Cum se face o știre

Cred că am găsit azi una dintre cele mai idioate știri văzute prin mass-media în ultima vreme. Printre alte feed-uri îl am aveam în feedreader și pe ăla de la ImpactNews. I-am mai răbdat și cu alte tâmpenii da’ asta e epică.

Știrea e asta :

Trei gigantice Obiecte Zburătoare Neidentificate (OZN), cu o lungime de zeci de kilometri, se îndreaptă în prezent spre Pământ. Potrivit calculelor făcute de oameni de ştiinţă, aterizarea OZN-urilor pe Terra ar putea interveni la mijlocul lunii decembrie 2012.

Anunţul privind apropierea OZN-urilor de Terra a fost făcut de câţiva oameni de ştiinţă din cadrul organizaţiei SETI – un proiect destinat căutării inteligenţei extraterestre.

Aceştia susţin că invazia extratereştrilor este absolut reală, iar agenţia spaţială americană NASA ar încerca să ascundă de populaţie această informaţie importantă.

Potrivit astrofizicianului Craig Kasnov, o serie de obiecte foarte mari se apropie de Pământ, dintre care unul are forma cilindrică, iar un altul, sferică.

Și continuă pe același ton vreo 3-4 paragrafe. Acu’ nu știu ce să zic. N-am găsit știrea pe agerpress așa că nu știu cine a adus subiectul în fața românilor noștri dornici de senzațional. Despre “obiectele” alea se tot discută pe tot felul de forumuri mai mult sau mai puțin obscure cam de un an. Și orice-ar fi ele, nimeni de la Seti n-a zis că ar fi nave spațiale care se apropie de Pământ și care vor ateriza in 2012. Și de fapt sunt ceva mai multe de 3 da’ cred că alea 3 au fost cele mai “senzaționale” pentru inițiatorii hoax-ului.  Bun, că avem o știre la care mulți fraieri de pe net au pus botul, asta-i doar prima parte. Dar cum naiba a ajuns știrea aia neverificată de nimeni și la jurnaliștii cu o minimă pregătire în domeniu. Că n-am văzut-o numai pe impactnews. A mai aparut și pe Libertatea (nu c-ar fi de mirare). Mă mir cum de nu l-au adus la Realitatea pe Prunariu să ne zică el de cosmos și de extratereștri.

Ei uite cam așa se face presa la noi. Dornici întotdeauna de senzațional ieftin, de circ și balamuc, interesați doar să-și vânda fițuica cu țâțe pe fiecare pagină. Cei drept avem și consumatorii care “înfulecă” știrile de genul ăsta ca pâinea caldă. Românul trăiește din scandal, din vedete de carton și se hrănește cu porția zilnică de țâțe de pe primele pagini din ziare. Eu unul prefer kindgirls. Pe ei sper să-i prindă într-o zi un extraterestru’ cu pula albastră ca “obiectele neidentificate” și să-i “analizeze” nițel.

[sursa caricatura : thinkingisreal]

3 Comments Cum se face o știre

  1. nexus

    Sunt mandru de tine ca mai ai (aveai…) curajul sa urmaresti… stiri (ca nu gasesc alt eufemism) de pe site-urile romanesti. Eu de vreo 3 ani am ajuns la concluzia ca stiri sunt pe CNN si NY Times, iar articole scrise de ziaristi capabili sunt pe NY Times (texte la nivel de cateva pagini, nu “regurgitari” de jumatate de pagina bazate pe zvonuri). Da, poate ratez evolutia scandalurilor locale, dar, daca am vazut un telejurnal la 3-4 luni, m-am pus la punct cu toate. :))
    Mai bine kindgirls – daca toti iti vine sa… macar sa stii ca e varianta placuta.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *