Generația McDonalds

Am observat de câteva zile reclama aia cu joburile pe termen lung de la McDonalds. Cu alea 2 fete îngrijorate că nu pot să câștige bani pe termen lung și se gândesc responsabile la viitorul lor. Nu comentez vis-a-vis de realismul reclamei și de faptul că fetele de vârsta lor plâng în batistă ca au trecut deja de vârsta la care ar fi putut fi remarcate de un posibil Irinel Columbeanu care să le sponsorizeze toate nebuniile și să le netezească drumul spre cât mai multe și mai despuiate apariții în mass-media (eh, na c-am comentat, sue me).

Reclama a declanșat mai mult o serie de amintiri din perioada în care am dat eu cu nasul de câmpul muncii. Deși părinții mei nu erau amărâți, începând cam cu clasa a 10-a de liceu am început să-mi găsesc ceva de muncă în fiecare vacanță de vară. Primii bani s-au dus pe un walkman Panasonic pe care-l am și acum. Cu căști nu cu difuzor extern ca să audă tot autobuzul preferințele mele muzicale.

Acu’ puștimea visează combinații cu sute de euroi, visează Audi ciordit din Germania, visează vile cumpărate cu banii strânși din culesul căpșunilor. Fetele, am zis-o mai sus, visează o carieră în televiziune sau în industria muzicală, visează fotbaliști (latini sau nu, cu sau fără tricou), visează la o viață ca-n “Sex and the city”.

Câteodată cred că generația mea, a celor crescuți la granița dintre “revoluție și reformă”, a celor care și-au tratat dascălii cu bun simț, a celor care cred că e cinstit să muncești pentru bani este ultima generație capabilă de-a face ceva în țara asta. Restul o să ajungă ca-n Idiocracy.

Noroc că mai apar din când în când puști care-mi demonstrează că lucrurile nu stau chiar așa.

5 Comments Generația McDonalds

 1. rpetre

  Si nu te enerveaza cand constati ca incet-incet te transformi intr-un bosorog care o da cu “pe vremea mea” si “tineretu din ziua de azi”? Si ca orice incercare de a sustine ca de data asta e diferit tinde doar sa sublinieze imaginea de mai sus? Pe mine unul tinde sa ma deprime…

  Macar pana ajungem cu adevarat mosi sa se puna surprize Turbo in cutiile de Viagra sa ne simtim si noi tineri :D

  Reply
 2. ipo

  eu am facut parte din prima generatie care a muncit cu adevarat pe timpul facultatii (din anul 2) prin 1999. si acum dau acelasi sfat studentilor care cauta de munca: da-i dracu’ de bani, ai rabdare. mai bine colaborari, voluntariat, practica, ok, dar nu job adevarat. o fi facultatea de rahat, dar daca o lasi balta pentru un job chiar ca nu o sa te alegi decat cu o diploma dupa 4-5 ani. ca mine…

  Reply
 3. oana

  ca viseaza asa ceva n-ar fi chiar rau, toti am vrea sa fim bogati si cred ca toti am avut vise din astea … abracadabrante rau de tot.

  din pacate multi nu-si cunosc limitele, se axeaza pe indeplinirea unui vis aberant, devin niste frustrati, vor presta o munca obisnuita, pe bani putini si toata viata vor povesti despre ghinionul pe care l-au avut ei in viata.

  Reply
 4. Maria

  Hai sa dau si eu 2 centi…
  Eu fac parte din generatia care a facut anul doi in 2004, nu stiu daca se mai considera ca sunt si eu din generatia de tranzitie sau nu, dar cert este ca eu am crezut inclusiv despre generatia mea ca nu mai are sanse de salvare…ma uit si acum cateodata in jur si vad oameni care nu fac altceva decat baute, f***te, si daca se poate sa nu munceasca deloc si sa traiasca de pe urma parintilor pana se poate.
  Si sa nu mai vorbesc de generatia varului meu care a facut anul doi anul trecut, si care fara doua telefoane,masina si apartament(platite toate de parinti) nu se poate descurca! Ah si daca ii pica netul moare!
  Eu sunt in Germania si tocmai am fost la Mac ieri, unde era full de mamici cu copii la coada. Pe aici nu mai gandeste chiar nimeni, si asta de generatii intregi. Trebuie sa cauti cu lupa o persoana intradevar inteligenta si cu care sa poti purta o conversatie. Norocul nostru e ca romanul inca mai are o inteligenta nativa care ne scoate din c***t (desi uneori si romanii ma sperie cand vine vorba de prostie). Cel putin prietenii mei mi-au demonstrat ca mergem inca inainte si altii dupa noi!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *