Însă eu comentez faptul că au simțit nevoia să-l facă mai puțin utilizabil decât înainte. Nu-l poți redimensiona, nu poți redimensiona icoanele, nu poți afișa pe 2 rânduri icoane, etc…
Apropo de asta. http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTIxNzA
Lumea (Apple de exemplu, dar mai nou vad ca si ceilalti zic acelasi lucru) vorbeste despre “post PC era”. Adica s-ar cam vrea sa dispara PC-urile, pentru ca multi pe aici zic ca asta cer userii, dar userii au ce li se da.
E ca si cum cei din mass media zic ca dau stiri negative (crime and stuff) si programe mizerabile pentru ca asta cere lumea, dar oamenii sunt asa cum ii educi. Asa au fost educati, asta cer, asta cred ca au nevoie. La fel si userii, sunt cum ii educi.
Daca viitorul va fi lucrul pe tableta grafica cu OS-ul incarcat din cloud, si cu toate datele in cloud, cu abonament lunar pt accesul datelor, atunci chiar ca suge rau … Pt. ca asta promoveaza astia mari… deci asta stiu si userii ca au nevoie.
Stiam ca e rau, dar nu atat: https://igurublog.wordpress.com/2012/11/05/gnome-et-al-rotting-in-threes/ :-
cred ca mi-am ales bine momentul sa trec la i3 ( http://www.i3wm.org ) dupa ani de KDE3/4.
De ce ai avea nevoie de Windows 8 ? Eu am Windows 7, care intretinut corespunzator merge la fel si dupa 3 ani, spre deosebire de XP care dupa cateva luni incepea sa mearga tot mai greu. Nu simt nevoie de Windows 8, nu e mai util, nu imi usureaza munca.
Poate ca windows 8 nu a fost gandit pentru workstation, pentru productivitate. Pentru asta exista XP si 7 care merg decent, dar amatorii de touch nu aveau o varianta.
Poate ca esecurile Milennium si Vista au fost dorite. Uita-te la Apple, au vandut milioane de iPhone 5 dupa care anunta ca in cateva luni lanseaza iPhone 5S pentru ca 5 simplu are niste probleme, deci cumparati-va peste jumatate de an alt telefon ca ala mai vechi nu e chiar atat de bun.
Pentru că la Windows 7 deja a fost anunțat că nu va mai apărea un SP2, este anunțată data finală pentru suport oferit din partea Microsoft. Astea-s cele mai importante motive care vor afecta în primul rând companiile care vor să ia o decizie de migrare. Spuneam în articol că sunt încă multe companii care nu au migrat de la Windows XP încă. Și atunci puși în fața apariției Windows 8 s-ar putea să aibă oareșice rezerve în a mai merge pe mâna Microsoft. Eu aș face o analiză și-aș încerca să migrez pe un OS mai predictibil.
Ca și utilizator casnic te cam doare în bască la prima vedere. Însă ce te faci dacă vrei să-ți cumperi un laptop nou să spunem și nu găsești la el decât drivere pentru Windows 8 (este cazul ălora de la HP care au și anunțat că NU vor oferi suport pentru Windows 7 pentru sistemele noi lansate cu 8). Ei, te mai doare în bascheți acum ?
OS mai predictibil decat Windows nu cred ca exista, cel putin nu momentan. Si sa nu imi dai exemplul Linux, din punctul de vedere al corporatiilor, Linux e un mare NU tocmai pentru ca nu poti sa fii sigur ce le mai trece prin cap alora peste 5 ani.
Macar Windows vine cu suport pentru X ani. Daca vor vedea ca lumea nu accepta 8-ul, probabil ca or sa faca si cu 7 cum au facut cu XP, adica sa prelungeasca suportul pentru chestiile critice… si atunci corporatiile vor mai putea sta niste ani cu 7.
Exact. A fost predictibil până la 7 inclusiv. Și să nu uităm că Linux s-a maturizat destul de mult în ultimii ani. Vezi ce vrea să facă Gabe Newell. Deja producătorii de hardware încep să scoată drivere bunicele și pentru Linux, rar te mai lovești de probleme de compatibilitate cu hardware, majoritatea componentelor și perifericelor merg fără să te mai chinui să le faci să funcționeze cum făceai pe vremuri.
Sunt deja multe companii mici/mijlocii care folosesc Linux ca sistem de operare pentru stațiile de lucru pentru că au vrut să reducă costurile. Și cum suntem încă în criză economică nu văd de ce n-ar putea să crească numărul celor care adoptă Linux dacă Microsoft continuă pe tema asta.
O companie mica isi poate permite sa treaca pe Linux. Una mare nu. Crede-ma ca de exemplu pentru noi, unde lucrez, ar fi o catastrofa daca am fi obligati sa trecem complet pe Linux in cateva luni. Exista zeci de aplicatii pentru care nu exista alternativa pentru Linux, atat cele comerciale, cat si cele dezvoltate intern. Hai sa zicem ca la alea interne muncesti cateva luni si le faci sa mearga pe Linux, dar la alea comerciale ce te faci?
Cat despre Newell, nu mi-e foarte clar ce vrea sa faca. Intr-adevar, poti sa incerci sa promovezi Linuxul printre dezvoltatorii de jocuri, dar cati crezi ca il vor imbratisa in viitorul apropiat? Din 400 de jocuri cat am eu Steam nu cred ca sunt mai mult de 10 care au suport si de Linux, deci nu cred ca sunt sanse de schimbare majora in viitorul apropiat; daca nu va convinge marea majoritate a dezvoltatorilor sa ofere suport si pentru Linux, ce ma fac cu jocurile vechi? Cum le mai joc?
Singura lui sansa ar fi sa reuseasca sa ofere o solutie gen Wine integrata in Steam, adica daca vreau sa joc un joc pe Linux sa vada automat daca are suport de Linux (si sa bage versiunea nativa Linux) sau nu, caz in care sa faca el singur emularea.
De aia spuneam că e nevoie de o analiză înainte de-a face migrarea. Dacă găsești alternative viabile pentru aplicațiile folosite în Linux nu văd ce te-ar putea opri.
Newell profită de faptul că Linux ca sistem de operare a început să se maturizeze. Și față de Windows aici poți repara mult mai ușor ce nu-ți place. Cum ar fi să lanseze Valve o distribuție de Linux targetată pentru jocuri ? La început probabil că vor fi doar câteva titluri însă flexibilitatea oferită și predictibilitatea s-ar putea să stârnească interes.
Sunt doar niște speculații dar oricum, mi se pare că lucrurile chiar devin interesante în domeniul ăsta. Și cu atât mai mult cred ca momentul în care Microsoft alege să facă o schimbare majoră în sistemul de operare nu este un moment foarte bine ales.
@ABS
Si daca iti spun eu de o companie f. mare (Wiki spune ca are peste 430000 de angajati) care tocmai trece pe Linux (mai corect a cam trecut, ca data limita e pana la sfarsitul anului)? La toolurile dezvoltate intern, ei bine, au pus biciul pe programatori sa le faca si pentru Linux, iar pentru restul aplicatiilor s-au gasit alternative. Ce-i drept, aveau ei deja de ~4 ani un program prin care te lasau sa-ti instalezi Linux, daca vrei. Nu vreau sa zic ca e usor, dar nu cred ca exista vreo companie care nu poate sa treaca la Linux.
Si mai sunt si altele, la fel de mari. Sa ne gandim la Google, de exemplu, si ei parca tot Linux folosesc pentru workstation…
@Sabotor – wiki nu se pune, este non profit.
Iar Google are toate motivele sa foloseasca Linux, doar Microsoft este unul din competitorii mari ai lor.
Pana la urma la o companie totul se reduce la costuri minime si castiguri maxime. Daca prin trecerea de la Windows la Linux bagi 1.000.000 dolari in rescrierea tuturor toolurilor interne si cumpararea unor tooluri alternative, mai bagi inca niste sute de mii in traininguri (nu toti angajatii sunt programatori, ca aia se descurca), dupa care vei vedea o scadere a productivitatii, cel putin in primii 2 ani, stai si te gandesti: oare merita? Daca nu fac trecerea, pierd mai mult de 2.000.000 dolari, cat m-ar costa daca fac trecerea?
Si ca sa nu zici ca estimarile mele sunt fanteziste: hai sa zicem ca un programator e platit in medie 3000$ pe luna (facem media globala; punem la socoteala si indieni, dar si vestici). Costurile pe luna ar mai fi cel putin 1000$ (taxe pe care le plateste firma, mijloace fixe, chirie etc). Deci se aduna 4000$ pe luna, adica 50.000$ pe an. Daca ai niste tooluri destul de complexe, ai nevoie de cateva luni sa le portezi (nu zic rescris, ca daca e vorba de rescris poate fi vorba de ani). La 10 tooluri a jumatate de an si inca 20 a 3 luni, inseamna 120 de luni de munca, adica 10 programatori intr-un an, deci 500.000$ numai programatorii. Adaugi aici unele modificari de design, ca Linux nu e identic cu Windowsul, adaugi niste QA care sa verifice toolurile ca functioneaza la fel, adaugi cel putin 3 manageri pentru cei 10 programatori si gramada de QA, eu zic ca depasesti usor 1.000.000$.
@ABS
toate-s bune si frumoase, numai ca ai inteles gresit. Wiki spune ca acea companie mare are 430000+ angajati. Si are dreptate (cel putin in cazul asta).
Restul cu scazutul productivitatii si pierderi sunt basme demne de SF. Probabil va scadea productivitatea alora ce bagau solitaire la lucru….