Botez robul…

Eh, uite ăsta-i un subiect de interes pentru toți adminii de pretutindeni.

Nu odată m-am lovit de esențiala întrebare “ce nume-i dau eu serverului ăsta”. Și bineînțeles că nu mă refeream la numele “oficial” ci la numele de cod sub care era recunoscut printre ceilalți fârtați, colegi de suferință în rețea.

Serverele mele “de suflet” poartă numele caracterelor din Futurama și Simpsons. De altfel și notebook-ul din dotare este “Bender”. Dar mai avem și “erwin”, “hypnotoad”, “zoidberg”, “kif” și “nibbler” din zona “Futurama” sau “moe”, “homer”, “krusty”, “otto” și “barney” din zona “Simpsons”.  Mai am la activ un “porky” (asta era un linux instalat pe un mini-desktop Compaq care facea la un moment dat routarea într-o sală, acum nu mai are decât DNS-ul), “rommie”, (de la Andromeda bineînțeles) care era un Cisco Catalyst 4000 si pe care tot zic ca-mi fac timp să-l reinstalez și un “bix”, prescurtarea de la “bucix” (pus în onoarea celor care-au sărit “c”-ul în “buhix”).

În rest poartă nume ceva mai omenești, unele chiar în funcție de “profil”. De exemplu zilele trecute am instalat un server de mail și l-am denumit “hermes”.

Printre serverele din poli erau celebre la un moment dat cele din seria “muppets”. Multă lume a avut conturi pe mașinile alea (unii dintre noi chiar conturi multiple că nu era deloc complicat să furi parolele). Mai merită menționate seria “animalică” –  “ana(l)conda” (cum mai este găsit scris pe etichetă), “mamba”, “koala” sau floricelele – “zambila” și “ghiocelul”.

Voi cu ce nume vă lăudați ?

27 Comments Botez robul…

 1. Remus

  Nimic spectaculos. La munca am chestii banale, gen ERP, Silver, Zeus, Apollo, Ares and so on. Acasa,in schimb, am BBS(BigBadServer – serverul de virtualizare intr-o carcasa mATX), vama, web11, bubu sau uno. Urmeaza Kenny, ca masina de teste pentru cod nesigur:)

  Reply
 2. Cosu

  Adminul de la facultate ne-a botezat masinile cu nume de pokemoni. Zilnic isi ia mui de la colegii care tasteaza gresit numele alea absolut dubioase. E foarte important sa poti tasta cat de cat usor hostnameurile!

  Masinile mele sunt acum au nume de chitaristi ( blackmore, vanhalen, malmsteen, hendrix).

  Reply
 3. Sabotor

  DarthVader, DarthMaul, DarthMalak, DarthRevan, DarthSidious, etc..
  un laptop Skywalker; un desktop Taticu
  greenhat, bluehat, yellowhat, palepinkhat
  pollux, apollo, pluto, diana si alti zei

  Reply
 4. theheartcollector

  De când mă știu, am avut nevoie doar de unul singur: Seth. Poate mai în colo, voi mai folosi și altele.

  Reply
 5. drealecs

  Eu sunt la celalalt capat. Am inceput de cativa ani sa dau nume simple formate din 1, 2 sau 3 litere/cifre :) :
  S1, R, D, A, F, NAS. N-am extrem de multe dar merge repede folosirea.

  Reply
 6. Vlad

  La inceput am avut un PC cu procesor care s-a numit “Athlonu”, apoi a fost AthlonXP -> AthlonuXP.
  Apoi frate-miu s-ia luat un Athlon64 asa ca ala a fost Athlonu64, iar eu cand mi-am luat Athlon64 a ramas AthlonuXP (boring, I know).

  Dupa ce mi-am facut server si mi-am luat si laptop, am schimbat tactica:
  server = K2Kserver
  desktop = K2Kdesktop
  laptop = K2Kmobile

  nu v-ati fi gandit niciodata, nu-i asa?

  Reply
 7. Dan

  Nu-mi vine sa cred cati folosesc nume din simpsons! Si eu folosesc acelasi naming scheme! Am avut o perioada si cu nume din Family Guy, cateva mai sunt inca in viata :)

  Reply
 8. .marius

  Pai de unde sa incep oare?!

  Laptopurile din dotare au fost botezate Carmen 1, Carmen 2, Carmen 3
  Pentru Desktopuri chestii de genul: IceSphere, Moosie, Shoimutz
  Nume din mitologie (Amesha, Ganesha, Thor, Odin etc)
  Nume de stele/constelatii/planete (Rygel, Saturn sau chgiar UrAnus)
  Mai avem chestiile bazate pe evenimente curente din perioada respectiva: Matrix, Fulga, Bulan…
  Si sa nu uitam de prea-minunatele: apacheX, mysqlX, phpX, ftpX, postfixX etc…

  Botezul unei masini fie ea laptop/desktop/server e foarte important pentru mine… uneori pierd mai mult timp cu gasirea unui nume decat cu instalarea… :D

  Reply
 9. AlexJ

  hmm…God name… ceva ce văd că e comun:P Greek Gods for Servers, Norse Gods for Desktops/Laptops and Egyptian Gods for virtual machines(deși nu prea în ultimul timp).
  Pentru mașinile virtuale de la USO, aveam nevoie de 4 mașini virtuale (ubuntu, debian, fedora și suse) și, în funcție de culori specifice distribuției, au fost asociate cu personajele principale din South Park (Cartman, Stan, Kyle și Kenny).
  În EG306, labul de USO am folosit numele unor personalități din IT (15 la număr). A fost fain pt că sistemele erau freezuite, și exista un script care, în funcție de adresele mac pe pe nic, seta hostnameul. Lista de nume include Turing, Torvalds, Stalman, Jobs, Wozniak, Berners-Lee, Tanenbaum, Dijkstra, Thomson, Ritchie…
  Cea mai nouă schemă de nume, am văzut-o la persoana care se ocupă de mașinile virtuale de la SO/PSO: elemente chimice (mai exact gaze nobile).

  Reply
 10. Meekuu

  Yeap, la gagicile din seria porno mă gândeam și eu zilele trecute. Sună interesant “bagă-mi și mie o consolă în Sylvia” sau “nu mai am ping în eth2 de pe Jenna”.

  Reply
 11. bogdanic

  Sa fim seriosi. Gagicile nu sunt o idee buna. Sa-ti dea Aria un deny sau sa-i cada serviciile lui Krystal – nu prea e reconfortant. Un zeu se mai poate supara…

  Reply
 12. Toli

  planete (boring), zei greci (si mai boring), mari personalitati din lumea fizicii (chiar am avut o problema zilele trecute cu mailurile lui einstein)…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *