trollÎn seara asta într-o doară mă apuc să înjur cu Bogdan faptul că în Ubuntu de ceva vreme nu mai merge nici ifdown/ifup după ce modifici /etc/network/interfaces . Și cum Bogdan nu degeaba e ubergeek a găsit un thread foarte mișto legat de bugul ăsta pe launchpad (adică fix în curtea Canonical).

De fapt hai s-o luăm nițel mai din bătrâni. Pe debian/ubuntu a existat de când lumea un script de init care se chema networking. Și cu care puteai să faci networking restart ca să aplici toate modificările făcute în interfaces, similar cum pe RH/CentOS faci network restart. Scripturile de init sunt funcționale din bătrâni și au câteva avantaje extrem de ușor de argumentat. Cum ar fi faptul că le poți folosi ca o singură comandă rapid, le poți folosi când automatizezi diverse operații în instalări masive și nu în ultimul rând, mai ales în cazul în care vrei să schimbi rapid o adresă pe o interfață de rețea, e mult mai simplu să dai networking restart prin ssh și să știi sigur că la reconectare ai ip-ul corect decât să folosești ifdown/ifup și să-ți tai craca dintre craci.

Ei, Canonical a futut scriptul de init din cauză că intra în conflict cu o altă abominație adică cu network manager-ul din interfața grafică. Trecând peste faptul că unul din motivele pentru care ai release-uri separate de desktop/server este inclusiv faptul că poți să folosești pachete separate pe cele două, pare complet stupid să strici singura metodă de-a schimba rapid adresa ip în consolă din cauză că nu merge un tool folosit DOAR în interfața grafică. Nah, era prea greu de reparat și săracii ăia care folosesc interfața grafică nu se pricep să editeze un fișier de interfaces și să dea networking restart.

Acum o să fac o afirmație demnă de orice om de marketing. Linux pe desktop are o creștere constantă de la an la an. Și o să redevin imediat inginer specificând cam cu cât crește Linux de la an la an pe desktop. În 2011 avea 1.06%, în 2012 a crescut la 1.16%, în 2013 la 1.38%, în 2014 la 1.55%, în 2015 la 1.57% (trebuie să recunosc, au crescut atât de repede încât în 2015 s-au odihnit nițel, nu, nu e din cauza systemd/Unity și a altor căcaturi…), în 2016 ajungând la 1.79% (datele sunt conform NetMarketShare, dar se învârt tot pe acolo indiferent unde le-am căuta). Pe de alta parte, când vorbim de servere, Linux are o piață destul de bine dezvoltată. În iunie 2011 în top 500 sisteme ca putere de calcul, 457 (adică 91.4%) foloseau Linux, în 2012 au crescut la 462 (92.4%), în 2013 la 476 (95.2%), în 2014 la 485 (97%), în 2015 la 489 (97.8%) și în 2016 la 497 (99.4%), restul de 3 până la 500 folosind Unix (conform top500 ). În condițiile astea mi se pare complet fascinant să îți fuți piața pe care o ai pentru cioara aia amărâtă de pe gard. Și cu toate astea cam asta se face în afaceri de când lumea, clienții care cumpără sunt ignorați, companiile aleargă după “potențialii clienți”.

No bun, haide să ne întoarcem la problema scriptului de init. În versiunea de Ubuntu Server 14.04 scriptul ăla era la fel de stricat însă mergea ifdown / ifup pe interfață. Neplăcut în anumite cazuri însă era o metodă funcțională cu care puteai să schimbi ip-ul de pe o interfață fără reboot. În 16.04 în schimb na surpriză că nu mai merge. Sau nu mai merge tot timpul. Am dat ifdown/ifup de-am tocit tastatura, am încercat și cu networking restart și cu ip link set eth0 down/up și cu toate metodele știute de mine. Niciuna nu a vrut să funcționeze în afară de clasicul reboot. Și să fim înțeleși, trăim într-o perioadă în care poți să aplici patch-uri de kernel fără reboot în schimb nu poți să schimbi ip-ul de pe interfața unui server.

Dar vă las să vă amuzați cu thread-ul ăla că e mult prea mișto. Câteva momente cheie amuzante găsite de mine și Bogdan pe parcursul lui. Mai întâi vă rog să remarcați cum cel care are asignat inițial bugul (stgraber) face afirmația cum că scriptul de networking nu a fost niciodată o metodă suportată. Câteva reply-uri mai jos cineva îi dă citatul din documentația oficială de Ubuntu care, na belea, indică fix utilizarea scriptului de init.

Discuția se întinde de undeva de prin 2014 iar prin martie 2016 stgraber deja nu mai e subscribed la bug și bug-ul e unassigned. Și a rămas așa până în zilele noastre fiind ignorat cu succes de Canonical și de echipa care se ocupă de Ubuntu. Pentru că, nu-i așa, fuck you sysadmins !

Cineva reușește de minune să rezume thread-ul respectiv :

Summary of this thread:

Sysadmin: “Dude, I’ve been using hammer ™ since 1.0, and it always had a handle. Now in 14.04 all I get is the hammer head, what gives?”

Vendor: “Using the handle was never supported.”

Sysadmin: “So, like, what am I supposed to do when I need to hammer in a nail?”

Vendor: “Just hold the hammer head in your hand and hit the nail. What seems to be the problem?”

<mutually incomprehending stares>

Cam așa merg lucrurile în lumea open-source și uite de aia Linux n-o să aibă market share pe desktop peste ăia 2-3% entuziaști/studenți. Bine, asta dacă nu cumva Microsoft/Apple nu încep să-și dea și ei cu stângul în dreptul mai rău decât o fac deja.