Codul rutier pentru taximetre

Poate nu știați (da’ în mod sigur aflați acum) că taximetriștii au un cod rutier total diferit de cel respectat de noi, restul muritorilor.

Hai să vă povestesc. Azi eram în drum spre muncă. Bucata de traseu pe care s-a petrecut întâmplarea care m-a ajutat să trag concluzia de mai sus începe de pe B-dul Pache Protopopescu -> Foișorul de Foc -> Intersecție cu Mihai Bravu. Personal am o obsesie cu încadratul pe banda optimă din timp pentru că nu-mi place să mă rog de alțiii și să mă bag în fața lor. Așa am făcut și acum. Intrând de pe Pache Protopopescu pe strada Traian m-am încadrat pe ultima bandă (urma să merg înainte tot pe Traian și să-i las pe cei care făceau dreapta să stea pe prima banda). Lângă mine se înfinge pe linia de tramvai un taximetrist de la Cobălcescu. Cum nu-i suport pe ăștia care se bagă șmecherește și cu tupeu, cum am prins verde cum am calcat-o și mi-am vazut de drum trecând prin fața lui. La stopul următor mă prinde ăsta din urmă și se așează paralel cu mine. El cu geamul deschis din dreapta, eu cu geamul deschis din stânga. Și-l aud cum mă întreabă “Nu prea ții la mașină prietene …“.  Calm îi răspund cu “Tu te bagi pe linia de tramvai și faci figuri acum ?” Moment în care aud noutatea absolută pentru mine : “Haha, fraiere, mai citește legea, întreabă un polițist, că ai voie să mergi pe linia de tramvai. Învață să conduci înainte.” N-am apucat să-l fac tâmpit că se pusese verde și-a plecat.

Mai târziu, cuprins de remușcări după muile virtuale date tâmpitului m-am apucat să caut pe net codul rutier/păreri să văd dacă nu avea cumva tâmpitul dreptate. Nu de alta dar la câți cretini tot văd zilnic c-o iau pe linia de tramvai te pomenești c-or fi având săracii dreptate. Ia să vă văd. Avea gigel dreptate sau nu ?

18 Comments Codul rutier pentru taximetre

 1. Etherfast

  N-au voie să depășească coloana de la semafor luând-o pe linia de tramvai. Singurul moment în care ai voie să mergi pe-acolo e când vrei să depășești pe cineva de pe ultima bandă, dacă toate celelalte sunt ocupate (presupunând că benzile se ocupă progresiv, măcar în teorie).

  Reply
 2. Irina

  Ai voie sa mergi pe linia de tramvai daca nu ai loc pe langa ea [vezi stradutele de la Lizeanu care sunt toate o mare linie de tramvai]. Dar da, taximetristi au propriile lor reguli de circulatie. Ai mai jos ce am gasit eu referitor la asta pe Internet:

  Art.99. – (1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa I de sanctiuni urmatoarele fapte savârsite de catre persoane fizice:
  10. nerespectarea obligatiei conducatorului de vehicul de a lasa liber traseul tramvaiului la apropierea acestuia, când drumul are o singura banda;

  Art.100. – (1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa a II-a de sanctiuni urmatoarele fapte savârsite de persoane fizice:
  9. nerespectarea obligatiei de a circula pe un singur sir, indiferent de directia de deplasare, într-o intersectie în care circula si tramvaie si de a lasa liber traseul tramvaiului atunci când spatiul dintre sina din dreapta si trotuar nu permite circulatia pe doua siruri;

  Si din proprie experienta, depasirea coloanei de masini pe linia de tramvai se sanctioneaza cu suspendarea permisului si amenda. Eram in masina cu un coleg care a depasit coloana si care s-a ales cu cele de mai sus.

  Reply
 3. Bogdan

  In ROUG 195 gasesti:
  Art. 103. – Pe drumul public cu cel mult două benzi pe sens și cu o a treia bandă pe care este amplasată linia tramvaiului lângă axa drumului, conducătorii de vehicule pot folosi această bandă, cu obligația să lase liberă calea tramvaiului, la apropierea acestuia.

  Nu sunt din Bucureșți ca să știu exact configuratie străzilor de care vorbesti

  Reply
 4. add

  stiu ca se relaxase treaba cu linia de tramvai, poti depasi pe ea, dar in nici un caz sa vii pe ea pana in buza semaforului…

  Reply
 5. miahi

  zoso iz right… daca drumu are >= 2 benzi pe sens pentru masini nu ai voie… daca are 1 banda pentru masini + 1 tramvai ai voie sa mergi pe ea… dar inainte de semafor nu mai ai voie sa o folosesti pentru ca incalci alta regula: ” nu ai voie sa stationezi pe sina de tramvai indiferent de cirmustante”

  Reply
 6. Radu Boncea

  In ROUG 195 Art. 103 este o greseala (typo). S-a vrut a se zice cu cel mult 2 benzi de circulatie pe sens, una de masini si una de tramvai. Corectia apare in monitorul oficial, dar nu si in carti.

  Oricum in Bucuresti, exista acostament la mai toate liniile de tramvai unde exista o singura banda pentru masini si deci nu prea ai voie sa mergi pe liniile de tramvai nicaieri.

  Reply
 7. Vlad

  Foarte simplu:
  Ai voie sa mergi pe linia de tramvai, nu ai voie sa preselectezi la intersectii pe ea.

  Reply
 8. Meekuu

  Mdap, ieri în drum spre casă când am oprit să pun benzină am dat nas în nas cu o mașină de poliție rutieră care intra în benzinărie când ieșeam eu de la casă. Așa că mi-am luat inima-n dinți și m-am dus cu “saru-mâna” la nenea care părea mai simpatic și i-am zis că am și eu o nelămurire șoferistică.
  Mi-a zis cam același lucru că aș avea voie să merg pe linia de tramvai (indiferent de numărul de benzi aflate la dispoziție) dar că nu am voie să afectez circulația tramvaielor și nu am voie să stau pe linia de tramvai la intersecție.

  Mind blowing. Adică eu ca fraierul am presupus că linia de tramvai e sfântă na. Wrong. Se pare că gigelul taximetrist știa el ceva. Că tot a fost idiot și s-a băgat în intersecție pe linia de tramvai, asta-i partea a doua.

  Reply
 9. serban

  instructorul meu avea o vorba de duh, legata de liniile de tramvai: “sunt ca femeile, putem sa le folosim, dar sa nu abuzam de ele”

  Reply
 10. marcel

  Cel mai indicat e sa folosesti linia de tramvai doar in cazuri extreme ca nu se stie cum poti sfarsi pe linia de tramvai chiar in intersectie si risti sa te miroase vre-un copac imbracat haine de politist.

  Reply
 11. CristiG

  Mdap, am trecut si eu prin socul asta cand am luat un radar la 2 noaptea (eram cam singur pe strada) cu 72 la ora. Evident ca m-am frustrat si m-am luat de politai ca sta la ora aia la panda si dimineata la 9 toti ratatii merg pe linia de tramvai. La care politai, foarte senin de altfel, imi zice ca ai voie sa mergi pe linia de tramvai daca e linie punctata langa. nu ai voie sa intri pe linie cand ajungi la refugiu, insa in rest e legal.

  Reply
 12. nwradu

  Sa inteleg ca daca trec pe linia de tramvai, depasesc ditamai coloana de autoturisme oprite la semafor, dar nu merg pe sina tramvaiului chiar pana la semafor, ci pe la vreo 20 de metri opresc si ma reintegrez in coloana de masini, nu se mai socoteste ca am depasit coloana oprita la semafor?

  Reply
 13. nashu_mare

  Pe Pache Protopopescu ai voie, ca e doar o banda. Pe Colentina, Mihai Bravu, Stefan cel Mare si alte ca ele, nu.

  De fapt, in Bucuresti, exista marcaje pe jos: linie discontinua unde ai voie si continua unde nu ai voie.

  Reply
 14. Zoly

  Buna seara. Va rog mult sa ma ajutati cu o informatie: cum pot gasi in monitorul oficial modificarea la ROUG 195 Art. 103 . Solicit aceasta informatie, deoarece astazi am fost tamponat de o masina de … culmea – politie, care venea in mare viteza pe linia de tramvai – ar fi fost banda a IV-a . Bineinteles ca mi-au luat permisul, dar contest acest lucru si vreau sa merg cat mai pregatit la proces. Va multumesc.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *