Conservator ?

Observ o tendință tot mai accentuată în ultima vreme în ceea ce mă privește. Sunt din ce în ce mai critic față de schimbări, față de ceva nou, mai mult pe principiul “if it works, don’t mess with it” dar totuși.

Să dau și câteva exemple. În Academie am migrat cu discuțiile de pe o listă de mail pe un forum tip moodle. Sunt unul (dintre puținii) care regretă enorm discuțiile de pe lista de mail. Parcă erau mai dinamice, parcă era alta atmosfera. Chiar dacă și post-urile pe moodle ajung pe mail la un moment dat parcă nu-i același lucru. Sunt câteva mici diferențe care, adunate, contează destul de mult.

Un alt exemplu e legat de faptul că n-am reușit să rezist cu Vista instalat pe laptop nici măcar jumătate de oră. Nu contează că-i un SO bun sau slab, ideea e că nici măcar nu am încercat să-l folosesc. Dacă mă întreabă cineva ce părere am despre Vista tot ce pot să spun este “nu știu, n-am reușit să mă acomodez”. Bine, aici probabil sunt și influențat de părerea altora dar totuși.

Și mai am zeci de exemple. Tot felul de unelte de socializare online, conturi pe flickr, hi5, myspace sau twitter (că tot zicea Cabral de asta). Nu-mi plac, nu mă pasioneză, nu le văd rostul, nu îmi (mai) place să socializez (prea mult) online. Mă mir cum naiba am reușit să-mi deschid blogul și să mai și rezist cu el 2 ani.

Majoritatea reținerilor mele sunt legate de domeniul IT. Un domeniu care este extrem de dinamic și în care lucrurile avansează uimitor de rapid. Cu unele din ele țin pasul destul de lejer, cu altele mă străduiesc. Cele de mai sus în schimb sunt cauze pierdute.

Nu văd rostul unui cont de twitter dar văd în schimb rostul achiziționării online a unui produs software. Sau plata prin internet a facturilor. Sau plata prin internet a datoriilor către stat (da, știu, se poate, dar cu câtă bătaie de cap). Toate astea sunt chestiuni obișnuite în alte țări. Nu și pe la noi.

Lucrurile sunt nițel mai complexe. Îmi place să cred că văd tehnologia ca pe o unealtă care să ne ajute să trăim mai bine. Să ne ajute să economisim timp, timp pe care să-l petrecem mai mult cu prietenii/familia. Pur și simplu nu văd cu ce-mi optimizează existența anumite “inovații” tehnologice. Sunt conservator ?

6 Comments Conservator ?

  1. bogd

    Constat și eu același lucru la mine. Se cheamă „growing old” :P

    Pe măsură ce îmbătrânim, vrem să vedem tehnologia ca pe o unealtă. Ca pe ceva ce „just works” si ne ajută să economisim timp, în loc de „ceva nou, ce trebuie descoperit, cu prețul a multe nopți nedormite”. Preferăm ceva ce se apropie de ce spunea Tanenbaum – „the TV model”.

    Până la urmă, eu consider că acesta este motivul principal din spatele succesului iPod. Sau al consolelor în fața PC-ului ca platforme de gaming. Și exemplele ar putea continua…

    Reply
  2. Blegoo

    E simplu: gandesti logic, inginereste. D-aia nu te dai pe twitter, ori alte aiureli. De ce? Fiindca … nu fac sens, logic vorbind. Nu e vorba de conservatorism, e vorba de ce functioneaza si e trebuincios, fata de ceva inutil si/sau la moda pe moment.

    Reply
  3. theheartcollector

    Stai linistit, nu esti singurul care nu are nici o treaba cu Vista si nu din cauza ca ti-e lene sa il instalezi si sa il explorezi ci din cauza ca stii deja ca nu are ce sa faca in plus fata de XP decat sa arate altfel (lucru care nu merita explorat, parerea mea).

    Hi5, flickr, myspace si restul siteurilor similare nu te ajuta sa iti gasesti prieteni sau sa cunosti lume noua. Din punctul meu de vedere, toate acestea sunt un fel de revista playboy online. Da, am cont de hi5 dar iti garantez ca nu m-a ajutat sa cunosc lume noua, char daca il am de ceva vreme. Myspace poate fi folositor daca vrei sa asculti un sample din melodiile unei formatii, dar, then again, exista LastFM si Pandora…

    Un exemplu si mai bun ar fi Winampul. Il stiu de cel putin 9 ani. Aplicatia face acelasi lucru de cand a fost creat: canta muzica. Intrebare evidenta: de ce as avea nevoie de o versiune noua? In afara de suportul pentru noile formate aparute (care se rezolva cu un plugin nou), nu vad nici un motiv. La un moment dat baietii l-au facut sa redea filme. Total inutil cand exista alte playere mult mai bune. Apoi i-au facut suport pentru un UI nou. Mare branza… mie tot cel vechi imi place (poate din obisnuinta).

    Alt exemplu este Nero. Initial a fost construit sa scrie discuri. Intre timp i-au adaugat suport pentru: vazut poze, vazut filme, editat muzica, ascultat muzica… etc. (cred ca mai nou stie sa faca si chipsuri) Din cate stiu eu, lumea il foloseste tot pentru a scrie discuri… Sa fie vorba despre lipsa de ocupatie sau au prea multi bani si nu stiu ce sa mai faca cu ei? Adevarul e ca nu pot tine o echipa intreaga de programatori fara sa le dea ceva de lucru…

    Si exemplele pot continua… Imi place sa descopar totusi softuri care fac lucruri complet noi, desi, se intampla din ce in ce mai rar.

    Reply
  4. Cristian

    Si eu gandesc la fel si ma intreb daca nu cumva am imbatranit. Ultima oara cand mi-am bagat nasul mai prin Linux si sa citesc pagini de manual, howto-uri a fost acum cativa ani. De atunci, traiasca distributiile user-friendly, gen Fedora. Am devenit comod :-)

    @theheartcollector: de acord cu tine in privinta Winamp-ului. Pe Linux folosesc in continuare XMMS sau mai noul Audacios, insa Banshee, Amarok & Co. nu ma atrag de nicio culoare.

    Reply
  5. petrescs

    Rezistenta mare la avansul tehnologic – e ceva ce probabil reprosam si noi generatiei parintilor nostri acum ceva vreme (cati dintre cei din generatia ’50-’60 stiu sa se descurce normal cu un computer sau alt gadget uzual acum?). De la o varsta se schimba prioritatile, nu ne mai entuziasmeaza chiar orice sclipiciuri, selectam doar ceva stabil si familiar.

    Imi aduc aminte de primul mobil acum multi ani de zile – cred ca ii invatasem pe de rost manualul si stiam sa il programez si in somn. Acum la ultimul mobil ma intereseaza doar sa stiu cum sa caut in agenda un numar si sa il formez – restul de 99% din functii sunt complet ignorate de mine. Evident, daca am nevoie de ceva mai complex pe-acolo il intreb pe fiul meu… :-)

    Reply
  6. E-nigma

    cred ca depinde de fiecare. si eu sunt in IT si totusi site-urile de socializare sau Vista mi se par aiureli majore. si totusi gasesc blogurile interesante (putine), iar RSS n-am incercat, pt ca nu simt ca as avea nevoie. daca te descurci cu ce ai, nu-ti trebuie ceva nou. la telefon sunt bune chestiile noi (mp3, poze rapide, bt pt headset sau sincroniz cu laptopul, mici aplic java, etc) dar asta nu inseamna ca mi-as lua iPhone ori Air, chinezaria Huawei (VDF 715) e OK.
    daca vrei sa petreci cat mai mult timp cu familia, nu vrei hi5&stuff, daca vrei sa economisesti timp, nu sa-l pierzi online, nu ai twitter, e clar. daca insa ai 16 ani, te crezi “unikata si talentata” si cauti fraieri, normal ca ai 200 de prieteni si 300 de contacte pe mess. la o anumita varsta e drept ca anumite chestii incep sa te lase rece, prin generala si liceu stiam pe de rost toata gama de proc de la Intel si AMD, cu toate datele (n-aveam calc :(( atunci) iar acuma abia daca fac difer intre Core 2 si Phenom. stiam chipseturi si compatibilitati, acum caut cand e sa iau ceva. stiam tipuri de memorie, acum verific pt fiecare placa.. de ce? atunci juram ca din primul salar imi trag cel mai tare calc din magazin. acum, cand a trecut un an de la acel salar, folosesc laptopul de la serviciu si vechitura de-acasa si nici nu ma gandesc sa iau. de ce? n-am nevoie, nu ma joc, iar Linux merge. e si un farmec al fiecarei varste, cred/

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *