Ipocrizie

Citind reacțiile postate pe net după concertul Gogol Bordello de aseară am observat câteva comentarii apropos de maneaua de dinainte de concert. Printre care și comentarii în care cei care au fluierat și huiduit maneaua sunt acuzați de ipocrizie.

Ce să zic, îmi place valul ăsta de hipsterași cu pretenții de oameni cool și culți. Copii din ăștia care salvează Delta Dunării, Vama Veche, Roșia Montană, sunt eco, se cacă verde și trag bășini parfumate. Tot ei sunt și “politically correct”, adoră să se dea multiculturali, toleranți și să condamne rasismul deși dacă i-ai lăsa la 12 noaptea în mijlocul străzii prin Ferentari s-ar duce de râpă toate argumentele lor “politically correct”.

Sunt două aspecte demne de discutat având în vedere momentul cu maneaua. Primul ține de potrivirea cu genul muzical în care se încadra concertul. Pur și simplu sunt două genuri de muzică total diferite. Iar greșeala majoră pe care-o fac ăia descriși mai sus este că pun un semn de egalitate între muzica lăutărească autentică și manele. Îmi pare rău dar nu poți compara Fanfara Ciocârlia cu Ionuț Cercel (sau cine aia a calului era puradelul ăla care zbiera aseară în boxe). Mai mult, la noi maneaua este asociată cu tot ce are conotație negativă în societatea românească. Este sunetul care urlă pe stradă de prin mașini, de prin telefoanele mobile puse pe speaker prin mijloacele de transport în comun, de pe la nunțile făcute în mijlocul străzilor și mai nou și de la concertele de punk-rock.

Al doilea aspect este legat de argumentul privind rasa din care face parte Eugene Hutz și alți membri ai formației. Nu știu ce impresie le-a lăsat lor Gogol Bordello dar eu nu i-aș compara pe țiganii crescuți pe alte meleaguri cu cei de pe la noi. Pur și simplu nu se face. Nici nu cred că-i cazul să venim cu exemple reale. Excepțiile noastre sunt atât de puține și nici n-au curajul să recunoască rasa din care fac parte. Pe ceilalți îi întâlnim zilnic și fără ipocrizie punem rapid mâna pe buzunare când se apropie de noi. Asta nu-i discriminare, e realitate.

9 Comments Ipocrizie

 1. Combo

  Pai daca tiganii din alte parti sunt mai ok, rezulta ca problema e la romani, nu la tigani :D. Si apoi Gogol Bordello au un sound mai oriental asa, si manelele privite fara prejudecatile noastre au un sound asemanator. Ca idee aveam un coleg bulgar in US care invatase o manea pe de rost fonetic. Si nici americanilor nu parea sa le displaca. In general in afara de romani nu prea se streseaza nimeni in legatura cu manele.

  Reply
 2. Soacra

  Problema este la romani, prin celelalte parti tiganii au fost integrati in societate cu succes, Numai la noi nu se poate si nu cred ca se va putea curand.

  Reply
 3. Mihai Todor

  @Combo: Ideea e că străinii nu înțeleg “versurile” manelelor. Poate instrumentația nu zgârie pe urechi anumite persoane care nu ne înțeleg limba (nu știu, gusturile nu se discută). Pe mine personal mă deranjează faptul că niște nulități cu maxim 8 clase, fără cei 7 ani de acasă, care consumă inutil oxigenul, ajung să ne reprezinte și să ne definească imaginea internațională. Mă deranjează să mă aflu în ipostaza în care un străin mă întreabă când apare noul album de manele. Prefer să fim ciudații ăia care îl găzduiesc pe Dracula decât țiganii lumii.

  Reply
 4. Combo

  @Mihai Tudor: Cam ce studii are Britney Spears ? Eu personal habar n-am si sa spun drept nu m-am gandit vreodata ca are vreo importanta. Cate clase are Zamfir ? Samd. Oamenii canta, nu conduc doctorate. Ca iti place sau nu e o chestie de gusturi. Iar pentru versuri incearca sa traduci “(I CAN’T GET NO) SATISFACTION” de la Rolling Stones (melodie care imi place foarte mult). Si multe alte melodii. Altfel tu te gandesti la USA prin prisma muzicii din ghetto-uri ? Si oricum asta e societatea in care traim cu semidocti, cu “smenuri”, cu tunuri, cu “smecheri”, cu multi bani din “combinatii”. Ei canta relitatea in care traim. Ca ne dam noi loviti ca vai, ne strica imaginea demonstreaza doar ipocrizia noastra ca popor pentru care conteaza cum ne vad aialalti, fara sa ne preocupe cum schimbam realitatea sa nu mai fie in felul asta.

  Reply
 5. Meekuu

  @Combo, eu n-am auzit sound “oriental” la Gogol Bordello. Se poate să n-am eu urechea muzicală necesară.
  Strict din punctul de vedere al gusturilor muzicale nu pun pumnul în gura nimănui. Fiecare e liber să asculte ce dorește. Personal nu agreez genul. Și probabil că este doar o coincidență și faptul că persoanele care ascultă în mod frecvent genul ăsta de muzică sunt departe de a fi numiți intelectuali.

  Dar ne depărtăm de la subiect. Eu am discutat strict potrivirea manelei în contextul unui alt gen de ascultător și cât de ipocriți au fost sau nu cei care au huiduit maneaua răsunând în boxele din Sala Palatului.

  Reply
 6. Mihai Todor

  @Combo: No bine, atunci îi căsăpim pe toți ca să nu mai ciripească și am rezolvat problema.

  Comparația ta stă în picioare și ai dreptate, doar că există o diferență cantitativă și anume faptul că, atunci când vorbești despre SUA (dacă tot ai ales țara asta ca exemplu), poți spune multe lucruri, atât proaste, cât și bune. În schimb, când se vorbește în străinătate despre România, dacă se depășește ideea de “țară bananieră”, toată discuția se va rezuma la câteva cuvinte, cel mai probabil Dracula și manele.

  În fine, deja deviem de la subiect.

  Reply
 7. Combo

  @Mihai: :) Pai asta era si idea. Nu manele sunt problema noastra ci faptul ca nu prea gasim partile alea bune despre care sa se vorbeasca. Ca sa nu vorbim de infractionalitate informatica unde suntem pe primele locuri, coruptie, etc. Care cu greu pot fi vina unor nulitati cu 8 clase :).

  @Meeku: Sunt sigur ca fluieratul unor oameni doar pentru faptul ca sunt dintr-o etnie ne face o imagine mult mai buna in lume :). Mai ales venind din partea celor care se vaita ca etnia respectiva ne strica imaginea :). Sa acuzi xenofobia altora cand tu insuti esti cred ca poate fi o definitie foarte buna a ipocriziei.

  Reply
 8. Meekuu

  @Combo, ori eu nu m-am exprimat bine ori tu n-ai citit cu atenție. Lumea a fluierat GENUL muzical. Maneaua. Nu etnia. La fel de pasional cum au fluierat maneaua au și aplaudat țiganii care cântă în Gogol Bordello.

  Reply
 9. Combo

  @Meeku: Pai eu cam asta am inteles din “al doilea aspect”. Ca tiganii nostri sunt problema, spre deosebire de “tiganii lor”. Poate am inteles eu gresit.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *