Innovation Labs, cel mai fain program de pre-accelerare în care am plăcerea de a fi mai mult sau mai puțin implicat încă de la prima ediție de acum 4 ani a debutat săptămâna trecută în București cu hackathon-ul de 24h. Din păcate subsemnatul era nițel blocat la pat de o răceală puternică așa că nu am apucat decât să configurez remote câteva echipamente pentru eveniment și să urmăresc pe Facebook ce se întâmpla pe la eveniment.
O săptămână mai târziu însă începe hackathon-ul în alte trei mari orașe din țară, Cluj, Timișoara și Sibiu (ne-am orientat spre ardeleni după cum se vede). Iar eu am ajuns cu încă doi colegi la Sibiu să urmărim desfășurarea evenimentelor și să ajutăm cu know-how-ul și experiența vastă în organziarea de astfel de evenimente. Și cum regretam eu faptul că nu am apucat să coordonez cablarea din București am avut ocazia să mut mese și să cablez la Sibiu, în holul Facultății de Inginerie “Hermann Oberth”. Asta fix aseară la nici o oră după ce-am ajuns în Sibiu. Rupți în gură de foame și de somn am plecat pe la 11 seara din facultate și după un burger la Benjamin’s am pus cornul în pernă până dimineața.
A doua zi dimineața, eram iarăși la datorie. Cele 24 de echipe au început înregistrarea la ora 9 dimineața și o oră jumătate mai târziu erau strânși într-un amfiteatru pentru momentul în care trebuiau să fie convingători în a-și expune ideea într-un pitch de 1 minut ținut în fața tuturor. A fost clar momentul cel mai traumatizant pentru ei și momentul în care mie mi-a plăcut să-i urmăresc. Cei care vor rămâne în program până la Demo Day în mai vor evolua extrem de mult inclusiv la aspectul ăsta, de a fi convingători în a-și exprima ideile în fața unor străini.
După etapa prezentărilor a urmat momentul în care echipele adunau voturile fie de la celelalte echipe fie de la invitați sub forma unor stickere lipite pe foile mari de hârtie pe care și-au “desenat” ideea. Juriul a deliberat, s-au numărat și voturile și la final din cele 24 de echipe 15 au intrat mai departe în etapa de hackathon.
Aici este un moment foarte bun pentru ei să socializeze atât între ei cât și cu mentori sau invitați, să strângă feedback și să-și conceapă un prototip cât mai bun pentru demonstrația de a doua zi. A fost amuzant să văd toate echipele așezate cuminți la mese și codând în liniște. Cam așa fusese și în primul an la București, acum lumea și atmosfera de la hackathon-ul din București fiind mult mai relaxată.
Multe ore mai târziu s-au mai relaxat la cele 2 mese de ping-pong puse pe holul facultății și probabil până mâine dimineață vor avea ocazia să și tragă un pui de somn pe canapelele din cafenea.
Programul Innovation Labs are 4 domenii pentru proiectele intrate în concurs, agricultură, retail, health & lifestyle și cybersecurity. Echipele care au intrat în hackathonul din Sibiu sunt următoarele :
Agriculture
Smart Greenhouse este un sistem IoT ce va ajuta agricultorii să își gestioneze automat serele în care cultivă. Agricultorul va avea opțiunea de a monitoriza de la distanță sera prin intermediul unei aplicații.
Cybersecurity
Hidden își propune criptarea fișierelor text și media într-o fotografie la nivel de pixel, printr-un algoritm propriu personalizat.
Health & Lifestyle
Infinity este un produs IoT ce va automatiza toate utilitățile unei case și nevoile proprietarului prin intermediul comenzilor vocale ale acestora.
Kinectocardiogram – Este un produs medical care prin intermediul Kinect-ului, verifică poziția senzorilor EKG de pe pacient, pentru ca analizeze să aibă 100% precizie.
Hear The Pictures este o aplicație ce vine în ajutorul persoanelor cu dizabilități de vedere prin a ,,translata” imaginile în sunete care descriu conținutul acestora.
Edrocapse își propune monitorizarea pulsului printr-o aplicație de smartwatch. În momentele critice ale pulsului, aplicația va trimite automat un mesaj de alertă către persoanele apropiate sau spital. Acest produs este foarte util pentru persoanele în vârstă, persoanele care practică sporturi extreme sau șoferi.
Menufy – Dacă ești o persoană alergică la diferite produse alimentare, ții dietă sau pur și simplu ai anumite preferințe culinare, aplicația Menufy te ajută prin generarea automată de meniuri zilnice personalizate.
Limitless Communication – Acest produs își propune transpunerea semnelor în cuvinte și vice-versa, ale persoanelor cu deficit de auz și verbal.
Next este o aplicație ce ajută oamenii să învețe o limbă străină prin intermediul realității virtuale.
Retail
EasyBus este o aplicație pe smartphone ce te ajută să economisești timp în traficul de transport în comun prin localizarea exactă a autobuzelor și a sosirii lor în stație.
eCommissions – Dacă vrei să comanzi acasă mâncare de la un restaurant ce nu are serviciu de delivery poți folosi aplicația eCommissions care îți garantează că mâncarea comandată va ajunge la tine cu un taxi.
Shopping Route este o aplicație ce stabilește ruta ideală într-un supermarket pe baza listei de cumpărături din smartphone, scutindu-te astfel de bani în plus și timp pierdut.
MOA este aplicația care aduce clienților restaurantelor un meniu virtual prin care pot atât vizualiza preparatele cât și comanda. De asemenea clienții vor avea disponibilă și opțiunea de chat cu alți clienți.
SmartMoney este o aplicație de gestiune a bugetului personal, automatizată prin detecția locației în care te afli și legarea la contul tău bancar.
RadioTag își propune crearea de dispozitive special programate pentru a transmite informații pe o anumită frecvență de radio. Produsul va fi amplasat în zone turistice, în mall-uri, facultăți, dar și la evenimente de tipul Treasure Hunt.
Mâine dimineață, din cele 15 echipe vor intra în următoarea etapă a programului între 5 și 8 echipe în funcție de progresele pe care le fac în noaptea aceasta dar mai ales în funcție de cât de mult vor reuși să impresioneze membrii juriului.
Pentru o primă ediție aici la Sibiu oamenii au fost destul de bine pregătiți și au venit cu idei interesante iar noi de abia așteptăm să vedem ce fac până mâine dimineață. Personal îmi pare rău pentru că nu a ajuns la eveniment o echipă care a venit în urmă cu două săptămâni la evenimentul de promovare a Innovation Labs. Echipa avea un proiect legat de escaladă în care foloseau senzori montați în prizele de pe perete și urmăreau forța și direcția cu care erau folosite prizele putând astfel să studieze cele mai bune mișcări. Mi s-a părut un proiect extrem de interesant și sper să mai aud despre ei chiar și în alte evenimente.