Am mai bine de 10 ani de când “mă joc” cu Linux. Prima distribuție instalată cred c-a fost RedHat. Și mi-a poposit pe hdd maxim jumătate de oră. N-am reușit să ne înțelegem. Am trecut la Slackware și-am folosit distribuția câțiva ani, până când am avut un “coup de foudre” la prima întâlnire cu Debian.

De asta am și adoptat mai târziu cu multă ușurință Ubuntu. Fiind leneș m-au câștigat diversele avantaje pe care le-a avut față de Debian Sid pe care-l foloseam frecvent pe atunci. Când m-am trezit și cu cutiile de CD-uri gratuite acasă am devenit fan, credeam eu, definitiv.

Adevărul este că lumea utilizatorilor de Linux ar fi fost mult mai săracă fără Ubuntu. O distribuție creată în special pentru a fi ușor de instalat și de folosit, bazată pe cea mai completă (abțineți-vă de la flame-uri, am zis “cea mai completă” nu “cea mai bună”) distribuție realizată vreodată (Debian).

Am fost fan până la versiunea care-a abandonat interfața grafică clasică, task-oriented a Gnome-ului în favoarea Unity (app-oriented). Discutăm altă dată (puteam să jur c-am făcut-o deja) despre trend-ul ăsta de-a crea interfețe grafice gândite să meargă pe orice dispozitiv de la telefon și tabletă până la laptop/PC. Și de ce este un trend cretin și înjurat de toți cei care folosesc PC-urile și la alte chestii în afară de browsing, poze și filme. Cum și celelalte distribuții care foloseau Gnome au trecut pe Gnome 3 (mod de utilizare asemănător cu Unity), oameni normali s-au orientat la distribuțiile care mai folosesc încă desktop environment task-oriented. Și cel mai popular desktop environment în afară de Gnome este KDE-ul.

Versiunea oficială de Ubuntu cu KDE este Kubuntu. Și pe lângă cea cu Unity este singura care este susținută financiar de cei de la Canonical. Edubuntu, Xubuntu, Lubuntu fiind variante susținute de către comunitate. Asta până anul ăsta când Canonical a decis să trateze Kubuntu la fel ca celelalte versiuni. Adică să nu mai susțină financiar varianta cu KDE după versiunea 12.04 care va fi lansată în aprilie (din fericire va fi o versiune LTS).

Jonathan Riddell, dezvoltatorul-șef, a făcut anunțul pe lista de discuții de pe kubuntu-devel. Și spune printre altele că este o decizie rațională având în vedere faptul că versiunea asta nu a avut succesul scontat. Absolut adevărat. Nici eu nu am utilizat KDE până când Canonical nu mi-a băgat pe gât Unity. Iar evoluția topului de pe distrowatch ar trebui să le dea de gândit. Mint a depășit Ubuntu cu ultima versiune (cea în care au lansat MGSE), iar distribuțiile cu Gnome 3 (sau Unity) au scăzut puternic. KDE-ul fiind până la urmă cea mai completă versiune a unui desktop environment task-oriented este firesc să fie următoarea alegere pentru utilizatorii nemulțumiți.

Canonical însă persistă în a ignora utilizatorii iar Mark Shuttleworth se și crede un Steve Jobs mai mic uitând că utilizatorii de open-source nu-s tot una cu cei care preferă produsele Apple. Nu degeaba wallpaper-ul din Ubuntu a ajuns să semene izbitor cu cel default din MacOS.