Nu-i prima oară când comentez pe blog legat de interfețele grafice din sistemele de operare ale zilelor noastre. Da’ azi am auzit de un nou cui bătut de Shuttleworth, acest Steve Jobs wannabe al universului open-source.

Creatorii Ubuntu renunță la X Server în favoarea unei implementări proprii de server grafic care poartă numele de Mir. Însă exista deja în peisaj o implementare modernă a unui server grafic, Wayland. Cei de la Fedora planifică să-l utilizeze pe viitor, Gnome și KDE portează interfețele grafice pe noul server. Mai puțin Ubuntu care se încăpățânează iar să facă la fel cum au făcut și cu Unity. Și cu ocazia asta reușesc iar să fragmenteze un mediu și-așa făcut harcea-parcea.

Urmăresc lumea OpenSource de ceva vreme. Întotdeauna a fost un mediu fragmentat. Sute de distribuții, fiecare cu avantaje și dezavantaje. Însă în privința interfețelor grafice lucrurile erau cât de cât clare. Aveam KDE și Gnome (nu, nu ignor Xfce/LXDE și altele, pur și simplu nu erau atât de utilizate încât să conteze foarte mult).

Iar când a apărut Ubuntu în peisaj și lucrurile s-au schimbat relativ rapid. Am avut o distribuție care a reușit în câțiva ani să devină matură și să ajungă să fie suficient de ușor de utilizat și de către cei care nu erau familiarizați cu mediul Linux. Gnome2 de sub Ubuntu devenise o interfață grafică decentă. Și cam când lucrurile mergeau mai bine au futut-o cu Unity. Nu c-ar fi scăpat având în vedere rahatul care se cheamă Gnome Shell și care oricum ar fi înlocuit Gnome2.

Cam 3 ani mai târziu avem Gnome Shell, MATE, Cinnamon, Unity și KDE. Și astea dacă le numărăm la fel, doar pe cele mai utilizate. Cinnamon este un fork de Gnome Shell în Linux Mint (la ora actuală cap de listă la descărcări pe distrowatch), MATE este un fork de Gnome2, Unity e al celor de la Ubuntu, KDE și Gnome Shell sunt “universale”.  Dar de unde te-ai aștepta să existe o direcție comună, o maturizare a mediului, lucrurile evoluează în direcția opusă. Preferatele mele la ora actuală sunt Cinnamon și KDE. Deși dacă-mi spunea cineva acum vreo 5-6 ani c-o s-ajung să utilizez KDE îi turnam berea în cap.

Și în timpul ăsta lucrurile nu stau mai bine nici la “concurență”. Windows 8 (cu sau fără .1 după) suge cucu’ (cu sau fără buton de start) și nici IOS-ul n-o duce mai bine după ce tătuca Jobs a dat colțu’.

Prin urmare chiar mă întreb ce OS să folosească în viitor unu’ care dorește să mai și muncească pe un PC nu numai să bălească și să dea cu deștu’ pe pozele de pe Facebook. Că deh, ăia sunt luați ca etalon deși majoritatea nu fac decât să se scobească în nas, să stâlcească bombonele colorate, să hrănească vaci și porci virtuali și să producă gaze de seră. Ăia care produc utilizând calculatorul devin o minoritate enervantă care vrea prea multe.