Eh, uite ăsta-i un subiect de interes pentru toți adminii de pretutindeni.

Nu odată m-am lovit de esențiala întrebare “ce nume-i dau eu serverului ăsta”. Și bineînțeles că nu mă refeream la numele “oficial” ci la numele de cod sub care era recunoscut printre ceilalți fârtați, colegi de suferință în rețea.

Serverele mele “de suflet” poartă numele caracterelor din Futurama și Simpsons. De altfel și notebook-ul din dotare este “Bender”. Dar mai avem și “erwin”, “hypnotoad”, “zoidberg”, “kif” și “nibbler” din zona “Futurama” sau “moe”, “homer”, “krusty”, “otto” și “barney” din zona “Simpsons”.  Mai am la activ un “porky” (asta era un linux instalat pe un mini-desktop Compaq care facea la un moment dat routarea într-o sală, acum nu mai are decât DNS-ul), “rommie”, (de la Andromeda bineînțeles) care era un Cisco Catalyst 4000 si pe care tot zic ca-mi fac timp să-l reinstalez și un “bix”, prescurtarea de la “bucix” (pus în onoarea celor care-au sărit “c”-ul în “buhix”).

În rest poartă nume ceva mai omenești, unele chiar în funcție de “profil”. De exemplu zilele trecute am instalat un server de mail și l-am denumit “hermes”.

Printre serverele din poli erau celebre la un moment dat cele din seria “muppets”. Multă lume a avut conturi pe mașinile alea (unii dintre noi chiar conturi multiple că nu era deloc complicat să furi parolele). Mai merită menționate seria “animalică” –  “ana(l)conda” (cum mai este găsit scris pe etichetă), “mamba”, “koala” sau floricelele – “zambila” și “ghiocelul”.

Voi cu ce nume vă lăudați ?