Cititorii mei mai vechi știu că mă apucă des mâncărimile prin zona dorsală și experimentez diverse chestii care mă aduc apoi în situația de-a înjura temeinic.

Ei, cam așa m-a apucat și în weekend-ul trecut cu Windows 8.1. Proaspăt apărut în oferta MSDN AA am zis să-l încerc. Nu pentru c-aș fi crezut neaparat că Microsoft a reparat toate căcaturile enervante din 8 ci pentru că, în sfârșit, cei de la HP au drivere pentru majoritatea componentelor din găleata cu șuruburi pe care-am dat o grămadă de bani. Da, inclusiv pentru fingerprint reader, deși a durat mai bine de-o oră cu un reprezentant HP pe un live chat ca să fac rost de driverul respectiv. Chiar îi ziceam vreo 2 vorbe de bine în timp ce-i atrăgeam respectuos atenția (după ce m-a luat cu “stați să vedem dacă HP oferă suport la Windows 8 pentru echipamentul dumneavoastră”) că un Thinkpad vechi de 7 ani are TOATE driverele disponibile pe site-ul Lenovo pentru Windows 8. Un HP Elitebook aflat încă în garanție nu are. Mă repet, când oi mai vrea să mai cumpăr HP sper să am un prieten bun prin preajmă care să mă liniștească cu un șut în părțile moi.

Bun, deci am verificat disponibilitatea driverelor și am trecut la treabă. Instalarea (pe un SSD) a fost gata înainte de-a termina eu o bere (și prietenii știu cam cât de “greu” îmi este să golesc o bere). Am început apoi să instalez driverele. Cu mici chinuri (HP SoftPaq e complet inutil pe 8.1) am instalat tot ceea ce era de instalat. Și m-am bucurat și când am văzut în final fingerprint reader-ul mergând în Windows 8.  Am instalat apoi Pokki ca să am un StartMenu funcțional (muie Microsoft încă odată pentru butonul de start).

Și am trecut la una din operațiile pe care de abia așteptam să le fac. Să instalez Kaspersky Internet Security pe un OS curat. Mdap, după cum povesteam, cu încă ~180 de zile disponibile din licența de BitDefender am cumpărat o licență de KIS pentru 2 ani.  Când ce să vezi, installer-ul de KIS îmi fâlfâie frumos o pulă (OS incompatibil) prin fața ochilor și se închide.  Da, știu, KIS se instalează perfect pe Windows 8 și merge în continuare dacă faci upgrade la OS-ul respectiv la 8.1. Dar nu vrea să se instaleze direct pe Windows 8.1.
Plin de spume contactez suportul Kaspersky. Din exteriorul aplicației pentru că deh, nu am avut cum să instalez aplicația. Și am tichet deschis de sâmbătă dimineața la ei plus un mail trimis la [email protected], ambele ignorate cu succes de atunci.

Sunt încăpățânat și nu vreau nici să instalez BitDefender. Unul din motivele pentru care am reinstalat OS-ul a fost tocmai BitDefender. Așa că aștept un răspuns și înjur în continuare.  Și mă gândesc că tare-aș prefera un produs bun (KIS) cu departamentul de PR și timpul de răspuns al celor de la BitDefender. Măcar așa, să știi că ești băgat în seamă chiar dacă nu-ți ascultă nimeni criticile aduse.

Revenind la Windows 8.1, nu observ mari diferențe fața de 8 clasic. Oricum stau doar în Desktop și consider “ui formerly known as metro” (pe principiul TAFKAP) un mare căcat inutil pe o stație de lucru. De altfel s-a și blocat în 2-3 rânduri (când am vrut să mă joc cu clientul de mail și când am vrut să deschid un pdf). Apropos, sfinte căcat, client mai handicapat (în sensul de “lipsit de orice funcție utilă”) de mail nu am văzut vreodată. Până si clientul din Android are mai multe funcții și pare mai deștept. Poate la următoarea versiune majoră se gândește și Microsoft c-ar fi util să ofere utilizatorilor posibilitatea de-a alege să dezactivezi complet rahatul ăla de interfață grafică.

Dar în Desktop este ok. Îți faci treaba absolut normal. Deși ești nevoit să instalezi un software 3rd party (Pokki) pentru a readuce câteva funcții elementare într-un UI. Marginile ferestrelor sunt un pic cam urâte (indiferent în ce nuanțe le-aș colora) și nu am gasit până acum cum să afișez titlul unei ferestre în altă culoare decât negru pentru că eu prefer marginile ferestrei și bara de titlu închise la culoare.

De două zile în schimb am remarcat o altă chestie deranjantă. Îmi ține CPU-ul la o frecvență mare și se încinge destul de tare carcasa notebook-ului. Suficient de tare încât să mă frig cu un usb stick băgat în partea cu procesorul. Ah, și cu utilizare de 10%, deci fără să fie folosit de vreo aplicație. Suspectez că-i o problemă legate de driverele extrem de bine puse la punct de cei de la HP și sper să se rezolve la un moment dat. Am verificat cu un cpuZ și ăla îmi afișa o frecvență de 3Ghz (în condițiile în care i5-ul meu are 2.6 în specs). Cred că-i o eroare de afișare și nu se apucă Windows-ul de overclocking de capul lui.

Ca să rezum, deocamdată îl tolerez. N-aș putea spune că-mi place dar pot să-mi fac treaba fără să mă afecteze prea mult micile neajunsuri și probleme pe care le are. Aștept cu nerăbdare momentul în care pot să instalez și un KIS. Și când oi avea timp voi vedea și cum se comportă când vreau să mă joc ceva.