De când am acces constant la internet am dat cu nasul de jocurile online de jucat într-o fereastra de browser. Jocurile alea numai bune de pierdut 5-10 minute pe zi când aștepți sa se termine un update sau când n-ai ce face efectiv. Când vrei sa rupi nițel rutina și sa faci o pauza. De preferabil cele care-ți ofera o experiența interesanta și fara sa dai bani.

Am început acum multa vreme sa ma joc Hattrick. Jocul este un simulator de fotbal lansat în Suedia prin 1997. Și de atunci a ajuns sa fie jucat în peste 120 de țari, de peste 700000 de utilizatori. Este un joc bine închegat, creatorii jocului au ascultat aproape întodeauna de parerile utilizatorilor și asta se vede. Exista o comunitate activa în spate și cum fotbalul este sportul rege, jocul asta n-o sa duca lipsa de utilizatori. Înca mai am user și acum dar aloc extrem de puțin timp. Cam 10  minute pe saptamâna. Și asta se vede. Dar sunt sentimental și mi-e greu sa ma rup de joc deși la ora actuala prefer sa-mi petrec puținul timp liber facând altceva.

Cu Travian am avut o relație scurta dar apriga. Am jucat o runda, am nimerit într-o alianța relativ scârboasa și am terminat runda ajutând alta alianța sa câștige. Mi-a trecut. În plus mi s-a parut și ușor copilaros dpdv grafic. Cam la fel și cu Triburile.

eRepublik a fost o experiența pur româneasca. Este un simulator al lumii reale. Un joc politic, economic, social. Putea fi un joc complet, ceva cu adevarat unic și interesant. Dar nu a fost decât un joc cu o idee fascinanta stricat de adminii români și de prostia utilizatorilor. Era atât de buggy într-o vreme încât majoritatea trișau fara rușine. Și deși erau raportați, mulți nu pateau nimic. Asta fiind partea legata de admini. Prostia utilizatorilor a intervenit altfel. Simulând lumea reala au intervenit frustrarile naționaliste și evident în joc exista un razboi continuu între eRomânia și eUngaria. Și se înjura reciproc din spatele tastaturilor de zici c-o sa-și scoata ochii când s-or întâlni în viața reala. Copiii, ce sa le faci.

Am lasat la urma Utopia pentru ca de jocul asta ma leaga cam singura experiența pozitiva. Deși este complet neatragator dpdv grafic, jucat în anumite condiții ofera o experiența fantastica. Este în primul rând un joc de echipa. Ești pus în “pielea” unui conducator de provincie dintr-un regat împreuna cu alți utilizatori pe care nu-i cunoști. Și trebuie sa ajungi sa-i cunoști, sa lucrezi cu ei, sa concepeți o strategie comuna ca sa puteți supraviețui. Am avut o experiența pozitiva pentru ca am avut norocul de-a nimeri într-un regat condus de un monarh (este ales de catre toti din regat) care a știut extrem de bine sa explice jocul. Și a facut o treaba fantastica, ne-a ajutat, ne-a motivat, ne-a împins de la spate când am avut nevoie. La vremea respectiva mi s-a parut fantastic sa se creeze o comunitate în miniatura între 20 de oameni de naționalitați diferite, de vârste diferite (tipul care era monarh avea undeva pe la 40 de ani și nu era singurul de vârsta aia din regat) și sa putem comunica atât de bine între noi. În plus jocul, deși nu pare, este suficient de complex încât sa fie interesant. Și e cu atât mai interesant cu cât este imposibil de jucat fara ajutorul celor din regat. Și observi cum cu cât este echipa mai unita cu atât ajungeți mai sus în topuri. Din pacate are tendința de-a fi un foarte mare consumator de timp. Mai ales în perioadele de razboi când este critic sa ataci la anumite ore. Și daca ajungi sa fii maniac îți pui ceasul sa sune la 4 dimineața ca sa poți sa dai un atac la timp. Nu, n-am ajuns chiar acolo dar am cunoscut diverse persoane :).

Momentan mai am conturi doar pe Utopia si pe Hattrick. Și pe ambele le tratez cam cu același dezinteres. Dar poate știți voi ceva nou și interesant.