End of Cisco Expo 2010

După lupte seculare și diverse probleme cu voucherele am ajuns într-un final și la Cisco Expo 2010. N-o să fiu cârcotaș și/sau teribil de răutăcios ca să zic c-a fost un dezastru complet dar pot să spun că a fost una dintre cele mai slabe ediții (dacă nu chiar cea mai slabă). A avut puncte bune, unele chiar foarte bune dar au fost și unele neplăceri.

O s-o iau pe rând. Prima chestie observată la intrarea în spațiul expoziției din Marriott a fost separarea care se făcea între cei veniți din partea partenerilor și cei care au cumpărat efectiv voucherul de participare. Mai precis invitații din partea partenerilor nu primeau gentuța cu materialele promoționale și primeau bonulețul de masă în foaier. Cei care au plătit cei 150€ pe o invitație mâncau fie la restaurantul de la Cupolă fie la Champions și aveau evident și geanta promoțională. Asta-i prima deosebire față de ultima ediție ținută în Marriott (de fapt toate edițiile ținute în Marriott) unde bonurile de masă erau împărțite în mod oarecum egal fără discriminări iar materialele promoționale erau pentru toată lumea. Chestia asta a creat iar îmbulzeală maximă în jurul platourilor cu mâncare (că deh, așa suntem noi românii când halim la Marriott) în timp ce în cele două restaurante mai sus menționate era aproape gol. Apropos, cică au fost aproximativ 1100 de oameni înregistrați la eveniment. Dacă zicem că cel puțin 50% au plătit bilet, suma strânsă e pe undeva pe la 100K €. Pentru un eveniment de marketing e ceva și pot să pun pariu că s-au zgâriat nițel pe ochi că n-au făcut biletul mai scump.

Dar să revenim la oile noastre. Anul trecut am apreciat ca fiind un lucru pozitiv amplasarea standurilor partenerilor pe holurile hotelului Radisson. Oamenii socializau în jurul standurilor, mai întrebau câte ceva, se mai discuta, era o atmosferă mai apropiată între vizitatori și parteneri. Anul ăsta, ca în fiecare an când evenimentul a avut loc în Marriott, standurile expoziției au fost într-una din sălile de conferință ale hotelului (sala Constanța). Lumea intra, dădeau o tură printr-un spațiu în care standurile partenerilor erau îngrămădite și ieșeau. Păcat.

Înainte de ziua de azi au fost 2 zile (luni și marți) de prezentări online pe webex. Prezentări tehnice și interesante dar lipsite de componenta de socializare nu au fost prea gustate. Se pare că au fost însă înregistrate și se pot descărca. Bun și-așa. Azi în schimb ziua a fost aproape ocupată cu material de bullshit bingo. Prezentări prea puțin tehnice, prezentatori ușor timorați și mult sub calitatea cu care ne obișnuise Cisco la un eveniment de genul ăsta. Au fost și vreo 2 excepții notabile (din auzite pentru că n-am avut inspirația să ajung acolo) – “Data Center Optimization Mihai Dumitru (Cronus eBusiness)” și Power Session-ul cu “Advanced SP Technologies“.  Power Session-urile au fost printre chestiile pozitive de azi, având o parte mult mai tehnică decât prezentările anterioare.

Pe lângă toate treburile astea (discutabile și subiective) am remarcat și-o idee excelentă în ceea ce privește metoda de împărțire a premiilor. Clasica tombolă de final a fost abandonată pentru tombole separate pentru fiecare prezentare a zilei. Se completa un bilet de tombolă și la finalul prezentărilor se extrăgea din urna din sala respectivă un bilet. Astfel au fost eliminate multe din momentele penibile de anii trecuți când o mulțime de potențiali câștigători nu erau în sală la anunțarea premiilor iar aplauzele erau înlocuite pe final cu “nu e, nu e, mue, mue… mue…”.

Asta cred că a fost cel mai mare plus în dreptul celor care s-au ocupat de organizare. Bine, a fost și-o excepție ușor penibilă cu o prezentare unde-au fost acceptate și cărți de vizită iar premiul principal al tombolei a fost un Wii. A cam fost aranjată tragerea pentru Wii și câștigătorul a fost ales de pe o carte de vizită nu de pe un bilet normal de tombolă dar deh, se mai întâmplă. Da, mă oftic că n-am avut noroc :).

Party-ul de final a fost o labă tristă cu un presupus DJ care cică pusese muzică pe acolo iar lumea s-a grăbit să radă rapid platourile de prin hol și s-o taie rapid acasă că deja începuseră să se strângă lucrurile pe acolo și ne dădeau afară. Mi-am adus aminte cu nostalgie de vremurile când plecam la ora 1 noaptea din Becker Brau, beat muci și cântând pe stradă după un Cisco Expo (2006). Și chiar de ediția din 2007 cu concertul Timpuri Noi în seara cu Party-ul. Eh, vremuri…

Rămâne să vedem ce-o mai fi la anul. Cine știe, poate-avem și un Juniper Expo 2011 sau Huawei Expo 2011. Așa, pentru diversificare și termeni de comparație :P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *