Cine-o caută o găsește

M-a mâncat undeva și m-am apucat să ma joc cu o distribuție găsită prin intermediul unui coleg. Se cheamă Sabayonlinux și este Gentoo-based. Am descărcat un ISO de 3.3 gb și acasă am bootat desktop-ul de pe DVD. Știam că are XGL și eram curios cum se mișcă pe un FX 5700 bătrăior dar care încă face față.

Ce să zic, arată neașteptat de bine Live-CD-ul și se mișcă ok. Mici probleme cu monitorul (nu rula decât in 800×600 la 50Hz) m-au convins să-l și instalez local. Trebuia să renunț la partițiile cu Ubuntu. “No problem” zic eu și mă apuc de instalare. Eh, aici însă apar problemele. Mai întâi îmi spune că am nu știu ce eroare prin S-ATA și ca vrea să-mi reinițializeze tot disk-ul. “Ia pula” înjur eu în gând cu gândul la toate datele de pe proaspătul meu cumparat hdd s-ata de 300gb. N-aveam timp să-l conving să vrea și m-am hotărât să-mi eliberez o partiție din HDD-ul IDE și să instalez acolo dracovenia.

Deja mi-am creat mai multe probleme decât aveam nevoie. Șterg partițiile cu Ubuntu de pe hdd-ul de 300gb și copiez tot ce aveam pe o partiție de 50gb de pe IDE. Cam când eram pe la 95% se restartează brusc calculatorul. Mesaj de eroare la pornire că nu mai găsește hal.dll. Alte înjuraturi, de data asta prea colorate pentru a le exprima aici, și mă iau cu mâinile de cap. Rapid, caut CD-ul cu XP SP2 (ala bun, cu licența MSDN AA) și rebootez. Evident, vrea driver s-ata la inițializare că altfel nu vede HDD-ul. Bag discheta cu driverul, îl încarcă și când să arate partițiile frumos, eroare că nu poate să citească CD-ul. Plimbă CD-ul în ambele unități, rebootez iar, reîncarc iar driverul, ioc. 

Mă plimb nițel pe pagina de net de la Abit (AN7) și găsesc un driver mai nou de S-ATA. Îl iau pe ăla, dau drumul celui de-al 3-lea calculator din casă (al doilea desktop), că la laptop n-am floppy, și scriu driverul. Bootez iar, bag driverul și în sfârșit vad partițiile de pe cel de-al doilea disk. Surpriza mare este că nu apare de loc partiția pe care era instalat Windozele. Adică apare dar apare ca UNKNOWN.  În urmă cu câteva zile salvasem o imagine făcută cu Acronis-ul și mă bazez pe ea să recuperez câte ceva măcar. Cum nu am nici o posibilitate de a folosi Acronis-ul (că mi-a fost lene să instalez și versiunea care pleacă la bootare) va trebui să instalez ceva pe o partiție și după aia să pun Acronis. Mai pățesc odată faza cu eroare la citire de pe CD și într-un final reușesc să-l pun să instaleze ceva.

Mai există o șansă slabă să recuperez partiția respectivă exact așa cum era dacă fac rost de ceva care să-mi scaneze disk-ul S-ATA și partițiile de pe el și reușește să-mi recupereze partiția aia.  Deh, XGL am vrut, bătaie de cap am.  Să nu înțeleagă cineva că-i Linux-ul de vină că nu-i așa. Arată chiar foarte mișto distribuția respectivă și sper să mă joc cu ea după ce termin chinuitorul proces de recovery.

Uite, postez și niște poze să conving lumea :

 

3 Comments Cine-o caută o găsește

 1. wishmaster

  Io am reusit sa fac ubuntu la fel de coios ca in screen-urile de mai sus, dar parca e aiurea sa faca atata tevatura la un simplu minimize. Diaree, marsh la cacat bre! :-P

  Reply
 2. Vlad

  Eu am instalat si Beryl si Compiz pe Ubuntu (dupa ce am instalat nvidia-glx) si vreau sa spun ca merge foarte bine – si eu am tot un “obosit” de 5700. Compiz imi place chiar mai mult…

  Reply
 3. E-nigma

  vb lor.. dc vrei si gustos si sanatos (sa si mearga si sa arate bine) foloseste ceva consacrat.. Ubuntu zic ei, Debian e tatal lor..

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *