Citind reacțiile postate pe net după concertul Gogol Bordello de aseară am observat câteva comentarii apropos de maneaua de dinainte de concert. Printre care și comentarii în care cei care au fluierat și huiduit maneaua sunt acuzați de ipocrizie.

Ce să zic, îmi place valul ăsta de hipsterași cu pretenții de oameni cool și culți. Copii din ăștia care salvează Delta Dunării, Vama Veche, Roșia Montană, sunt eco, se cacă verde și trag bășini parfumate. Tot ei sunt și “politically correct”, adoră să se dea multiculturali, toleranți și să condamne rasismul deși dacă i-ai lăsa la 12 noaptea în mijlocul străzii prin Ferentari s-ar duce de râpă toate argumentele lor “politically correct”.

Sunt două aspecte demne de discutat având în vedere momentul cu maneaua. Primul ține de potrivirea cu genul muzical în care se încadra concertul. Pur și simplu sunt două genuri de muzică total diferite. Iar greșeala majoră pe care-o fac ăia descriși mai sus este că pun un semn de egalitate între muzica lăutărească autentică și manele. Îmi pare rău dar nu poți compara Fanfara Ciocârlia cu Ionuț Cercel (sau cine aia a calului era puradelul ăla care zbiera aseară în boxe). Mai mult, la noi maneaua este asociată cu tot ce are conotație negativă în societatea românească. Este sunetul care urlă pe stradă de prin mașini, de prin telefoanele mobile puse pe speaker prin mijloacele de transport în comun, de pe la nunțile făcute în mijlocul străzilor și mai nou și de la concertele de punk-rock.

Al doilea aspect este legat de argumentul privind rasa din care face parte Eugene Hutz și alți membri ai formației. Nu știu ce impresie le-a lăsat lor Gogol Bordello dar eu nu i-aș compara pe țiganii crescuți pe alte meleaguri cu cei de pe la noi. Pur și simplu nu se face. Nici nu cred că-i cazul să venim cu exemple reale. Excepțiile noastre sunt atât de puține și nici n-au curajul să recunoască rasa din care fac parte. Pe ceilalți îi întâlnim zilnic și fără ipocrizie punem rapid mâna pe buzunare când se apropie de noi. Asta nu-i discriminare, e realitate.